Reprezentacija Senegala (Reuters)
Reprezentacija Senegala (Reuters)

A sad neka se ostali pomere: Ovo je najjača reprezentacije Afrike!

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.12.21. | 14:19

Senegal saopštio spisak za kontinentalni šampionat

Svakog dana po nekoliko afričkih reprezentacija objavi šire ili konačne spiskove za predstojeći kontinentalni šampionat u Kamerunu koji počinje 9. januara. Spisak koji se iščekivao sa najviše nestrpljenja je onaj koji je sastavio senegalski selektor Aliju Sise.

Danas su konačno i Senegalci objavili listu igrača na koje računaju za Afrički kup nacija i jasno je zašto ih smatraju ubedljivo najjačom reprezentacijom na kontinentu i prvim favoritom turnira.

Izabrane vesti

Dovoljno je pogledati imena popularnih Lavova. Tu su sjajni Čelsijev golman Eduar Mendi, Napolijev komandant odbrane Kalidu Kulibali, Liverulpov napadač Sadio Mane... Senegal u svakoj liniji tima superzvezde, a startnih 11 je na nivou vrlo ozbiljnih evropskih i južnoameričkih reprezentacija.

Dakle, na golu je Mendi kao jedan od najboljih golmana Evrope u ovom trenutku a rezerva mu je odlični Gomis iz Rena. Desni bek je Buna Sar iz Bajern, dok je rezerva Ibrahima Mbaje iz Bolonje. Levi bek je je možda malo „tanji“ od ostalih pozicija. Prvi izbor do sada je bio Saliu Sis iz Nansija dok mu je alternativa mladi Fode Balo Ture iz Milana. Štoperski tandem čine Napolijeva zvezda Kalidu Kulibali i odlični Abdu Dialo kojeg je PSŽ pre dve godine platio Dortmundu čak 32.000.000 evra. Njima su alternative snažni Pape Sise iz Olimpijakosa i Abdulaje Sek iz Antverpena.

Senegal obično igra sa dvojicom zadnjih veznih i jedno od ta dva mesta je rezervisano za Idrizu Geja iz Pari Sen Žermena. Na drugom se rotiraju dva iskusna premijerligaška igrača: Nampaliz Mendi iz Lestera i Šeik Kujate iz Kristal Palasa.

U zavisnosti od formacije (češće 4-2-3-1 ili ređe 4-4-2) zavisi i ko će igrati na ofanzivnim pozicijama u veznom redu i na krilima. Pod pretpostavkom da Senegal izađe u očekivanih 4-2-3-1, dva mesta su kaparisana za zvezde iz Premijer lige. Jedno za Liverpulovog Sadija Manea koji igra kao „desetka“ ili kao levo krilo. A drugo za Ismailu Sara iz Votforda koji je odavno velika želja Jirgena Klopa u Liverpulu i njegov transfer će se meriti u desetinama miliona evra. Treće mesto u ofanzivnoj liniji su do sada popunjavali Keita Balde iz Kaljarija i Krepin Dijata kojeg je Monako letos doveo iz Briža za skoro 20.000.000 evra.

Međutim, Keita Balde je u očajnoj formi kao i ceo Kaljari dok Krepin Dijata nije pozvan zbog povrede koja ga je dovojila sa terena nekoliko meseci. Zato bi na njihovu poziciju mogao da uskoči supertalentovani Pape Sar. Ovog 19-godišnjaka je Totenhem još letos kaparisao iz Meca za 20.000.000 evra i ostavio ga na pozajmici do sledećeg leta. Može da igra na svim pozicijama u veznom redu.

Jedina boljka Senegalaca je špic. Centarfor im definitivno nije klasa kao ostali starteri.

Najzvučnije ime je Bulaj Dia. On je imao sjajnu prošlu sezonu u Remsu posle koje ga je Viljareal kupio za 12.000.000 evra. Ali u Španiji mu ne ide kako se očekivalo. Iako je u većini mečava bio starter, na prvih 13 mečeva je dao tek jedan gol, da bi napokon proradio pre tri dana kada je u pobedi protiv Alavesa postigao dva gola. Možda je to najava da se vraća u formu i startnu postavi Senegala.

U sličnoj situaciji je Habib Dailo. Momak koji se pre dve godine pominjao kao želja Čelsija, Totenhema i Lidsa je u leto 2020. nateran od strane tadašnjeg kluba Meca da pređe u Strazbur za samo 10.000.000 evra. Tamo je dao 17 ligaških golova za godinu i po dana ali je od tada izgubio mesto u reprezentaciji i dao je samo jedan gol za Senegal. Ipak, na poslednjih 13 mečeva u francuskom šampionatu je dao osam golova i stakao jaku kandidaturu za startnih 11.

Dok su se Dialo i Dia mučili sa formom, iz prve postave reprezentacije ih je u poslednje vreme istisnuo iskusni Famara Djedju. On igra jako dobro u truskoj Alanji i postiže golove. Ipak, za očekivati je da prednost na početku dobije Dia.

Poziv u reprezentaciju bi verovatno dobio i Mbaje Dijanj iz Galatasaraja ali se nedavno povredio. Zbog slabe fomre, selektor nije pozvao Mbajea Nijanga iz Bordoa, a zbog nekih neraščićenih računa odranije već tri godine u reprezentaciji nema Mame Birama Dijufa i Kume Babakara koji igraju odlično u Turskoj i daju golove ali su u sukobu sa selektorom.

Poziv nije dobio ni Abdalah Sima koji je nekada blistao u praškoj Slaviji ali je potonuo u Stpouku. Nema ni Betisovog desnog beka Jusufa Sabalija iza kojeg je teška povreda, ni Muse Vagea iz Barselone, kao ni iskusnih defanzivaca Papija Đilobođija i Kare Mbođa...

Kada se sve sabere i oduzme, Senegal ima ubedljivo najjači tim u Africi. Ozbiljna imena imaju i Nigerija, Alžir, Gana, Obala Slonovače, Egipat, Mali... Ali niko nema tako jak tim kao Senegal. Što znači da verovatno neće osvojiti titulu. Retko kada je izaraziti favorit došao do samog kraja na šampionatu crnog kontinenta...

SPISAK SENEGALA ZA KAN

Golmani: Eduar Mendi (Čelsi), Alfred Gomis (Ren), Seni Dijeng (KPR)

Odbrana: Buna Sar (Bajern), Saliu Sis (Nansi), Kalidu Kulibali (Napoli), Ibrahima Mbaje (Bolonja), Pape Sise (Olimpijakos), Abdu Dialo (PSŽ), Abdulaje Sek (Antverpen), Fode Balo Ture (Milan), Šeiku Kujate (Kristal Palas).

Vezni red: Pape Sar (Mec), Pape Gej (Marselj), Nampaliz Mendi (Lester), Idriza Gej (PSŽ), Mustafa Name (FK Pariz), Mamadu Ndiaje (Alaves), Žozef Lopi (Sošo).

Napad: Sadio Mane (Liverpul), Ismaila Sar (Votford), Bamba Dijeng (Marselj), Keita Balde (Kaljari), Habib Dialo (Strazbur), Bulaj Dia (Viljareal), Famara Djedju (Alanja), Mame Tijam (Kajzeri).


tagovi

reprezentacija Senegala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara