Matijs De Liht i Doni van de Bek nekad
Matijs De Liht i Doni van de Bek nekad

Ajaksova deca

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.04.19. | 23:44

Mogu li do kraja? Ko to zna...

 

Matijs de Liht, Džoel Veltman, Dejli Blind, Nuser Mazraui, Doni van de Bek.

Izabrane vesti

Skoro polovina Ajakove prve postave koja je večeras očitala lekciju Juventusu u Torinu je ponikla u amsterdamskom klubu. Koštalo su klub samo ono što je ulagano u njihovo fudbalsko obrazovanje i razvijanje. Doduše, Blind je kasnije morao da bude kupljen od Mančester Junajteda kada se letos vraćao u klub.

Ali, poenta je da je Ajaks postao prvi klub u istoriji evropskog fudbala, koji je u istoj sezoni eliminisao Real Madrid i Juventus pobedama u gostima. Sa decom kao okosnicom tima. Tu su još kamerunski golman Onana plaćen Barseloni 150.000 evra (dobro ste pročitali, ne fali nijedna nula), Danac Šene doveden za 360.000 evra, Frenki De Jong plaćen milion evra Viljemu II (uz 10 odsto koji su kasnije postali 10.000.000!), te neka skupa pojačanja pout Davida Neresa, Dušana Tadića i Hakima Zijeha koja su Ajaks zajedno koštali 36.000.000 evra.

Dakle, sve zajedno ni polovina onoga što je Juventus letos platio za dovođenje Kristijana Ronalda. A ceo tim Ajaksa ne zarađuje zajedno astronomskih 30.000.000 evra po szeoni koje Ronaldo inkasira u Torinu. Sa druge strame, Juventus večeras nije imao nijedno svoje dete u timu. Štaviše, Ajaks je imao više igrača iz sopstvene škole nego Juventus uopšte Italijana u timu.

Sve  brojke i logika su govorili da Ajaks ovo bitku ne može da dobije. Baš kao što će govoriti ako možda bude igrao protiv Mančester Sitija u polufinalu.
„Uradili smo to ponovo! Bilo je teško na poečtku ali smo igrali jako dobro kada se pogleda ceo meč. Malo je ludo što nismo uspeli da iskoristimo neku od brojnih šansi na 2:1. Da li možemo do kraja i titule? Ko zna... Vidite, sad smo u polufinalu. I eliminisali smo dva favorita. Naredne utakmice će biti teške, ali bile su i ove do sada“, rekao je Matijs de Liht posle pobede u Torinu.  

Upravo dva Ajaksova najvrednije deteta postigla večeras golove za plasman u polufinale Lige šampiona. De Liht i Van de Bek.
"Možda bi rezultat 4:1 bio najpravedniji. Ali na kraju to nije ni bitno jer smo prošli dalje. Ovo je sjajna stvar za holandski fudbal i velika za Ajaks.  Biće ludnica  sada. U polufinalu smo! Ljudi bi nam se smejali da smo ovo rekli pre početka takmičenja", rekao je Van de Bek

Šta bi tek bilo da su im ostali Klajvert, Klasen, Davinson Sančez, Milik koji su prodavani prethodnih godina... Možda ništa od ovoga? Možda De Liht i Van de Bek ne bi dobili šansu... 

Kakva li bi tek ovo ekipa bila da ostane na okupu narednih godina? Ni to nećemo saznati jer su neki od njih već kaparisani, a neke će biti nemoguće zadržati. 

Za ovaj tim Ajaksa ne postoji prošlost, nema ni zajedničke budućnosti. Postoje samo sadašnjost i ova sezona. 

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara