""
""

Buongiorno Italia: Crni oblaci nad Interom zbog Tohirovih malverzacija, Džeko se nudi Romi, Nedved tvrdi da će Juve zaustaviti Mesija!

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.05.15. | 12:35

FBI je uhapsio sedam rukovodilaca FIFA. Trese se Blaterov sistem. UEFA traži odlaganje glasanja za predsednika FIFA. Plaćen mito za Mundijale u Rusiji i Kataru. Američka ministarka Linč: Tek smo na početku. I Rusija protestuje“, sažet je prikaz onoga što se dogodilo juče, a prikazano je na prvoj strani Gazete...

(OD DOPISNIKA MOZZART SPORTA IZ RIMA)

Izabrane vesti

Osim detalja o korupcijskom skandalu koji je uzdrmao FIFA i njenog predsednika Sepa Blatera, italijanski mediji pišu o spremnosti Milana da investira 120.000.000 evra za pojačanja, sve crnjim oblacima koji se nadvijaju za Interom zbog vrlo sumnjivih finansijskih transakcija predsednika Nerazura Erika Tohira, Edinu Džeku koji je poverio svom prijatelju Miralemu Pjaniću da bi rado obukao dres Rome i Pavelu Nedvedu koji veruje da će Stara dama pobediti Barselonu u finalu Lige šampiona.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najuticajniji sportski list u Italiji otvara današnje izdanje sa pričom o korupcijskom skandalu koji potresa FIFA.
„Racija“, naslov je preko cele prve strane sa fotografijama sedmorice rukovodilaca svetske fudbalske kuće i fotografijom sa konferencije za novinare američke ministarke pravde Lorete Linč, koja je objasnila razmere i ciljeve istrage FBI.
„FBI je uhapsio sedam rukovodilaca FIFA. Trese se Blaterov sistem. UEFA traži odlaganje glasanja za predsednika FIFA. Plaćen mito za Mundijale u Rusiji i Kataru. Američka ministarka Linč: Tek smo na početku. I Rusija protestuje“, sažet je prikaz onoga što se dogodilo juče, a prikazano je na prvoj strani Gazete.

U komentaru milanskog sportskog dnevnika, između opravdanih razloga za istragu i volje da se suprotstavi korumpiranoj oligarhskoj vrhušci FIFA, primećuje se i da vrlo važnu igra politika i to geostrateška. Odnosno da je posredi još jedan udarac SAD ka Rusiji. U tekstu pod naslovom „Fudbal između Obame i Putina“ konstatuje se da je tajming, u najmanju ruku, interesantan, aludirajući na aktuelnu zategnutu situaciju u odnosima Vašingtona i Moskve.
„Kralj Jozef na tronu 17 godina nema nameru da se preda“, naslov je teksta u kojem Gazeta objašnjava da su poranili oni koji su pomislili ili čak se obradovali mogućnosti da Blater napusti mesto predsednika FIFA.

Adrijano Galijani nastavlja svoju operaciju ubeđivanja Karla Ančelotija da prihvati ponudu Milana da se vrati na klupu Rosonera:
"Galijani izvukao keca iz rukava: Maksi pojačanja ako Ančeloti kaže - DA“. U podnaslovu se precizira da je danas na programu odlučujući sastanak i da je Galijani predočio Ančelotiju da je Berluskoni spreman, sa partnerima iz Kine ili bez njih, da investira 120.000.000 evra u prelaznom roku za zvučna pojačanja.

Afera vezana za Inter koju je juče pokrenuo Korijere dela Sera danas je predmet analiza svih dnevnika, kako sportskih tako i političkih. Sve je više dokaza za, u najmanju ruku, vrlo sumnjive finansijske operacije Erika Tohira kada je u pitanju Inter. „Tohirov Inter i ta prepletanja sa finansijskim rajevima“, naslov je Gazete u vrhu naslovne strane. U podnaslovu se konstatuje da je zabrinjavajuće što u krajnjoj liniji vlasništvo nad milanskim klubom dopire do Devičanskih i Kajmanskih ostrva. Mesta koja po antonomaziji znače - utaja poreza i finansijske malverzacije.

U dnu naslovne strane prenosi se odgovor državnog tužioca iz Kremone de Martina selektoru Azura, Antoniju Konteu koji je zatražio da se njegov slučaj povodom nameštanja utakmica arhivira ili da bude sproveden "brzi postupak", kako bi mogao na miru da pripremi reprezentaciju za EURO 2016.
"Posutpaćemo prema Konteu kao prema svim ostallim osobama koje su optužene ili su pod istragom".

Poseban segment odvojen je za novog-starog prvaka Lige Evrope.
"Baka fenomen, fantastičan bis Emerijeve Sevilje", naslov je posvećen pobedi Andalužana nad ukrajinskim Dnjeprom, 3-2,  u finalu Lige Evrope u Varšavi.

CORRIERE DELLO SPORT

„Džeko zove Romu“, odjeknuo je naslov na prvoj strani Korijerea u Večnom gradu. U podnaslovu list prenosi da je Edin Džeko blizu napuštanja Mančester Sitija i da je poverio Miralemu Pjaniću želju da zaigra u italijanskoj Seriji A i da je Roma jedan od njegovih omiljenih klubova. Korijere dodaje da su Đalorosi završili uspešno sve detalje oko transfera Andrea Ajua i da će sin Abedi Pelea od sledeće sezone nositi dres Rome.
„Lacio - svi zajedno za Ligu šampiona“, poziva rimskim sportski dnevnik sve navijače Nebeskoplavih da dođu danas u Formelo gde će moći da prisustvuju treningu njihovih ljubimaca pred odlučujući meč sa Napolijem za treće mesto koje vodi u plej-of za Ligu šampiona.

I Korijere piše o skandalu koji je uzdramo Svetsku kuću fudbala:
"FIFA šok. Blater pod istragom, sedam hapšenja".

U podnaslovu stoji podatak da su čelnici FIFA uzeli 140.000.000 evra za razna podmićivanja. Takođe, Korijere prenosi reči Dijega Armanda Maradone, zakletog neprijatelja Sepa Blatera:
"Sep je lopov".

TUTTOSPORT

Torinski sportski dnevnik stavlja u prvi plan intervju koji su napravili sa Pavelom Nedvedom, desnom rukom predsednika Juventusa Andree Anjelija:
"Nedvedov poklič - Mesi? Juve može da ga zaustavi", optimističan je nekadašnji češki fudbalski as.
"Više osećam na koži Ligu šampiona sada nego kada sam bio igrač", poverio se Nedved, koji je imao peh da nije mogao da igra finale Lige šampiona protiv Milana 2003. godine na Old Trafordu zbog kartona.

Tutosport prenosi i savet Đanluke Vijalija, koji je osvojio poslednju Ligu šampiona sa Bjankonerima 1996. godine, Masimilijanu Alegriju kako da nadmudri Luisa Enrikea.
"Protiv Barse imitiraj Murinja".

List izveštava i o novim događanjima na fudbalskoj pijaci:
"Venger priznao, sviđa mu se Vidal", ističe Tutosport da je trener Arsenala indirektno potvrdio postojanje ponude od 35 miliona evra za Čileanca. Istovremeno se kaže da su Bjankoneri pojačali presing za dovođenje Najngolana.

Na prvoj strani je i mala fotografija novog pojačanja Stare dame, Paula Dibale, koji će danas obaviti medicinske preglede pre nego što i zvanično stavi potpis na ugovor sa Juventusom.

Apropo prelaznog roka, ispod zaglavlja, u vrhu strane, se nalazi naslov:
"Toro – Maksi 2016, zasad",  kojim se aludira da su Torino i Maksi Lopez postigli načelni dogovor da Argentinac ostane još godinu dana u dresu Bikova, a da će se kasnije razgovarati o daljem produžetku ugovora.

Tutosport citira i reči Barbare Berluskoni koja je potvrdila poslednje glasine da je porodica Berluskoni odlučila ne samo da zadrži vlasništvo nad Milanom već i da investira značajnu sumu novca u sledećem prelaznom roku:
"Rikverc Berluskonija, napred sami".

Na kraju i Tutosport piše o korupcijskoj aferi koja je pogodila vrh FIFA i da više nije sigurno da će Blater biti ponovo izabran na čelnu funkciju:
"Skandal FIFA, sedam hapšenja zbog korupcije".

PIŠE: Željko Pantelić

 


tagovi

Serija ARomaPavel NedvedMilanLionel MesiJuventusItalijaInterEvropaEdin DžekoBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara