El Fardu Ben u dresu Komorskih Ostrva (©Reuters)
El Fardu Ben u dresu Komorskih Ostrva (©Reuters)

AFRIKA: Ben i Kangva započinju kvalifikacije za KAN, veliki derbi u Kupu Tunisa

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.06.22. | 09:20

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kvalifikacije za Kup afričkih nacija)

Nema odmora za El Fardua Bena. Prošle nedelje je okončana sezona u Srbiji, Ben je osvojio duplu krunu sa Crvenom zvezdom, a već danas ga očekuje takmičarski meč sa reprezentacijom Komorskih Ostrva. Počele su kvalifikacije za Kup afričkih nacija, Komori u prvom kolu dočekuju najslabiju ekipu u grupi, Lesoto. Ako Ben i drugovi nameravaju da se ponovo plasiraju na KAN (ove godine došli do osmine finala), maksimalan broj bodova protiv Lesota je obaveza.

ŠELGUM – PARADU, 17.45

(Fudbal, Alžir 1)

Paradu je sa tri poraza u poslednja četiri kola izgubio šansu da se plasira u Ligu šampiona. Ostala mu je borba za mesto u Kupu konfederacija, za to mora da zauzme treću ili četvrtu poziciju. Bivši klub Boška Đurovskog nije u idealnoj poziciji, ispod crte je, sa bodom manje od USM-a i četiri od Saure (ima meč više). Zato Paradu mora danas da savlada Šelgum, tim kojem bi bod i matematički obezbedio opstanak. Većim delom sezone je delovalo da će ispasti sigurno u niži rang, ali je serijom od šest mečeva bez poraza (četiri pobede i dva remija), koja je uzgred još „živa“, uspeo da ispliva na bezbedno. U prvoj polusezoni Paradu je bio bolji od Šelguma sa 6:2.

KLUB AFRIKAN – ETOIL SAHEL, 18.00

(Fudbal, Kup Tunisa)

Derbi u trećemo kolu Kupa Tunisa. U osmini finala nećemo gledati nekog velikana, 13-strukog šampiona Klub Afrikan i 10-strukog Etoil Sahel. Žreb ih je sukobio već u ovoj fazi, gledaćemo veliki derbi. Oba tima igraju u plej-ofu, bore se za titulu ili barem plasman u Ligu šampiona, pa im je ovaj susret malo manje značajan. Tri kola pre kraja Klub Afrikan je treći, sa četiri boda manje od lidera Esperansa, dok je Etoil Sahel peti sa pet poena zaostatka za prvoplasiranom ekipom. Ove sezone su se Klub Afrikan i Etoil Sahel sastali već tri puta, u prvoj fazi prvenstva Sahel je kao domaćin slavio sa 1:0, pa su potom u martu odigrali 1:1. U plej-ofu je zatim 18. maja Etoil Sahel zabeležio još jednu pobedu minimalnim rezultatom.

BURKINA FASO – ZELENORTSKA OSTRVA, 21.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Kup afričkih nacija)

Počinju kvalifikacije i za B grupu. Burkina Faso je bila odlična na ovogodišnjem KAN-u, ali je na kraju nesrećno ostala bez medalje. U borbi za treće mesto ju je pobedio Kamerun posle penala, iako je do 71. minuta imala prednost od 3:0. Sada kreće novi ciklus, a prvi rival u kvalifikacijama su joj Zelenortska Ostrva, jedna od selekcija koja je u usponu. I ovog puta su ostrvljani lišeni pomoći Partizanovog Rikarda Gomeša, koji se povukao iz reprezentacije. Igrali su Zelenortska Ostrva i Burkina Faso u istoj grupi na KAN-u. Burkina Faso je slavila sa 1:0.

OBALA SLONOVAČE – ZAMBIJA, 21.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Kup afričkih nacija)

U istoj grupi u kojoj su Komorska Ostrva nalazi se i Zambija. To znači da će novi saigrači u Zvezdinom dresu, Ben i Kings Kangva prvo da budu rivali, u 2. kolu kvalifikacija, što će im biti prvi susret. Pre toga, ipak, Zambija mora da se izbori sa Obalom Slonovače. Prošli KAN je propustila, nije pomogao ni dolazak Milutina Sredojevića na klupu u sred kvalifikacija, a sada ga je zamenio Aljoša Asanović. Zambija je poslednji put igrala protiv Obale Slonovače na leto 2019. godine, tada su Slonovi bili ubedljivi, sa 4:1. Tada je Kangva odigrao svih 90 minuta.


tagovi

Afrikakvalifikacije za kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara