Fjuri - Usik (©Reuters)
Fjuri - Usik (©Reuters)

Borba titana trajala do poslednje sekunde: Usik je najjači! Kralj cigana izbegao nokaut

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.24. | 01:42

Ukrajinac na poene dobio Tajsona Fjurija

Prvi put od Lenoksa Luisa, koji je krajem 1999. godine pobedio Ivandera Holifilda, ponovo imamo neprikosnovenog bokserskog šampiona. U spektakularnoj borbi u saudijskom Rijadu Oleksandr Usik je nakon 12 rundi na poene savladao Tajsona Fjurija i objedinio sva četiri najznačajnija pojasa teške kategorije - WBA, WBC, WBO, IBF!

Bio je to pravi sudar titana, dvojica teškaša nisu se štedeli od prve do poslednje runde, a posebno je zapanjujuća Fjurijeva izdržljivost. Iako je bio u nokdaunu u devetoj rundi, Kralj cigana iz Mančestera uspeo je da ostane na nogama i već u sledećoj rundi vrati se kao da se ništa značajno nije dogodilo nekoliko sekundi ranije.

Izabrane vesti

Ukrajinac je energičnije ušao u borbu, uspeo je par puta da zapreti zadnjim krošeom, jednom čak i pogodio Engleza, ali su ga Fjurijevi aperkati u telo i duge ruke ipak držali na distanci i pozivali na oprez. U finišu prve runde, potom i u četvrtoj, Usik je sabio rivala u ćošak, međutim, dobrim eskivažama Fjuri je samo dodatno napunio samopouzdanje. Stigao je čak i da se iskezi Ukrajincu u lice, ali nije mu to poremetilo koncentraciju.

Novo veće uzbuđenje stiglo je u osmoj rundi, kada je Usik dobrom serijom udaraca pustio krv Fjuriju. Izdržao je Britanac krošee na nogama, ali je bio očigledno uzdrman. Probao je Ukrajinac to da iskoristi u narednoj rundi i - uspeo! Fjuri se trudio da kretnjom ukrade vreme, ali je u poslednjih 30 sekundi usledio rafal udraca u njegovu bradu. U jednom momentu Englez je bio potpuno dezorjentisan, teturao se po ringu i našao na konopcima kada je usledio spas u zvonu za kraj runde. Odbrojavao mu je sudija, a nekim čudom Fjuri uspeo da nastavi meč. I ne samo to, već i da se u 10. rundi potpuno konsoliduje. Teško da ima mnogo boksera koji bi uspeli da izdrže Usikov nalet iz devete runde...

U preostale dve runde su i jedan i drugi bili oprezni, nisu donosili ishitrene odluke i pokušavali da reše borbu nokautom, a s obzirom na ranije učinjeno, jasno je bilo da će titula pripasti Oleksanderu Usiku.

Na kraju sportski pozdrav, uz Fjurijev poziv na revanš koji je Usik sa zadovoljstvom prihvatio! Kada i gde, videćemo, svakako bi bilo sjajno da ova dvojica teškaša još jednom odmere snage.

Među brojnim gledaocima u Rijadu bili su Kristijano Ronaldo, Nejmar, Stiven Džerard, Andrej Ševčenko, Ivander Holifild, Žan Klod Van Dam...

Oleksanderu Usiku (36 godina) ovo je bila 22. borba u karijeri i 22. pobeda, od kojih je 14 nokautom. Godinu dana mlađi Tajson Fjuri doživeo je prvi poraz u 36 borbi, a ima i jedan remi. Od 35 pobeda do 24 je došao nokautom. Večeras je Ukrajinac zasluženo slavio, od početka je bio odlučniji i precizniji u svojim udarcima. Imao je i Englez svoje trenutke u prvih nekoliko rundi, ali daleko od onog što ga je zadesilo u devetoj rundi, nakon čega je postalo jasno da će šampionski pojas završiti oko Usikovog struka.


tagovi

boksTajson FjuriOleksandr Usik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara