""
""

Vitez iz Lankašira bolji je od svih i kad u kaputu igra...

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.04.17. | 10:58

Samo u jednom slučaju možeš pod ruku sa najvećima a da nisi osvojio ništa u karijeri...

Na današnji dan pre 95 godina u Prestonu, Lankašir, rođen je jedan od najvećih fudbalskih vitezova svih vremena - Ser Tom Fini!

Ostao je upamćen kao vrsan napadač, sjajan dribler i jedan od onih igrača kom su se Ostrvljani najviše divili u poratno vreme. Ozbiljnu fudbalsku karijeru započeo je tek u 24. godini, jer je kao 19-godišnjak otišao da se bori protiv fašista. Bio je tenkista u Egiptu. Kada se vratio zaigrao je za klub iz rodnog grada - Preston Nort End i nikada ga nije napustio.

Izabrane vesti

Čitavu svoju karijeru - a odigrao je 433 utakmice i postigao 187 golova - igrao je za platu od 14 funti nedeljno i nije mu padalo na pamet da promeni boje iako je kao vrhunsko krilo bio standardni reprezentativac Engleske (76 utakmica, 30 golova) i tražena roba, ne samo u domovini.    

Fini je imao diplomu vodoinstalatera, smatrao je da će uvek moći da zaradi za život kada okači kopačke o klin. Zato je valjda i odbio ponudu najmoćnijeg tima Engleske pedesetih godina - Vulverhemptona, da pređe u njihove redove za nadoknadu od 150 funti nedeljno. Italijanski Torino nudio mu je čak 10.000, više nego što je zaradio u celoj karijeri. Odgovor je uvek bio isti - NE. Preston je Preston.  

Tako je Fini dobio čuveni nadimak - The Preston Plumber, iliti Prestovov vodoinstalater.

Zbog toga što je večno ostao veran svom gradu i klubu Tom Fini nije osvojio ništa u karijeri. Nijedan jedini trofej. A opet, smatra se jednim od najvećih fudbalera koje je Engleska imala. Kada je završio karijeru 1960. Preston je ispao iz lige i više se nikada nije vratio u elitu. 

Bil Šenkli, negde sedamdesetih, na pitanje da li bi veliki Ser mogao da igra sa tada aktuelnim asovima: "Naravno da bi mogao! On bi mogao da igra u svakom timu, u bilo kojoj utakmici u bilo kojem dobu...čak i ako bi na sebi imao kaput".  

I još jednom neprevaziđeni Šenkli... Pitali su ga gde su njegove tadašnje zvezde poput Kigena, Tošaka ili Sent Džona u odnosu na Finija. Kazao je: "Da, mogu reći da su dobri kao Tomi, samo, znate, njemu je sada 60 godina". 

Tom Fini preminuo je pre tri godine u svom Prestonu. 


tagovi

Čempionšipdogodilo se na današnji danEngleskaEvropameđunarodni fudbalPremijer ligaPreston Nort EndTom Fini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara