"Miloš Miljanić"
"Miloš Miljanić"

Krajnju odluku o spisku kandidata za dobijanje pro licence daje UEFA!

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.11.14. | 18:01

Nekadašnja Trenerska škola FS Srbije koja je pre nekoliko meseci preimenovana u Centar za edukaciju fudbalskih trenera FS Srbije, pre dva dana objavila novi konkurs za zainteresovane kandidate za dobijanje PRO licence. Miloš Miljanić, direktor sektora obrazovanja, naglašava da se kandidati neće birati ni po babu, ni po stričevima, nego po tačno i strogo definisanim pravilima koje je propisala “evropska kuća” fudbala.

Miloš Miljanić

Sredinom januara ove godine, radna grupa koju je odredio Slobodan Pejović, generalni sekretar Trenerske škole FS Srbije, a u čijem sastavu su još bili Miloljub Ostojić, Miloš Miljanić i Dušan Savić, napravila je novi koncept edukacije srpskih trenera. Osim potpunog organizacionog i administrativnog zaokreta, promenjeno je i ime škole koja se sada zove Centar za edukaciju fudbalskih trenera FS Srbije.
“Konstituisali smo nove programe, teme i interesovanja. Sigurno da nam je motiv bio da poboljšamo kvalitet na svakom nivou edukacije trenera u Srbiji, da ih približimo novim saznanjima i da im pokrenemo novu logiku. Takođe, želimo da im kažemo da svoj stil i stav na osnovu informacija koje će dobiti na različitim nivoima licenci, treba da odrede i definišu sami, a ne da im neko nameće i što bi se reklo, da pravimo trenerske klonove”, kaže Miloš Miljanić, direktor.

Izabrane vesti

Da li je tom prilikom došlo i do konkretnih kadrovskih promena?
“Programski i ono što mene najviše interesuje, jeste Stručno veće škole, na čijem je čelu Miloljub Ostojić, predsednik Trenerske organizacije. To samo po sebi, kao način funkcionisanja, ukazuje da mi zapravo imamo ulogu servisa Trenerske organizacije, tačnije trenerima u celini. Što se tiče Centra za edukaciju trenera, faktički je odvojena funkcija direktora, i to na direktora obrazovanja i tu funkciju trenutno obavljam ja. Moj posao je da predlažem Stručnom veću na usvajanje različite programe, tematike i vodim određene nivoe licence po svakom pitanju.”

Da li je Dušan Savić i dalje prvi čovek Trenerske škole, odnosno Centra za edukaciju?
Upravljačka funkcija direktora i dalje postoji i pripada Dušanu Saviću. I još da kažem da je naš sekretar Slobodan Pejović, čovek koji se bavi problematikom administracije, organizacije i finansija.”

Znači li sve to da će ubuduće kriterijumi za kandidate za dobijanje PROFI licence biti oštriji?
“Svako ima pravo da konkuriše i da uđe u utakmicu sa svojim kolegama trenerima, ali na žalost, više od 25 kandidata ne možemo da prihvatimo.”

Zbog čega je sporadično bilo primedbi od strane nekadašnjih asova da im je učinjena nepravda kad je njihova kandidatura odbijena?
“Morate mi reći konkretan slučaj i kad je to bilo, da ne bismo uopšteno pričali.”

Na primer, pre nekoliko meseci, negodovao je Cvijetin Blagojević, a nedavno i Dragan Mladenović, obojica nekadašnji igrači Crvene zvezde.
“Dragan Mladenović je konkurisao za prošlu grupu za PRO licencu, mislim 2011. godine i o tom slučaju ne mogu i ne želim da dajem mišljenje, jer niti imam dovoljno informacija, niti imam pravo da govorim o davno prošlom vremenu. Kompetentan sam i odgovoran za period od 13.januara ove godine. Naš novi konkurs je počeo bukvalno pre dva dana i Mladenović kao i svi ostali, ima potpuno pravo da ponovo konkuriše.“

Ostaju li isti kriterijumi?
“Kriterijume daje UEFA, svojom direktivom. Naš Savez ima pravilnik koji je potpuno isti, mi smo praktično produžena ruka edukacije trenera UEFA na teritoriji FS Srbije. Kriterijumi su, dakle, ti što jesu. E sad, druga je stvar što ih neko nedovoljno razume, nije adekvatno informisan i vidi neka svoja prava, po igračkim zaslugama koje između ostalog i jesu zastupljene kao jedan od kriterijuma.”

Utisak je da one koji se nisu našli na vašem spisku kandidata, najviše pogađa što priliku da dobiju PRO licencu dobijaju kandidati malo poznati široj javnosti?
“Budite sigurni, pogotovo za PRO nivo, da krajnju odluku donosi UEFA i to mnogi ljudi ne znaju. Nadležni iz UEFA imaju uvid u sve biografije naših kandidata i traže da svi ispune uslove konkursa. U suprotnom, verovatno bi nam davno oduzeli pravo da imamo školu za PRO nivo. Znači, ne mogu Miloš, Sloba, Žika ili Mika, do donesu svoj spisak! Što se tiče onih koji nisu bili poznati fudbaleri, oni stiču pravo na dobijanje PRO licence zahvaljujući bodovima koje su obezbedili trenerski stažom sa A licencom.”

U kojoj meri je bitan igrački staž?
“To je drugi kriterijum, ali po uslovu da se mora posedovati A licenca da bi neko mogao da konkuriše. U Evropskoj uniji u mnogim sferama života, norme i pravila jasno su definisani. Problem je što mi neke stvari volimo da čitamo i razjašnjavamo onako kako nekom pojedincu odgovara”, rekao je Miloš Miljanić.

Miloš Miljanić je sin legendarnog srpskog trenera Miljana Miljanića i dugi niz godina je gradio trenersku karijeru u inostranstvu. Igrom slučaja, u poslednjem broju MOZZART Sporta, tema rubrike “Premotavanje”, bila je nezaboravna utakmica između Liverpula i Crvene zvezde, na “Enfild roudu” 06.novembra 1973.godine i zato smo Čičinog naslednika upitali zašto Zvezda odavno ne igra kao pre 44.godine...
"Pa, ne može, šta je tu čudno? Jesu li odnosi u društvu danas i 72. godine isti, da li su odnosi u sportu isti onda i sada, da li je ista situacija u Zvezdi 72. i danas, jesu li interesi, motivi i ciljevi kluba isti danas i te 72. godine?! To je istorija, lepa prošlost, sve je to jasno, ali ako sad neko analizira šta je to bilo nekad i kako je funkcionisalo i stavi u kontekst današnjeg vremena, sve to može da se ponovi! Naravno, uz dobru volju, organizaciju i prave ljude na pravim mestima", zaključio je Miljanić

Piše: Milorad Plazinić


tagovi

Dušan SavićfssMiloš MiljanićSrbijaSuperligaTrenerska škola FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara