""
""

Inijestina kifla našla rupu između čeških tornjeva, Pike u cajtnotu poništio brdo promašaja (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.06.16. | 16:53

Odolevala je odbrana Češke do 87. minuta...

Nešto više od pet minuta je delilo Češku od najvećeg iznenađenja u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva, ali nisu idzržali do kraja. Totalna defanziva nije odolela Španiji. Šampion Evrope je u najtežoj grupi startovao pobedom od 1:0 protiv Češke zahvaljujući golu Đerara Pikea u 87. minutu posle majstorske asistencije Andresa Inijeste. Furija je u cajtnotu naplatila bolju igru i brojne šanse protiv  nikada defanzvinije Češke... A malo je nedostajalo da Česi totoalnim katenaćom, tako nesvojstvenim njihovom fubdalu izbore nulu.

Izabrane vesti

Ekipa koja je u kvalifikacijama primila gol u svakom meču, danas je igrala odbranu iz snova Žozea Murinja. Pre svega, zahvaljujući trojici veterana koji zajedno imaju 98 godina: Čehu, Hubniku i Sivoku. Španci jesu imali šanse i promašivali, ali Česi su skoro 90 minuta imali rezultat u džepu... 

Pre nego što je utakmica počela, Španci su mogli da odahnu. Del Boske je najveći strah nacije otklonio izborom da David De Hea startuje kao prvi golman, dok se kapiten Kasiljas preselio na klupu za rezerve. Što se tiče ostalih Del Boskeovih izbora, manje-više očekivano s tim što se odlučio za nešto ofanzivniju varijantu sa Nolitom i Inijestom u veznom trilingu što je značilo da ni Koke, ni Alkantara neće početi meč.

Ofanzivniju Španiju je sačekala defanzivnija Češka. Pavel Vrba je ipak ustuknuo i jednog od tehnički najpotkovanijih fudbalera Boržeka Dočkala je u startnoj postavi zamenio desni bek Gebre Selasije koji je pomeren u vezni red kako bi pazio na polugu Alba - Inijesta. Drugo iznenađenje je bio Roman Hubnik u ulozi drugog štopera pored kapitena Sivoka, umesto očekivanog Kadleca. I ispostavilo se da je to bio fantastičan potez češkog selektora.


ŠPANIJA – ČEŠKA 1:0 (0:0)
/Pike 87/

Stadion: Munisipal, Tuluz.
Kapacitet: 31.028
Sudija: Šimon Marčinijak, Poljska
Žuti kartoni: Lamberski 61

ŠPANIJA (4-3-3): De Hea – Huanfran, Ramos, Pike, Đordi Alba – Buskets, Inijesta, Fabregas (Alkantara od 70) - Silva, Nolito (Pedro od 82), Morata (Aduric od 62).

ČEŠKA (4-2-3-1): Čeh – Kaderabek, Sivok, Hubnik, Limberski – Plašil, Darida – Gebre Selasije (Sural od 86), Rosicki (Pavelka od 89), Krejči – Necid (Lafata od 75).


Odluka da zaigra defanzivnije i povučenije je značila i žrtvu češkog tima. Bočni igrači Gebre Selasije i Krejči nisu uspevali da se uključe u napad jer su trčali za španskim bekovima. U takvoj postavci, Necid je bio odsečen dok Rosicki nije uspevao da se izbori sa moćnim veznim redom Španaca. I Furija je zagospodarila terenom...

Španci su u stilu najslavnijih vremena igrali tiki-taku, držali loptu, imali tri puta više pasova od Češke i obigravali oko gola Petra Čeha čekajući pravi momenat. Iz takvih akcija su stigle dve sjajne šanse za Moratu, ali je prvu Čeh odbranio, a u drugom slučaju je špic Juventusa gađao pored gola. Potom je Nolito imao dobar pokušaj sa distance, ali je opet Čeh bio na visini zadatka. Golman Arsenala je blistavo prvo poluvreme zaključio odbranivši zicer Davidu Silvi. Sjajnu pomoć je imao i u štoperskom tandemu Hubnik - Sivok koji je osujetio mnoge opasne napade Furije. Jedinu šansu su Česi imali u finišu poluvremena kada je Necid tukao, ali je i De Hea zagrejao dlanove.

I u drugom delu slična slika. Španci napadaju, Česi se brane. Čeh i štoperski tandem Hubnik - Sivok su dovodili do ludila Špance koji su u završnici napadali i sa po sedam igrača. Dok su Česi sa devetoricom na 35 metara od svog gola strpljivo krpili sve prilaze ka Čehovom golu. Del Boske je probao sa izmenama. Prvo sa Aduricem, pa Alkantarom, na kraju i Pedrom, ali svi aduti sa klupe su ostali se ispostavili kao ćorci. Čak su Česi imali dve sjajne prilike. Prvo je Hubnikov šut glavom zaustavio De Hea, da bi do tada neprimetni Fabregas u 65. minutu spasao čist gol pošto je loptu izbio sa linije posle udarca glavom Gebre Selasija.

I kada je izgledalo da će se Španci udaviti u talasima sopstvenih napada, majstor Inijesta je poslao loptu sa očima u svom stilu. Prvi put na meču se ukazala pukotina između Hubnika i Sivoka, a Đerar Pike je Inijestinu lepoticu sproveo u mrežu i slomio otpor Češke koja više nije imala snage da proba bilo šta... Doduše, imao je Darida dobar pokušaj u nadoknadi vremena.

Španci su porodili pobedu i ne preti im katastrofa slična onoj u Brazilu. Tri boda u ovakvoj grupi su ogroman korak napred. Česi us bili nadomak iznenađenja, ali raspored je takav da bi ovaj poraz trebalo što pre da arhiviraju i da u duelima sa Hrvatskom i Turskom traže prolaz. Međutim, moraće mnogo bolje i ofanzivnije...

(FOTO: Action images)


tagovi

Tomaš SivokŠpanijaRoman Hubnikreprezentativni fudbalFudbalska reprezentacija Španijereprezentacija ČeškePetr ČehEvropaeuro 2016Đerar PikeČeškaAndres Inijesta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara