Bruno Gimaraeš slavi gol (©Reuters)
Bruno Gimaraeš slavi gol (©Reuters)

Arsenalovo samoubistvo i Artetina sramota, Liga šampiona samo u domenu teorije (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.05.22. | 22:57

Njukasl razmontirao Tobdžije i poslao ih najverovatnije "samo" u Ligu Evrope

Arsenal bi mogao da bude najveći gubitnik dramatične završnice Premijer lige i ostane bez plasmana u Ligu šampiona i šestu godinu zaredom! Drugi čin Arsenalovog samoubistva i velika sramota Mikela Artete, to je ono na šta su sada navijači nekada velikog kluba navikli jer je ovo postao deo DNK... Nekada su bili “Nepobedivi”, sada su tu “Nedostojni” grba i dresa koji nose.

Šta je sebi dozvolio Arsenal u smiraj sezone, ovo će se pamtiti i dugo prepričavati! Prvo je dozvoljen onaj težak poraz od Totenhema kada je postalo jasno da je nešto zaista trulo, da bi se na Sent Džejms Parku desilo ono najgore – Njukasl je razmontirao Tobdžije (2:0) i ostavio im plasman u Ligu šampiona samo u domenu lude teorije! Jer, da bi se Arsenal zaista plasirao u evropsku fudbalsku elitu moraće na svom terenu u poslednjem kolu da pobedi Everton kojem gori pod nogama za opstanak, a da istovremeno Totenhem izgubi na gostovanju Noriču što je u ovom trenutku potpuno nezamislivo.

Izabrane vesti

Poraz ide potpuno na dušu Mikela Artete koji je još jednu godinu potrošio tražeći pravi sistem, gotovo bez ikakvih rezultata! Dok je njegova fudbalska filozofija na momente dovitljiva i u ideji ofanzivna, ona je zapravo dosad bila samo destruktivna i nekonzistentna zbog čega je klub doveo do toga da izvesno još jednu godinu provede u drugorazrednom evropskom društvu. Ovo što se desilo u prethodna dva kola zapravo nije ništa čudno, jer je Arsenal odavno izgubio šampionski gen i sve je više klub koji pripada baš tu gde jeste, u najboljem slučaju.

Njukaslu ova utakmica nije imala takmičarski značaj jer je opstanak već obezbeđen, ali je evidentno među igračima Edija Haua postojala daleko veća želja da se od svojih navijača oproste pobedom, nego kod Arsenala da ostane ispred Totenhema na mestu koje vodi u Ligu šampiona. Pre samo dve sedmice Arsenal je imao najbolji psihološki momenat u odnosu na direktnu konkurenciju za treće i četvrto mesto, Čelsi i Totenhem, iako je prošlogodišnji osvajač Ušatog trofeja po bodovima bio u prednosti. I onda se dese ova dva poraza koja su obrisala gotovo svaku nadu da Arsenal može da se konačno vrati u elitu i najavi neke bolje dane...

Posle tvrdog prvog poluvremena karte su počele da se otvaraju u korist Njukasla. Domaćin je bio nešto konkretniji i ofanzivniji, što se isplatilo već u 55. minutu kada je Ben Vajt zatresao svoju mrežu. Shvatio je odmah Arteta da više nema šta da izgubi i odmah je na teren poslao Aleksandra Lakazeta i Nikolu Pepea umesto Tavaresa i Gabrijela, ali se ništa značjno nije promenilo. Njukasl je delovao kompaktnije i smirenije, što mu je omogućilo da se koncentriše na odbranu svog gola i čeka šansu iz koje će da dokrajči protivnika. To se i dogodilo u 85. minutu kada je Bruno Gimaraeš surovo kaznio trapavu i nervoznu odbranu Arsenala koji nije uspeo da iznese loptu sa svoje polovine. I tu je nastao potop. Tmurna, siva i razočarana lica svih na klupi Arsenala, pogotovo Mikela Artete koji kao da nije znao šta ga je snašlo...

Sezona se završava u nedelju, kada ćemo znati konačni plasman svih klubova na tabeli. Čelsi je ovim porazom Arsenala siguran učesnik Lige šampiona naredne sezone uz Mančester Siti i Liverpul, ostaje da se vidi hoće li sa njima Totenhem ili Arsenal.

PREMIJER LIGA - 37. KOLO

Četvrtak 18.4.

Mančester Junajted - Čelsi 1:1 (0:0)

/Ronaldo 62 - Alonso 60/

Nedelja

Totenhem – Barnli 1:0 (0:0)

/Kejn 45+8 pen/

Aston Vila - Kristal Palas 1:1 (0:0)

/Votkins 69 - Šlup 81/

Lids - Brajton 1:1 (0:1)

/Strajk 90+2 - Velbek 21/

Votford - Lester 1:5 (1:2)

/Ž. Pedro 6 - Medison 16, Vardi 22, 70, Barns 46, 86/

Vest Hem - Mančester Siti 2:2 (2:0)

/Bouen 24, 45 - Griliš 49, Coufal 69ag/

Vulverhempton - Norič 1:1 (0:1)

/Ait Nuri 55 - Puki 37/

Everton - Brentford 2:3 (2:1)

/Kalvert Luin 10, Ričarlison 45+2 - Kolman 37ag, Visa 63, Henri 64/

Ponedeljak

Njukasl - Arsenal 2:0 (0:0)

/Vajt 55ag, Gimaraeš 85/

Utorak

20.45: (8,00) Sautempton (5,30) Liverpul (1,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalNjukaslBruno GimaraišBen Vajt

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara