""
""

Ima li tog desnog beka negde na svetu? Barsina noćna mora su velike kopačke Danija Alvesa

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.09.16. | 13:29

Montoja, Adrijano i Daglas otišli, Vidal razočarao, Roberto prinudno igra na toj poziciji, a redosled želja su Beljerin, Srna, Kanselo

Barselona je prethodnog leta odradila prilično dobar prelazni rok. Nisu kupovali velike zvezde kao prethodnih godina kada su dovodili Nejmara, Suareza, pa i Rakitića i Ardu Turana, ali su zato popunili sve pozicije u timu dovođenjem Umtitija, Dinja, Silesena, Denisa Suareza, Gomesa i Alkasera. Sva mesta u timu su duplirana kvalitetnim igračima. Osim jednog.

Izabrane vesti

Prokletstvo desnog beka počinje da proganja Barselonu. Prethodnih godina su to bile kupovine štopera, ali sada je neosporno da Barselona već godinama ne može da kupi kvalitetnog desnog beka kakav joj je potreban. Još od leta 2008. kada je platila neverovatnih 35.500.000 evra za Danijela Alvesa iz Sevilje, Barsa se muči da nađe desnog beka koji je trebalo da rastereti Brazilca i jednog dana ga odmeni.

Pripremani su mnogi naslednici, ali niko od njih uspeo da opravda očekivanja. Prvo je precrtan Patrik iz omladinskog pogona, pa danas nosi dres Lacija. Potom je šansu dobio Montoja, ali ni on nije uspeo da se nametne trenerima kao kvalitetno rešenje i otišao je u Inter, pa u Valensiju. Brazilac Adrijano je kupljen primarno kao levi bek ali je često uskakao i na desnu stranu da odmeni Alvesa. Ali on je bio samo prelazno rešenje. Potom je kupljen talentovani i hvaljeni Brazilac Daglas iz Sao Paula da bi se i on ispostavio kao totalni promašaj i pozajmljen je Hihonu. Prošlog leta je za 17.000.000 evra doveden Aleš Vidal posle sjajne sezone u Sevilji, ali i on nije zadovoljio kriterijume Luisa Enrikea.

A Alves je otišao u Juventus i Barselona se našla u problemoima.

Iako je Enrike precrtao Vidala posle samo godinu dana i hteo da ga se reši, sportski direktor Fernandez je uspeo da ubedi trenera da pruži još jednu šansu Vidalu i sačuvao ga je u klubu. Enrike je zaista opet pokušao s Vidalom, ali ovaj opet nije zadovoljio, pa je tu poziciji prinudno popunjavao vezista Serđi Roberto, da bi trener pokušao da reši problem i prelaskom na formaciju sa trojicom igrača u poslednjoj liniji i Maskeranom kao osiguračem na desnoj strani odbrane. Vidal je prokockao šansu, a Barsa već u januaru kreće u misiju dovođenja desnog beka iako su se nadali da će rešenje problema odložiti do narednog leta. Međutim, situacija je takva da im je neophodan…

Narednih dana će rukovodstvo Barselone dati instrukcije direktoru Fernandezu gde da traži desnog beka. Tri imena su na radaru. Prva želja, ali najteže ostvariva je Ektor Beljerina. Alternativa je Darijo Srna, a treća opcija Žoao Kanselo.

Beljerin je jedan od najperspektivnijih desnih bekova na svetu i Barselonino je dete koje je prošlo sve krivine La Masije i obučen je za specifičćan stil igre katalonskog tima. Barsa ga se odrekla kada je vraćala Fabregasa iz Arsenala i Venger je tada insistirao da Beljerin bude deo transfera. Ispostavilo se da je Profesor imao dobar osećaj i postepeno je razvio Beljerina u sjajnog desnog beka. Ima velike planove s njim, što je potvrdio prošlog leta kada je produžio ugovor sa Špancem do 2019. godine i dao mu mnogo bolje finansijske uslove. Ali to ne mora da znači da je Beljerin blindiran iako bi Arsen voleo da je tako.

Znamo kako to ide sa Barsinom decom i koliko žele da se vrate na pod reflektore Kamp Nou stadiona. Tako je bilo sa Fabregasom, Albom, Vidalom, Suarezom… Jedan od retkih koji je odbio povratak je Nolito, ali to su incidentne situacije da Barsu odbije njeno dete.

Zato se u Kataloniji nadaju da bi i Beljerin mogao da krene stopama otpisanih sinova koji su se vratili na velika vrata. A ako se to desi, šampion Španije će morati da izdvoji ogroman novac za transfer.

Ukoliko se ne desi, ostaju alternative kao prelazna rešenja. Jedno od njih je Darijo Srna sa kojim su kontakti uspostavljeni još letos i dobio bi odrešene ruke od Šahtjora u kojem ima status klupske ikone. Jednostavno, takva prilika u tim godinama se ne odbija i došao bi bez obeštećenja u januaru. Minus za Srnu je što ne bi mogao da igra u Ligi šampiona s obzirom da je već nosio ders Šahtjora ove sezone u Ligi Evrope.

Treća opcija je Portugalac Žoao Kanselo iz Valensije i njegov plus je što bi mogao da igra u Ligi šampiona.

(FOTO: Action images)


tagovi

Žoao KanseloŠpanijaPrimeraEvropaEktor BeljerinDarijo Srna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara