"Lijanko Vojnović u dresu Srbije"
"Lijanko Vojnović u dresu Srbije"

Patov ortak Lijanko o Zvezdinom Edsonu i razlikama između brazilskih i evropskih štopera

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.03.16. | 09:33

“U Brazilu se od nas traži da igramo jednostavno, ovde se napadi kreiraju iz poslednje linije”, kaže u mini-intervjuu za MOZZART Sport novi srpski reprezentativac

Lijanko Vojnović u dresu SrbijeVest je odjeknula upravo na stranicama MOZZART Sporta 27. januara pre no što je i FSS stigao da se pohvali. Lijanko Evanđelista Silveira Neves Vojnović izabrao je Srbiju i postao prvi  fudbaler sa brazilskim šmekom u taboru Orlova, iako su se navijači, zavisno o kom delu Topčiderskog brda pričamo, i ranije zalagali za neke čistokrvne Južnoamerikance poput Klea ili Evandra. Ali Lijanko će probiti led, za početak u omladinskom nacionalnom timu. On, uostalom, ovde i pripada, iako do sada nije imao prilike da se upozna sa lepotama Srbije niti da proba tracionalna srpska jela, posluša nešto od domaće muzike...
"Moj deda Jovan je iz Srbije, pa sam se o svemu raspitivao kod njega, ali i preko interneta naravno. Prvi put sam ovde i moram da priznam da mi je mnogo lepo, ali nisam imao vremena da bliže upoznam neke specifičnosti. Koncentrisan sam na obaveze u reprezentaciji, a siguran sam da će u budućnosti biti prilike da se upoznam sa svim lepotama Srbije", odgovara Lijanko u kratkom intervjuu za MOZZART Sport, koji je zbog njegovih obaveza u U19 selekciji i jezičke barijere (Lijanko ne govori srpski, pa ni engleski), rađen putem mejla.

Takav način komunikacije omogućio je 19-godišnjem štoperu da "izbegne" da se opredeli ka omiljenom srpskom klubu, ali nema dilemu kada je igrač u pitanju.
"Nemanja Vidić! I Serhio Ramos, jer inače volim da gledam kako igra Real. Pratim evropske utakmice koliko god mogu i koliko mi obaveze dozvoljavaju".

Izabrane vesti

Identičan odgovor Lijanko bi mogao da dobije i sa naše strane. Vremenska razlika većini ne dozvoljava baš najtemeljnije praćenje južnoameričkog fudbala. Stvaraju se tako i zablude. Recimo ona da brazilski centralni bekovi i nisu idealni pikovi, jer umeju da se zanesu u "kreativnom stvaralaštvu"? Lijanko Vojnović se ne slaže sa takvom konstatacijom.
"Činjenica je da mnogi evropski klubovi koji su u samom vrhu imaju brazilske štopere. Ne slažem se sa konstatacijom das u brazilski štoperi previše kreativni u negativnom smislu. Od nas se u Brazilu traži da igramo jednostavno, dok je više evropski stil da se kreira iz zadnje linije".

Razlike, ipak, postoje, znamo to i po tome što je mnogim Brazilcima bio potreban period aklimatizacije. Lijanko će tu biti u još nezahvalnijoj situaciji s obzirom na to da će se sa evropskim stilom susretati, barem isprva, samo na reprezentativnom nivou.
"Činjenica je da postoje određene razlike. U Evropi se igra brže, ali smatram da to neće biti prepereka. Mislim da sam odlično fizički spreman što je jako važno i da neću imati problema sa prilagođavanjem. Ovde sam zaista mnogo lepo prihvaćen, svi su jako ljubazni prema meni i siguran sam da će to olakšati moj period adaptacije... Kratko vreme sam ovde da bih mogao da previše pričam o svim tim ralzlikama, jer sam odradio samo par treninga. Za sada ih i ne vidim. Možda su samo malo neke vežbe na treninzima drugačije".

Da se vratimo stoga na teren koji Lijanko mnogo bolje poznaje – na fudbal u Brazilu. Lijanko je, pisali smo već o tome, prošao školu Botafoga, a onda u konkurenciji Fluminensea, Palmeirasa i Milana (transfer propao zbog krštenice) izabrao slavni Sao Paulo u kome deli svlačionicu i sa kapitenom Urugvaja Dijegom Luganom.
"Lugano je zaista veliki igrač, veliko ime u Brazilu, slobodno mogu reći fudbalska legenda. Veoma sam zahvalan što imam tako iskusnog igrača pored sebe. To mi veoma znači, jer tako mogu da napredujem", kaže Lijanko i na kratko se osvreće i na neka druga velika imena koja su poslednjih godina defilovala kroz stadion Murumbi.
"U klub sam došao posle Kake, ali mogu da vam otrkijem da mi je veliki drug Alešandre Pato".

Još jedno ime moramo da pomenemo. Edson je upravo iz Sao Paula ovog januara stigao u Crvenu zvezdu. Šta mogu navijači da očekuju od njega?
"Poznajem ga jako dobro, jer sam imao priliku da igram sa njim. Jako je kvalitetan fudbaler i ima veliko iskustvo. Mislim da će se dobro snaći, da će pružati dobre igre u Evropi, jer je stvarno reč o veoma dobrom igraču", uverava Lijanko, koga danas očekuje debi u omladinskoj reprezentaciji Srbije.

U 18 sati u sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi prijateljski megdan sa Španijom. Idealan protivnik za početak. Mada je cela priča pokrenuta još ranije. Kako tačno?
"Dobio sam poziv iz Srbije. Prosledio sam kontakt mog agenta. Čim mi je predložena mogućnost da zaigram za reprezentaciju Srbije, to sam odmah prihvatio. Za mene je to velika čast i učiniću sve da opravdam poverenje koje mi je ukazano", zaključio je Lijanko Vojnović.

Ako sve bude kako treba - uzdanica srpske reprezentacije u deceniji pred nama.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Srbijareprezentativni fudbalfudbalska reprezentacija SrbijeLijanko VojnovićFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara