"Naslovne strane italijanske sportske štampe"
"Naslovne strane italijanske sportske štampe"

Buongiorno Italia: Seva na “čizmi“, krivični postupci protiv Kontea i Maurija, predsednik Katanije priznao – 100.000.000 evra za pet utakmica!

Vreme čitanja: 6min | uto. 30.06.15. | 12:02

Sicilijanci idu u amatersku ligu. Suspenzija preti i prvom čoveku Lacija Klaudiju Lotitu, ali se čini da su njega advokati već spasli robije

Naslovne strane italijanske sportske štampe(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Skandali i afere koji se odnose na nameštanje utakmica i klađenje stavili su u senku prelazni rok u Italiji. Protiv selektora Antonija Kontea biće pokrenut krivični postupak u Kremoni, kao i protiv kapitena Lacija Stefana Maurija. Predsednik Katanije Antonio Pulvirenti je priznao da je kupovao utakmice da bi spasao klub od ispadanja iz Serije B, tako da će i on u zatvor, a sicilijanski tim će završiti u amaterskoj ligi, kao i Parma. Sa fudbalske pijace stižu glasine o približavanju Edina Džeka Romi, o interesovanju Milana za Alesija Romanjolija i Matsa Humelsa, nameri Intera da dovede Lukasa Leivu ili Marija Suareza ili Felipa Mela posle odlaska Đanelija Imbule u Porto.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORTGazeta delo Sport opširno o poslednjem skandalu

Dobar deo naslovne strane Gazeta posvećuje skandalu Katanija i kupovini utakmica koje su obezbedile sicilijanskom klubu opstanak u Seriji B, te iznenadnoj odluci predsednika i vlasnika Katanije da progovori: “Pulvirenti priznao: Kupio sam pet utakmica“.

U podnaslovu se doslovce prenose Pulvirentijeve reči pred istražnim sudijom: “Istina je, platio sam 100.000.000 evra svaku utakmicu da bi izbegao ispadanje“.

Gazeta piše da će Entela biti vraćena u Seriju B i da će zbog afere kupovina utakmica početak  prvenstava u Seriji B i Legi pro biti odložen za septembar. Na unutrašnjim stranama Gazeta je potvrdila pisanje iz prethodnih dana da je u nameštanje utakmice Katanija – Avelino bio uključen i Klaudio Lotito, prvi čovek Lacija i član Saveta Fudbalskog saveza Italije, ali da registrovani telefonski poziv koji to potvrđuje ne može da bude upotrebljen iz proceduralnih razloga s obzirom na to da je snimljem kada Pulvirenti nije bio pod istragom već pod nadzorom zbog pretnji koje je dobio. Dakle, Lotito ne rizikuje da bude krivično gonjen, ali postoji velika mogućnost da bude procesuiran od strane disciplinskih organa Fudbalskog saveza Italije.

Gazeta u današnjem broju donosi i detalje kako će Pola Pogba promeniti dres za godinu dana: “Evo plana za odvođenje Pogbe u Barsu, ali tek u 2016. godini“. List piše da su dolazak  igrača Juventusa obećali u izbornoj kampanji oba kandidata za mesto predsednika Barselone: Bartomeu i Laporta. Utanačena je i cena za početak pregovora: 80.000.000 evra. Međutim, većina veruje da će na kraju Juve inkasirati najmanje 100.000.000 evra od prodaje Pogbe kojeg je doveo iz Mančester Junajteda za samo 300.000 evra kada je bio još uvek tinejdžer.

Gazeta piše i o Interovoj strategiji na fudbalskoj pijaci posle neuspele operacije dovođenja Imbule. “Imbula izabrao Porto, Inter promenio ciljeve i nišani Marija Suareza (Atletiko Madrid) i Jovetića“. Na unutrašnjim stranama Gazeta tvrdi da su se Nerazuri praktično oprostili i od Mohameda Salaha i da su u međuvremenu povećane šanse da se angažuje Huan Kvadrado, na pozajmicu iz Čelsija.

 Milanski dnevnik lansira i vest o tome da Siniša Mihajlović i Alesio Romanjoli žele ponovo da rade zajedno. Srpski stručnjak je preporodio perspektivnog italijanskog štopera u Sampdoriji i Romanjoli želi da nastavi da igra pod njegovim vođstvom u dresu Milana. “Milan, kasting za odbranu: Romanjoli, Laport, Moreno. Lacio ide direktno na Pata“, piše Gazeta da su u Formelu počeli ozbilno da razmišljaju o angažovanju Brazilca, ali da je prepreka zahtev Korintijansa koji traži 8.000.000 evra za igrački karton bivšeg fudbalera Milana.

U vrhu strane se najavljuje večerašnje polufinale Kupa Amerike Argentina – Paragvaj: "Mesi, misija finale“. Naslov koji bi mogao da se prevede i kao “završna misija“.

CORRIERE DELLO SPORTKonte u centru pažnju Korijerea

Rimski dnevnik je plasirao vest o kojoj bruji čitava Italija ovog jutra: “Procesuirajte Kontea“. Naime, prema saznanjima Korijerea državni tužilac iz Kremone Antonio di Martino doneo je odluku da zatraži pokretanje postupak protiv Kontea na osnovu optužbi da je selekor Italije dok je bio trener Sijene učestvovao u nameštanju utakmica njegovog kluba. Advokati Kontea su već obavešteni o namerama Di Martina i tražiće tzv. direktni postupak koji značajno skraćuje vreme odvijanja procesa, jer Konte želi da ide na Evropsko prvenstvo bez tog balasta iznad glave, budući da je, zajedno sa njegovim advokatima, ubeđen da će izaći čist. Podsetimo, za iste optužbe Konte je već kažnjen od disciplinskih organa Fudbalskog saveza Italije na četiri meseca zabrane vođenja tima. Kaznu  je Konte odradio još dok je vodio Juventus. U tekstu se navodi i da će krivični postupak za nameštanje utakmica biti pokrenut i protiv kapitana Lacija Stefana Maurija i bivšeg igrača Fođe,  Lacija i Bolonje Bepea Sinjorija.

U vrhu strane Korijere prenosi glasine o približavanju Rome i Džeka i daje konkretan savet: “Romo, uzmi Džeka, Kasiljas je rizičan“. U Večnom gradu se navija za dolazak centarfora Mančester Sitija i smatra se da je on dobro rešenje za napad Đalorosih dok je gotovo jednoglasan stav da je Kasiljas prošao svoj zenit i da ne vredi rizikovati s njim. “Centarfor Sitija košta, zasad, previše. Sabatini je u pripravnosti. Pregovara se i o dolasku Kasiljasa, ali samo pod određenim uslovima“, dodaje se.

Poput Gazete i Korijere piše o sve napetijim odnosima Rome i Romanjolija, ali i o problemima u prodaji Žervinja i Matije Destra: “Hladni odnosi sa Romanjolijem, Milan pokušava da lovi u mutnom. Žervinjo se nije dogovorio sa Al Džazirom, još jedan stop i za Destra“. Reprezentativac Obale Slonovače je preterao u zahtevima  klubu iz Persijskog zaliva, od helikoptera na raspolaganju preko plata za kompletno njegovo okruženje, do broja karata u biznis klasi na  raspolaganju. Toliko, da su čak i bogati šeici okarakterisali zahteve Afrikanca kao sramne.

Marketi i Radu, zabranjeno je izgubiti ih“, poručuje Laciju Korijere koji je danas pun saveta rimskim klubovima. U podnaslovu piše da se i dalje čeka odgovor Bakambua , te da je u međuvremenu izronio Eder kao moguće pojačanje za Lacio, tim pre što bi mogao da bude uključen u transfer Radua iz Lacija u Sampdoriju.

U dnu strane Korijere donosi priču o aferi Katanija: “Pulvirenti priznao“ . U podnaslovu se precizira da je kupljeno pet utakmica i da je svaka plaćena 100.000 evra.

Na kraju se piše da je Inter posle poraza u trci za potpis Imbule već odredio dva kandidata koji će zauzeti njegovo mesto: “Inter, stiže nova petarda: Lukas Lejva ili Mario Suarez“.

TUTTOSPORTJuventus uvek prva tema u torinskom Tutosportu

Budućnost Juvea je bejbi bum“, dominira naslov prvom stranom Tutosporta. Podsećajući da u svojim redovima Stara dama već ima vrlo mlade igrače poput Morate, Dibale, Komana, Sturara, Ruganija i Pogbu, torinski list navodi da će se njima pridružiti još jedan veliki talenat: Vadala iz Boke Juniors.

Obnova Juventusa polazi i od podmlađivanja tima. Zelena linija se veoma sviđa Alegriju“, piše Tutosport koji prenosi i reči trenera Boke Juniors da je Vadala novi Di Natale.

Iz tabora Torina, Tutosport donosi vest da je Bruno Pers na meti Porta, ali da Roma ne odustaje od angažmana brazilskog beka: “Bruno Peres, sada Porto podiže ulog“.

U dnu strane Tutosport najavljuje nova pojačanja za Milan: “Humels – Bazeli  za novi Milan“. List navodi da je Silvio Berluskoni na jednoj večeri napisao na salveti imena dvojice fudbalera kao nova pojačanja Milan, a da mu je Mihajlović tražio Romanjolija. Torinski dnevnik u priči o Romanjuliju dodaje i detalj da menadžer taletnovanog defanzivca Đalorosih ubeđuje njegovog klijenta da izabere Juventus.

Inter: Imbula ne, evo ponovo Lukasa“, naslov je posvećen Interu . U podnasluvu se dodaje da se Inter vratio na pistu Lukas Leiva posle propalog transfera Imbule dok se u nadnaslovu tvrdi da su Nerozuri veće rezervisali Bernda Lena za period posle Samira Handanovića koji bi mogao da napusti Inter ovog ili sledećeg leta.

U vrhu strane Tutosport najavlljuje ekskluzivni intervju sa Valentinom  Rosijem posle trijumfa Doktora na VN u Asenu. Doktor Rosi je izjavio da je veoma srećan ne samo zbog njegovih uspeha već i zbog toga što finansira tim u kategoriji početnika koji daje posao njegovim prijateljima i mladim ljudima. Što se tiče šampionata u Moto GP-u, Rosi je istakao da će Mark Markez imati veoma važnu ulogu u njegovom dvoboju sa Lorencom za titutlu prvaka sveta i da zbog toga mora da bude oprezan na aktuelnog prvaka planete.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Stefano MauriSerija ARomaMilanLacioKlaudio LotitoKatanijaJuventusItalijaInterEvropaBuongiorno ItaliaAntonio PulvirenteAntonio Konte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara