"LERI U ČUVENOJ TRIDESET TROJCI"
"LERI U ČUVENOJ TRIDESET TROJCI"

U čast žgoljavog belca iz Indijane, najvećeg šmekera u istoriji NBA lige (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.12.14. | 18:47

„Slušaj Gzavijer, dobiću loptu, uzeću dva driblinga u levu stranu, naskočiću i pogoditi trojku preko tebe, važi? Uradio je baš to, a pre no što je lopta uopšte prošla kroz obruč, Lerijeva ruka je ostala u vazduhu, a on je već trčao ka svlačionici. Kraj utakmice.”

LERI U ČUVENOJ TRIDESET TROJCIBilo bi glupo pametovati o Leriju Birdu kada je o njegovom delu toliko priča već ispričano, pa ćemo vas na dan Birdovog rođenja, pustiti da pročitate šta su o njemu rekli velikani NBA lige.

Horas Grant, četvorostruki šampion NBA lige:
„Malo sam ga provocirao”, prisećao se Grant vremena kada su Seltiksi bili šampioni. „Neprestano sam mu govorio, nema šanse da daš koš, promašićeš, a on bi mi svaki put pre nego što dobije loptu, najavio tačno šta će da uradi. Rekao je da će fintirati u levu stranu i ubaciti horog preko mene. Naravno svaki put bi postigao koš.”

Izabrane vesti

Pet Rajli, legenda NBA lige, tvorac „šoutajm” Lejkersa iz osamdesetih i velike trojke Majamija:
„Ako bih birao igrača koji će da šutira poslednji šut na utakmici, sigurno bih izabrao Majkla Džordana, ali ako me pitate kome bih poverio šut koji bi mi spasio život... Moj čovek bi bio Leri Bird.”

Šutiranje trojki na Ol-star utakmici 1986. godine, Leri je pre takmičenja ušao u svlačionicu gde su bili učesnici i rekao sledeće:
„Pazite ovamo momci, ja dobijam ovo, zato se dogovorite ko će da bude drugi.” Na teren je izašao u trenerci za zagrevanje, ležerno, kao da dolazi na jutarnji šuterski trening. Naravno, bio je ubedljivo prvi sa 22 poena.

Klajd Dreklser, član Drim tima 1992. godine, legenda Portlanda:
„Čuvao sam ga kao ruki, 1983. godine. Pogledao me je i rekao - Ne možeš da me zaustaviš, šta ti znaš, ti si samo ruki. Na nesreću odgovorio sam mu. Postigao je 10 poena u naredna četiri napada, trener me je zamenio, a Leri je prošetao pored naše klupe umirući od smeha meni u lice. Nikada nisam to zaboravo.”

Kej Si Džouns, tada trener Seltiksa:
„Igrali smo u Sijetlu. Pet sekundi do kraja utakmice bilo je nerešeno, pozvao sam tajm-aut. Kako je Iks men (Gzavijer Mekdenijel) čuvao Lerija, želeo sam da Denis (Džonson) završi akciju. Sve sam isplanirao i objasnio, da bi Leri u jednom trenutku rekao - A zašto mi ne daš loptu i kažeš svim ostalim da se sklone? Odgovorio sam - Lari ti igraj, a ja ću da budem trener, okej? Zatim sam nastavio - Denise, izvedi je do Kevina (Mekhejl), Kevine dodaj Leriju i sklonite mu se s puta. Pre nego što se tajm-aut završio, Leri je otišao do njihove (Sijetlove) klupe, do Mekdenijela i izgovorio sledeće - Slušaj Gzavijer, dobiću loptu, uzeću dva driblinga u levu stranu, naskočiću i pogoditi trojku preko tebe, važi? Uradio je baš to, a pre no što je lopta uopšte prošla kroz obruč, Lerijeva ruka je ostala u vazduhu, a on je već trčao ka svlačionici. Kraj utakmice.”

Kako je ovo samo kap u moru nestvarnih anegdota o velikom Leriju, nije ni čudo što nosi nadimak - Leri Legenda.

Srećan 58. rođendan Legendo!

(FOTO: Action Images)


tagovi

Boston SeltiksLeri BirdNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara