Od pobednika do katastrofe za 339 dana - šta će biti sa Dortmundom?

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.04.18. | 17:09

Mnogo tumbanja i promena u Borusiji na kraju je dovelo do blamaže u Klasikeru i jasno je da će svašta morati da se menja

Borusija Dortmund je u Klasikeru protiv Bajerna dobila takvu šamarčinu od koje će obrazi još dugo da bride svima u klubu. A pred 339 dana, odnosno u drugom delu prošle sezone Milioneri su u polufinalu nemačkog kupa pobedili Bajern sa 3:2 i kasnije osvojili trofej.

E, sad, postavlja se pitanje kako su od te tačke nepunu godinu kasnije došli u situaciju da u Minhenu prime šest golova, a prema prikazanoj igri, moglo je da bude još gore. Na pomenutom meču prošle sezone u kupu strelci za Borusiju bili su Marko Rojs, Pjer Emerik Obamejan i Usman Dembele. Nijedan od njih trojice nije učestvovao u subotnjem debaklu.

Izabrane vesti

Dembele je prodat Barseloni za 110.000.000 evra na leto, Obamejan je ove zime otišao u Arsenal i doneo klubu profit od skoro 64.000.000 evra, dok je Marko Rojs, pogađate, zbog još jedne povrede preskočio okršaj sa najvećim rivalom. Takođe, velika promena u odnosu na prošlu sezonu tiče se i klupe. Tomas Tuhel je letos napustio klub posle neslaganje sa čelnim ljudima, a zamenio ga je Peter Boš. On se tvrdoglavo držao svog sistema igre i vrlo brzo su protivnici pronašli način kako da izađu na kraj sa odbranom Borusije.

Sada je više nego jasno da Milioneri nisu uspeli da nadomester odlaske Dembelea i Obamejana koji su ipak znali kako se rešavaju utakmice. Ukrajinac Andrij Jarmolenko je počeo dobro u Borusiji, ali se onda potpuno pogubio. A šta reći za Andrea Širlea? Heroj Nemačke sa Mundijala u Brazilu samo je na momente pokazao da bi mogao da opravda više od 30.000.000 evra koliko je Borusija platila Volfzburgu za njegove usluge. Idemo dalje, Omer Toprak svakako se nije pokazao kao igrač koji može da komanduje odbranom, a u kategoriju promašaja može da se svrsta i Džeremi Toljan.

Mahmud Dahud nije u formi, a sa Mariom Geceom se nikada ne zna. Kad god navijači pomisle - evo ga, vratio se onaj stari Gece - nepredvidivi vezni fudbaler doživi neku novu povredu koja ga udalji sa terena. I još jedna stavka zbog koje su mnogi zamerili prvom ovosezonskom treneru Borusiju, Bošu. Njegova ekipa osvajala je bodove, ali je igrala dosadan fudbal. Dodajmo tu i kasniju eliminaciju od Salcburga.

Bošov naslednik Šteger potpisao je ugovor do kraja sezone, a kako ističe tiražni dnevni list Bild, posle blamaže u Klasikeru, jasno je da nema budućnost u Dortmundu. Mada, imao je i zanimljivu opasku ovaj Bečlija koji je prethodno vodio Keln.
“Možda je na nekin način i dobro što smo doživeli ovakav brodolom jer bi to moglo da protrese ceo klub. Da vidimo šta sve mora da se promeni kako bi stvari krenule u željenom smeru. A očigledno da ima dosta toga”.

Jasno je da Šteger cilja na činjenicu da su veći deo selekcije ovog tima napravili njegovi prethodnici.
“Moramo da vidimo kakav fudbal želimo da igramo, šta klub hoće. A kada se to reši, onda moramo da vidimo kakvi su igrači potrebni za sprovođenje tih ideja”.

Sa povratnikom u klubu, Matijasom Zamerom, sada ne mesto savetnika, možda bi neke stvari mogle da se pokrenu. A posle svega, logično je da se postavlja pitanje koga umesto Štegera? Na potencijalnom spisku su Lusijen Favr, Ralf Hasenhutl, Hanes Volf i Niko Kovač. Jasno je da ovaj put Borusija ne sme da pogreši, jer će onda onih 3:2 protiv Bajerna sa početka teksta delovati kao još teži, praktično nedostižan cilj.

Foto: Action images


tagovi

Peter ŠtegerMatijas ZamerPjer Emerik ObamejanMarko RojsUsman DembeleMario GecePeter BošTomas Tuhel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara