"DETROIT-INDIJANA"
"DETROIT-INDIJANA"

Najveća tuča u istoriji NBA ili kako su budale upropastile veliki plan Lerija Birda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.11.14. | 11:21

Koliko je samo obećavao tim Indijane...

DETROIT-INDIJANADanas je deset godina otkako se u Detroitu desila jedna od najnasilnijih scena u istoriji NBA lige. Na utakmici regularnog dela sezone između domaćeg Detroita i Indijane, samo 45 sekundi do kraja, kada je već sve bilo rešeno, nepotrebno jak faul Rona Artesta i još gluplja reakcija Bena Volasa, doveli su do masovne tuče u kojoj je učestvovalo praktično pola arene.

Ne možemo reći da je problem izbio iz vedra neba. Najpre je Leri Bird kao novi generalni menadžer Pejsersa otpustio Ajzeu Tomasa i doveo Rika Karlajla. Rik je bio asistent Lerija Brauna, zadužen za defanzivu Pistonsa, koji su baš na konto odbrane i ostvarili ogroman uspeh. Indijana je u sezoni 2003/2004 (sezona pre one u kojoj se desio nemili incident) obezbedila prednost domaćeg terena sa najboljim skorom u čitavoj NBA ligi. U finalu Istočne konferencije, Pejsersi su naleteli na Detroit Pistonse. Dva tima su odigrala jednu od „najružnijih” serija u istoriji plej-ofa najjače lige na svetu. Na najefikasnijoj utakmici serije, postignuto je 163 poena, pa sami prosudite kakva se košarka igrala. Jake odbrane, brutalni faulovi, prava „old skul” serija u kojoj su deblji kraj izvukli Pejsersi, koji nisu baš umeli da podnesu poraz. Četiri minuta do kraja odlučujuće šeste utakmice, (tada još uvek) Ron Artest je napravio nesportski faul nad Benom Volasom, što je kasnije i odlučilo utakmicu. Nezgodni Artest to nije zaboravio, a Detroit je u finalu ponizio Lejkerse i došao do šampionske titule.

Izabrane vesti

Prva utakmica Pejsersa i Pistonsa posle tog finala, bila je zakazana za devetnaesti novembar 2004. godine. Igrači Indijane su bili uvereni da je šampionsko prstenje trebalo da završi na njihovim prstima a ne u Detroitu, pa su na običnu utakmicu regularnog dela sezone, izašli kao da se igra na život i smrt. Razbili su šampione. Artest je bio najbolji igrač na terenu, ali to njegovoj ludoj glavi nije bilo dovoljno. Na semaforu je pisalo 82:97, Indijana je dokazala svoje, kada je 45 sekundi pre kraja Ben Volas krenuo na zakucavanje, a Ron Artest ga je „tresnuo” po glavi, ne toliko jako, ali dovoljno da ga isprovocira.

Volas je kao jedan od najžešćih likova u NBA odreagovao burno i krenuo na Artesta. Igrači su nekako razdvojeni posle par minuta guranja i pretnji, da bi gospodin Džon Grin, navijač Pistonsa, plastičnom čašom dijatelne Koka-kole pogodio Rona Artesta koji je (iz nekog razloga) ležao na zapisničkom stolu. Artestu je pao mrak na oči. Sto deset kilograma suvih mišića, krenulo je na nejakog navijača. Gomila pristunih, što navijača što igrača, pokušala je da spreči Artesta da se dokopa Grina, ali nisu uspeli. Prestravljeni Džon se nekako iskobeljao iz ruku Artesta ali na nesreću „seo” na pesnicu Stivena Džeksona.

Epilog tuče? Ron Artest je suspendovan do kraja sezone uključujući i plej-of. Stiven Džekson nije igrao 30 utakmica, Džermejn O'Nil 15, dok su Pistonsi prošli manje više nekažnjeno (Ben Volas svega šest utakmica). Tako je verovatno najbolji tim u istoriji Pejsersa praktično osakaćen. Da stvar bude još teža po navijače Indijane. Ekipa se plasirala u plej-of sa šeste pozicije, izbacila Boston u prvoj rundi i naletela u polufinalu na pogađajte koga? Baš Detroit Pistonse.

No bez Rona Artesta, bilo je teško suprotstaviti se aktuelnim šampionima. Redži Miler, Stiven Džekson i Džermejn O'Nil, su vukli koliko god su mogli, ali je ipak teret bio preveliki. Kada na to dodamo energiju koju je ekipa izgubila jureći plej-of i u prvoj rundi protiv Bostona, bilo je jasno, da se preko Detroita ne može. Uzalud je Bird izmišljao trejdove, uzalud je iskopao Rika Karlajla, kada je nepromišljnost Rona Artesta bacila sve u vodu.

(FOTO: Action Images)


tagovi

ben volasDetroit PistonsIndijana PejsersLeri BirdNBA ligaRon Artest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara