Detalj sa utakmice (©Reuters)
Detalj sa utakmice (©Reuters)

Arsenal pregazio Lester i nastavio da korača ka Ligi šampiona, Lisicama ostala Liga konferencije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.03.22. | 19:33

Utisak je i da je sa dva primljena pogotka ekipa Brendana Rodžersa dobro prošla, Aron Ramsdejl se još jednom pokazao kao sjajno pojačanje

Lutao je godinama Arsenal, često mu je Lester bio i preveliki zalogaj, ali počeo je Mikel Arteta da vraća stvari na svoje mesto. Pronašao je čini se dobitnu kombijanaciju Španac, izvlači maksimum iz svojih izabranika koji su počeli redovno da tuku timove sličnog ili slabijeg kvaliteta. Lisice spadaju u prvu pomenutu grupu, ali to večeras nisu dokazale. Dominantno izdanje Tobdžija protiv ove sezone neprepoznatljive čete Brendana Rodžersa. Utisak je da su rutinski došli do petog vezanog trijumfa u Premijer ligi i napravili veliki korak ka povratku u Ligu šampiona - 2:0.

Vratila se ekipa iz Severnog Londona na četvrtu poziciju, sa bodom više i čak tri utakmice manje od Mančester junajteda. Ima trenutno minimalnu prednost, ali i tri prilike da to značajno promeni. Lester posle 11. poraza čak 12. sa 18 bodova manje od današnjeg rivala... Nema praktično više za šta da se bori u Engleskoj, pa je jasno da može da se posveti borbi u Ligi konferencije gde je na pragu četvrtfinala i ima realne šanse da se dočepa trofeja, kojim bi spasio sezonu.

Izabrane vesti

Koliko je Arsenal bio bolji oslikava se jasno i kroz statistiku. Gosti su za nijansu češće imali loptu u nogama, ali je domaćin uputio 21 udarac, čak osam u okviru gola, pa Lisice mogu da budu zahvalne Kasperu Šmajhelu na još jednoj izvrsnoj partiji (šest odbrana). Lester je za 90 i kusur minuta tigao d auputi svega šest šuteva, doduše pola je poslao u okvir, pa se i Aronu Ramsedejlu mora odati priznanje.

Mnogi su osporavali potez uprave da pored Bernda Lena potroši veliki novac za bivšeg golmana Bornmuta, ali Ramsdejl je trenutno najbolji engleski čuvar mreže. To dokazuje i podatak da je čak 12. put sačuvao mrežu, te je izjednačio učinak Pitera Čeha iz sezone 2016/17, što znači da je na 12 utakmica do kraja sezone ostvario najbolji rezultat na golu Arsenala u poslednjih šest sezona.

Već u 11. minutu Tobdžije stižu do prednosti. Centaršut Martinelija iz kornera, ostavili su gosti previše prostora Tomasu Partiju na prvoj stativi, vezista odlično skače i glavom matira Šmahjela za 1:0.

Mogao je bivši fudbaler madridskog Atletika samo osam minuta kasnije i do novog pogotka. Tukao je sa ivice kaznenog prostora, ali mu je nedostajalo malo sreće - pogodio je stativu.

Uspeo je Lester da se trgne u završnici prvog dela igre, pripretio preko Harvija Barnsa. Tukao je mladi krilni fudbaler sjajno glavom posle centaršuta, ali je Ramsdejl još bolje intervenisao. Fantastična odbrana golmana Arsenala, koja je u neverici ostavila i trenera gostiju Rodžersa.

Nije bilo promene rezultata do odlaska na odmor, ali je Arsenal silovito krenuo od starta drugog poluvremena. Saka je sjajnu šturirao u 51. minutu, uhvatio je volej iz kaznenog prostora rivala, ali se Šmajhel istakao još boljom intervencijom. Ipak, samo par minuta kasnije, VAR ukazuje da je Čaglar Sojundžu igrao glavom posle pokušaja glavom Bukaja Sake sa ivice peterca. Vrteo se snimak, teško je bilo zaključiti da je lopta pogodila Turčina, ali su oni kojima je to posao procenili da je bilo kontakta i sudija Entoni Tejlor je pokazao na belu tačku.

Tek peti penal za Artetinu ekipu ove sezone, po treći put je lopti na kreč stavio Aleksander Lakazet i po drugi put pogodio. Prva tri penala Guneri su promašili, redom nisu uspeli najstrože kazne da realizuju bivši igrač i kapiten kluba Pjer Emerik Obamejan, kao i Lakazet. Francuz je tako i prekinuo post, koji je trajao još od Boksing deja. Devet utakmica nije uspeo da zatrese protivničku mrežu, pa mu je penal dobro došao da stavi tačku na neslavni niz.

Očekivala se reakcija Lestera, ali je izostala. Čak je Emil Smit Rou bio u prilici da dodatno uveća prednost Arsenala, ali je i njegov pokušaj uspeo da ukroti Šmajhel. Nije bilo promene rezultata, nova bitna pobeda Tobdžija i novo razočarenje za sve pristalice Lester Sitija.

PREMIJER LIGA – 29. KOLO

Subota

Brajton - Liverpul 0:2 (0:1)

/Dijaz 19, Salah 61 pen/

Brentford - Barnli 2:0 (0:0)

/Toni 85, 90+3/

Mančester Junajted - Totenhem 3:2 (2:1)

/Ronaldno 12, 38, 81 - Kejn 35, Megvajer 72AG/

Nedelja

Čelsi - Njukasl 1:0 (0:0)

/Haverc 90/

Everton - Vulverhempton 0:1 (0:0)

/Koudi 49/

Lids - Norič 1:2 (1:0)

/Rodrigo 14, Gedhart 90+4 - Meklin 90+1/

Sautempton - Votford 1:2 (1:2)

/Elijunusi 45 - Čučo 14, 34/

Vest Hem - Aston Vila 2:1 (0:0) Đ

/Jarmolenko 70, Fornals 82 - Remzi 90/

Arsenal - Lester 2:0 (1:0)

/Parti 11, Lakazet 59/

Ponedeljak

21.00: (10,0) Kristal Palas (5,30) Mančester Siti (1,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksandre LakazetMikel ArtetaTomas PartiBukajo SakaGabrijel MartineliBrendan RodžersArsenalLesterAron RamzdejlKasper Šmajhel

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara