"HAKAN ŠUKUR"
"HAKAN ŠUKUR"

Kad se pomešaju sport i politika: Hakan Šukur pred hapšenjem!

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.08.16. | 12:23

Erdogan nema milosti ni prema legendi Galatasaraja

HAKAN ŠUKUR

Pomalo čudne vesti sa Bliskog Istoka. Legendarni turski fudbaler Hakan Šukur našao se na udaru tamošnje vlasti zbog navodnog učestvovanja u nedavnom pokušaju puča protiv predsednika Redžepa Erdogana, a kako prenose tamošnji mediji, turska vlada izdala je nalog za njegovo hapšenje! Navodi se i da je 44-godišnji Šukur u potrazi za azilom.

Izabrane vesti

Nekadašnji napadač Galatasaraja i Intera zaplivao je u političke vode pokončanju profesionalne fudbalske karijere. Postao je član konzervativne stranke čiji pun naziv glasi - Stranka pravde i razvoja. Pre pet godina izabran je za narodnog poslanika, ali je 2013. godine podneo ostavku zbog korupcionaške afere koja je pogodila upravo Erdogana i njegove saradnike. Šukur je stao na stranu nekadašnjeg Erdoganovog saveznika Fetulaha Gulena, za kojeg je postojala sumnja da upravo on stoji iza istrage o korupciji, kao i iza nedavnog puča. On se trenutno nalazi na vrhu spiska najtraženijih terorista u Turskoj. Zvaničnici ove zemlje optužuju ga za vođstvo takozvane Gulenove terorističke organizacije.

Turske vlasti teretile su Šukura ranije ove godine zbog vređanja predsednika i njegovog sina putem Tvitera, ali je tužba odbijena. Pošto je jedva izbegao četvorogodišnju robiju preselio se u Sjedinjene Američke Države, tačnije Kaliforniju, gde je otvorio svoju sportsku akademiju i gde ujedno uči engleski jezik.

Podsetimo, opozicija je sredinom jula pokušala da izvrši vojni puč prilikom čega je stradalo 90 ljudi, a preko 1100 je zadobilo teške i lake telesne povrede. Pošto opozicione snage nisu uspele u svojoj nameri, Erdogan je rešio da se obračuna sa, kako je rekao, izdajnicima. Koliko su Erdoganove čistke bile žestoke najbolje pokazuju brojevi. Obračunao se sa 3.000 sudija, 67.000 javnih službenika i preko 100 medijskih organizacija.

Izgleda da nije želeo da poštedi ni Šukura.

Inače, turski veteran je nastupao i za Sakarijaspor, Bursaspor, Torino, Parmu i Blekburn. Postigao je 260 golova na 540 utakmica, a najviše uspeha imao je dok je nosio dres Galatasaraja - osam domaćih titula i jedan osvojen trofej tadašnjeg Kupa UEFA.

(FOTO: Action Images)


tagovi

TurskaSerija ARedžep Erdoganmeđunarodni fudbalInterHakan ŠukurGalatasarajEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara