Stevan Jovetić (©Reuters)
Stevan Jovetić (©Reuters)

Bačka Topola videla jedan od najvećih preokreta u istoriji evrokupova (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.03.24. | 23:38

Olimpijakos posle 1:4 do 6:1 i prolaza u četvrtfinale Lige konferencije

Situacija najblaže rečeno nije bila bajna po grčke klubove, idućih meseci trebalo je da nazaduju, da se srozaju na rang-listi. Projekcije su bile takve za Grke da 85 odsto ostaju bez ijednog tima na međunarodnoj sceni. Stajali su iznad ambisa i – napravili podvige! PAOK je Dinamu naneo jedan od najtežih poraza u ovom veku, posramio ga je 'petardom' na Tumbi, a Olimpijakos je učinio da ova noć bude – istorijska.

Brideli su mu obrazi posle prvog meča, zvonilo je u glavama pirejskih crveno-belih na Karaiskakisu. Zbog ratnih dejstava u pojasu Gaze put ih je umesto u Tel Aviv naneo u Bačku Topolu, a na severu Srbije dobili su supermoći. TSC arena videla je jedan od najvećih preokreta u evrokupovima: Olimpijakos je anulirao zaostatak od 4:1 iz prvog meča, napravio je megapreokret protiv Makabija i 'šesticom' ušao u četvrtfinale Lige konferencije – 6:1 (4:1, 3:0).

Izabrane vesti

Grci su učinili sve da predviđanja padnu u vodu, terorisali su protivnike u revanš mečevima Lige konferencije i postarali se daonih 15 odsto bude realno. A, baš toliko šansi davano je Izraelcima da ostanu bez klubova na evropskoj pozornici. Statistika i proračuni im ove noći nisu bili saveznici. Eliminisana su oba Makabija.

Onaj iz Haife pamtiće Firencu, a najveći izraleski klub – Bačku Topolu. U njoj je prebrojao sve zvezde i sada se, verovatno, gorko pokajao što je odabrao da tu bude domaćin, da igra na terenu na kome je pirejski klub uživao veću podršku i na kome je je režiran jedan od najvećih preokreta koje evropska scena pamti. Megapreokret i jedan od režisera Stevan Jovetić.

Sušta suprotnost je meč u Bačkoj Topoli bio onom u Pireju. Pod konstantnom opsadom je bio Makabijev gol, čak 19 puta igrači Olimpijakosa su tukli ka njemu. I ovoga puta Roj Mišpati gotovo da ništa nije mogao da odbrani. Skoro sve što su gosti šutnuli – ušlo je. Osam puta u okvir, mreža se njihala u šest navrata.

Danijel Podens odigrao je daleko najbolju utakmicu ove sezone, bila je to njegova najkvalitetnija izvedba nekoliko meseci unazad. Prstohvat magije portugalskog ofanzivca i mirnoća Konstantinosa Fortunisa bili su dovoljni da odbrana kluba iz tel Aviva pukne u paramparčad još u prvom poluvremenu.

Portugalac je načeo Makabi, beleže mu se i dve asistencije u finišu prvog dela kod pogodaka Konstantinosa Fortunisa i Ajuba el Kabija, koji je kada se uračuna i onaj iz nastavka došao do brojke od 13 golova na prethodnih deset utakmica! U nestvarnoj formi se nalazi Marokanac. Da nije bilo penala i Erana Zahavija, još u osnovnom delu bi Makabi položio oružje.

Dogegao se do produžetaka, međutim, eliminacija je bila neminovna. A, izraelskom klubu sve lađe su potonule kada je Stevan Jovetić posle 13 i po godina pogodio u evrokupovima. Ušao je u igru crnogorski napadač u finišu meča, propustio priliku u nadoknadi da sve reši. Zato nije u produžetku.

Istorijski poduhvat potvrdio je drugi Marokanac – Jusef el Arabi. I on je, kao i Stevan Jovetić, bio svež, pošto je neposredno pred produžetke dobio priliku. Zlatne izmene Hosea Luisa Mendilibara.

LIGA KONFERENCIJE – OSMINA FINALA

(REVANŠ SUSRETI)

Fenerbahče - Union Sen Žiloaz 0:1 (0:0), prvi meč 3:0

/Rasmusen 68/

Fjorentina - Makabi Haifa 1:0 (0:0), prvi meč 4:3

/Barak 59/

PAOK - Dinamo Zagreb 5:1 (3:0), prvi meč 0:2

/Rahman Baba 27, Kulierakis 34, 73, Tomas 42, Živković 88 - Hodža 49/

Plzenj - Servet 3:1 penalima (0:0, 0:0 0:0), prvi meč 0:0

Aston Vila - Ajaks 4:0 (1:0), prvi meč 0:0

/Votkins 25, Bejli 60, Djuran 75, Dijabi 81/

Klub Briž - Molde 3:0 (1:0), prvi meč 1:2

/Skov Olsen 45+2, 48, Skoraš 70/

Lil - Šturm 1:1 (1:1), prvi meč 3:0

/Tijago Santos 43 - Vitrih 45+2/

Makabi Tel Aviv - Olimpijakos 1:6 (1:4, 0:3), prvi meč 4:1

/Zahavi 57 - Podens 10, Fortunis 36, El Kabi 45+3, 65, Jovetić 93, El Arabi 103/



tagovi

Makabi Tel AvivOlimpijakosLiga konferencijeStevan JovetićDanijel PodenseKostas FortunisJusef El ArabiHose Luis Mendilibar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara