"VILKINS I BIRD"
"VILKINS I BIRD"

"Drugar, tebi nije mesto u NBA ligi!" (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.02.15. | 11:13

Dominik Vilkins, legendarno krilo Atlante Houks, prisetio se prvog susreta s Lerijem Legendom

VILKINS I BIRDDominik Vilkins pripada igračima zlatne ere NBA lige, poznatoj po pravim malim ratovima između rivala. Pored čuvenih okršaja s Majklom Džordanom, ništa manje zanimljivi nisu bili ni Vilkinsovi susreti s Boston Seltiksima i Lerijem Birdom. Kulminacija njihovih okršaja dogodila se 1988. na čuvenoj sedmoj utakmici polufinala Istočne konferencije. Nedavno, Vilkins se u jednom intervjuu prisetio tih dana, ali i svoje ruki sezone 1982/1983. i prvog susreta sa Lerijem Legendom.

"Na samom početku utakmice krenuo sam ka njemu kako bismo se rukovali, a on je samo stajao i gledao me potpuno bezizražajno, s rukama prekrštenim na leđima. Bio sam prilično iznenađen", kaže Vilkins.

Izabrane vesti

Ali, pravo iznenađenje usledilo je pred sam početak meča.

"Drugar, tebi nije mesto u NBA ligi", obratio mu se Leri.

"Nisam mogao da verujem. Sve se odigralo tako brzo da nisam znao kako da reagujem" seća se Dominik.

Utakmica je počela i Vilkins je čuvao Birda koji je ubrzo nastavio u svom maniru:

"Nije mi jasno zašto su te postavili da me čuvaš. Drugar, ne možeš da me čuvaš", rekao je Bird i odmah zatim postigao trojku. Malo kasnije ponovo mu se obratio:

"Pogrešili su što su te stavili na mene, drugar", rekao je i ponovo pogodio za tri.

"To je bio trenutak kada sam se totalno razbesneo. U jednom od sledećih napada zaleteo sam se i zakucao preko njega takvom silinom da je završio na parketu. Podigao se i rekao mi: "Dopadaš mi se, ruki, stvarno imaš m…". Na trenutak sam bio srećan zbog njegovih reči, ali ne zadugo… Bird mi je dobacio: "Ipak ću ti ubaciti 40 večeras". Na kraju sam ga ipak zaustavio, ubacio je "samo" 39", rekao je Dominik uz osmeh.

Vilkins o ovim događajima danas govori s izvesnom dozom ponosa.

"Mogu samo da vam kažem da te godine ne bih menjao ni za šta na svetu! A znate zašto? Momci poput Lerija, Doktor Džeja ili Bernard Kinga jednostavno od vas naprave boljeg igrača, a ako nemate srca prosto vas unište".

Dominik je više puta dokazao da ima srce, a nikada to nije bilo evidentnije nego 22. maja 1988, u pomenutoj sedmoj utakmici polufinala Istočne konferencije između Atlanta Hoksa i Boston Seltiksa. Dominik je ubacio 47 poena, Bird 34, (od kojih 20 u zadnjoj četvrtini) i doneo Bostonu pobedu (118:116). Houksi su otišli kući, a Seltiksi kasnije poraženi od Detroit Pistonsa.

Sve do te utakmice Vilkinsa su posmatrali isključivo kao "mašinu za zakucavanje" ili Human Highlight Reel kako su ga zvali. Posle ovog nastupa konačno je stekao status koji zaslužuje, status vrhunskog košarkaša.

"Nije u pitanju samo ta utakmica. Čitava ta serija bila je zaslužna da ljudi promene mišljenje o meni, odnosno da ne gledaju na mene kao na igrača koji samo dobro zakucava i ništa više. Kada se završila utakmica, i kada smo odlazili s parketa, Leri mi je prišao i rekao da smo obojica zaslužili da dobijemo meč i da je prava šteta što neko od nas mora da otpadne. Značio mi je ovaj gest i znak iskrenog respekta s njegove strane".

Ipak, to nije bio poslednji put da mu je Bird uputio reči utehe.

"Pričali smo više puta o tim utakmicama po završetku naših karijera", nastavlja Vilkins i priseća se Birdovih reči:

"Nik, imali ste dobar tim, ali u to vreme bili ste isuviše mladi da biste nas pobedili".

"Leri je bio u pravu. Jesmo bili mladi, a Seltiksi su bili ozbiljna družina veterana. Pet članova Kuće slavnih u jednom timu! Kako možeš da ih pobediš?", zaključio je Dominik.

Pogledajte detalje iz ovog antologijskog meča…

Priredio: Aleksandar Đelošević

(Foto: Action Images)


tagovi

NBA finaleNBA ligaLeri BirdDominik VilkinsBoston SeltiksAtlanta Hoks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara