""
""

SRPSKI SINOVI: Da bi mama imala s kim da pije kafu ja sam postao fudbaler

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.12.13. | 18:46

MOZZART Sport predstavlja Marka Tomića, talentovano krilo češkog Bohemijansa

MOZZART Sport predstavlja Marka Tomića, fudbalera češkog Bohemijansa, selekcije do 17 godina. Rođen je 20. februara 1997, a već sa pet godina stigao je na terene matičnog kluba i do danas mu ostao veran.

Dok se priseća fudbalskih početaka kaže, šaleći se na račun majke, da je sve bilo plod slučajnosti.
''Sin mamine najbolje drugarice je trenirao u Bohemijansu, pa sam i ja završio tamo da bi njih dve pile kafu dok čekaju kraj treninga. To je, naravno, šala, a prava istina je da sam bio hiperaktivan ko dete, non-stop sam šutirao loptu po kući, tako da su me odveli na trening da tamo trošim energiju'', priča za MOZZART Sport Marko Tomić.

Izabrane vesti

Sve što se kasnije događalo u njegovom razvoju bilo je potkrepljeno velikim radom i protkano izuzetnim talentom, daleko od slučajnosti i mamine želje da kafeniše sa drugaricom. Mlađani igrač srpskog porekla, od oca Milenka iz Banjaluke, u 13. godini proglašen je za najvećeg talenta na nivou kluba.

Sa 14 već je iza sebe imao nekoliko osvojenih turnira i dobijenih priznanja za najboljeg pojedinca takmičenja.
''Igrao sam za regionalni tim Praga nekoliko puta, ali bih voleo da jednog dana postanem reprezentativac Srbije. Moje poreklo je sigurno zaslužno što imam drugačiji temperament od vršnjaka Čeha, ali ja želim da izvučem iz toga najbolje, kako bih postao kvalitetan fudbaler svetskog kalibra. Cilj mi je da jednog dana postanem član jakog evropskog tima''.

Tomićeve sposobnosti se trenutno testiraju u konkurenciji dve godine starijih dečaka, gde najviše vremena provodi na terenu kao krilni igrač, iako poput njegovog idola Tijaga Alkantare voli da deluje po sredini terena.
''Kad sam zavoleo fudbal, uživao sam gledajući Ronaldinja u Barseloni, a sada mi je zadovoljstvo da posmatram Nejmara kako dribla i mog idola Tijaga Alkantaru. Pokušavam od svakog da skinem neki potez, pa mi tehnika donosi prednost na terenu, dok na igri u odbrani moram još dosta da radim. Trenutno time nisam zadovoljan''.

Zbog majke Čehinje Marku srpski jezik nije maternji, ali ga je uz baku i tatu savladao za ocenu „odličan“. U porodičnoj tradiciji se ističe naklonost Partizanu, a na češkom terenu nema dileme oko toga da je njegov klub samo Bohemijans, uprkos popularnosti gradskih divova Sparte i Slavije.

Trudi se da pored fudbala sve obaveze u školi budu na vreme završene, u čemu mu pomažu profesori u srednjoj školi.
''U osnovnoj školi nisam imao problema oko usklađivanja obaveza, jer sam išao u „bohemkinu“ školu, a sada u srednjoj pomaže mi to što profesori imaju razumevanje. Izlaze mi u susret kada zbog putovanja moram da odsustvujem sa nastave'', zaključio je Marko Tomić.

--------------------------------------------------------------------------
SVILAR IGRAO ZA BELGIJU

„Srpski sin“ Mile Svilar zabeležio je prvi nastup u dresu reprezentacije Belgije. Posle pripremnih treninga početkom septembra, usledio je i poziv za prijateljsku utakmicu sa Luksemburgom, na kojoj su Crveni đavoli razočarali i ostvarili samo remi (1:1). 

Svilar je ostavio odličan utisak, pa ne bi začudilo ukoliko narednih meseci dobije priliku da brani i za selekciju U16, za koju inače igra u klupskoj konkurenciji kao član Anderlehta.

---------------------------------------------------------------------------

KONDIĆ SE PREDSTAVIO FULAMU

Reprezentativac Slovenije Igor Kondić, o kojem smo nedavno pisali u feljtonu „Srpski sinovi“, boravio je sedam dana u Fulamovoj akademiji, gde je trenirao na poziv stručnjaka omladinske škole engleskog premijerligaša. Kondić je njihovu pažnju zaslužio igrama na Najki Premijer kupu 2013. u Mančesteru, na kojem je sa Domžalama zauzeo treće mesto.
''Pozvan sam da se upoznam sa klubom, da vidim na kojin način funkcioniše akademija. Sve što sam video ostavilo je na mene jak utisak, a mislim da su i oni bili zadovoljni kako sam trenirao'', rekao je Kondić za MOZZART Sport.  


tagovi

Marko TomićSrbijaSrpski sinovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara