Heroj Australije Endru Redmejn slavi plasman na Mundijal (AFP)
Heroj Australije Endru Redmejn slavi plasman na Mundijal (AFP)

Australija peti put zaredom na Mundijalu: Golman Redmejn ušao u 121. minutu i postao heroj (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.06.22. | 23:09

Hrabra odluka selektora Grema Arnolda da u završnim sekundama produžetaka rotira golmane i umesto kapitena Metjua Rajana ukaže poverenje Endruu Redmejnu se isplatila

Kažu da sreća prati hrabre, a upravo je ta vrlina večeras omogućila Australiji plasman na mudijal u Kataru. Za 120 minuta fudbala u finalu interkontinentalnog baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo, ni Australija, ni Peru nikoga nisu ubedli da im je mesto na najvećem fudbalskom događaju planete, međutim neko je morao pobedi. Kenguri su razliku napravili u penal seriji, ispostavilo se rizičnom, ali pre svega smelom odlukom selektora Grema Arnolda da u 121. minutu igre rotira golmane. Rezervista Endru Redmejn odužio mu se sa dva odbranjena jedanaesterca i vizom za Katar - 0:0 (penalima 5:4).

Slavi Peti kontinent heroja Redmejna, čoveka koji je večeras upisao tek treći nastup za državni tim. A to koliko je kuražan bio selektor Arnold je posebna priča. Kome bi na dušu išao neuspeh da je scenario bio drugačiji i da je Peru završio na Mundijalu, nego čoveku koji u završnim sekundama pred penal seriju iz igre vadi kapitena i čoveka sa 68. nastupa u cv-ju i u vatru baca čuvara mreže sa mizernim reprezentativnim iskustvom.

Izabrane vesti

Trenutak kada Redmejn menja Rajana (AFP)Trenutak kada Redmejn menja Rajana (AFP)

Ipak, pomogle su saigraču Miloša Ninkovića iz Sidneja silne utakmice (preko 200) u A ligi. Skakutao je po gol liniji, pokušavao da dekoncentriše peruanske izvođače i uspeo u trećoj i šestoj seriji. Počev od udarca Luisa Advinkule koji je uz blagi kontakt oterao na stativu, te čitanja strane Aleksa Valere nakon kojeg su Sokerusi obezbedili peto uzastopno učešće na svetskim prvenstvima.

Penali nisu dobro počeli po Arnoldove pulene budući da je Pedro Galeze pročitao Martina Bojla. Međutim, u nastavku su Muj, Gudvin, Hrustić, Meklaren i Mabil bili besprekorni, a Redmejn odradio svoj deo posla. Pritom, nije Redmejn jedini ušao u igru u smiraj drugog produžetka, već je Arnold na teren poslao i Gudvina - još jedna odluka koja se ispostavila izuzetnom.

Peruanci su pobeđivali u poslednje dve penal serije obe na Kopa Americi - protiv Urugvaja 2019. godine (5:4) i protiv Paragvaja dve godine kasnije (4:3). Međutim, sreća im je večeras okrenula leđa.

Ako izuzememo penale, nije mnogo toga interesantnog moglo da se vidi na Ahmad bin Ali stadionu u Kataru. Peru za 90. minuta nije uputio udarac u okvir i osetilo se koliko je selekciji Rikarda Gareke na centru igrališta nedostajao Jošimar Jotun. Za to vreme, centralni vezista Australije Eron Muj iskristalisao se kao jedan od najboljih pojedinaca utakmice. Ipak, to nije bilo dovoljno da ona bude rešena u živoj igri.

Australija je ugrabila pretposlednje slobodno mesto na predstojećem Mundijalu i otišla je u grupu D sa Francuskom, Danskom i Tunisom. Dakle, šanse za prvu nokaut fazu od 2006. godine joj neće biti velike, ali je bar nastavljen kontinuitet učešća na svetskim šampionatima.

Za poslednje mesto u Kataru sutra od 20.00 boriće se Kostarika i Novi Zeland.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australijereprezentacija PeruaKvalifikacije za SP 2022.baražbaražbaraž za sp

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara