Reprezentativci Nigerije (©AFP)
Reprezentativci Nigerije (©AFP)

AFRIKA: Nigeriji i bod dovoljan da overi plasman na KAN, komplikacije u F grupi

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.06.23. | 09:11

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Vrlo je neizvesno u F grupi kvalifikacija za Kup afričkih nacija, najjače kontinentalno takmičenje za reprezentacije.Dva kola pre njihovog završetka Alžir je obezbedio plasman na završni turnir u Obali Slonovače, koji će se odigrati početkom 2024. godine, dok je za drugo mesto i preostalu vizu trka potpuno otvorena. Tanzanija je trenutno iznad crte, ima četiri poena koliko i trećeplasirana Uganda. Izjednačeni su u međusobnom duelu, imaju istu gol-razliku, pa će kroz duele sa Nigerom i Alžirom da jure prednost. S tim da i Niger ima čemu da se nada, ima samo dva poena manje od Tanzanije i ako bi trijumfovao u Dar Es Salamu popravio bi svoju šansu da se plasira na KAN. U prvom susretu pre godinu dana Niger i Tanzanija su odigrali 1:1.

UGANDA – ALŽIR, 17.00

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Kao što smo već napisali, u F grupi je borba za tu drugu poziciju žestoka. Uganda je spasila svoje kvalifikacije trijumfom nad Tanzanijom (1:0) u prošlom kolu, a sada će na svom terenu tražiti čudo. Alžir još nije nijednom kiksnuo u kvalifikacijama, ima sve četiri pobede i lagano je čekirao kartu za Obalu Slonovače. Niz je krenuo pobedom nad Ugandom sa 2:0, a od tada je primio samo jedan gol.

ZELENORTSKA OSTRVA – BURKINA FASO, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Nije bilo iznenađenja, Burkina Faso je rutinski obezbedila plasman na završni turnir. Reprezentacija koja je na poslednjih pet KAN igrala čak tri puta u finalu (najbolji plasman 2013, kada je bila druga) osvojila je 10 poena iz prva četiri kola. Jedini tim koji je uspeo da zaustavi Burkinu Faso bio je Togo (1:1). Zelenortska Ostrva i njihov reprezentativac, vezista Partizana Patrik Andrade, blizu su toga da overe drugu poziciju, pošto dva kola pre kraja imaju po pet poena prednosti u odnosu na Togo i Esvatini. Potrebna im je pobeda, samo što su od Burkine Faso izgubili poslednja četiri susreta. U kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine sa po 2:0 i 4.0, na prošlom Kupu afričkih nacija 1:0, a u ovosezonskim kvalifikacijama 2:0.

SIJERA LEONE – NIGERIJA, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Pomalo čudno zvuči to što Nigerija još uvek nije overila plasman u KAN, jer smo navikli da je ona uvek u krugu najužih favorita za osvajanje šampionata Afrike. Međutim, to može da se promeni već danas ako Super Orlovi ostanu neporaženi u Sijera Leoneu. Doslovce im je bod potreban, imaju ih četiri više od današnjeg rivala, koji je treći na tabeli. Prva u grupi je trenutno Gvineja Bisao, koja se takođe nada da Nigerijci neće neprijatno iznenaditi. Sijera Leone je u Abudži u prvom meču ostavio dobar utisak, poveo je sa 1:0, ali Nigerijci su preokrenuli i slavili sa 2:1.


tagovi

Afrikakvalifikacije za kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara