Memet Šol i Jirgen Klop (©AFP)
Memet Šol i Jirgen Klop (©AFP)

Bajernova legenda napala Terzića, Klop mu žestoko odgovorio

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.12.20. | 02:23

Polemika u Nemačkoj

Nemačka i Bajernova legenda Memet Šol je iznervirao Jirgena Klopa.

Čuveni nemački reprezentativac je podigao veliku prašinu u domovini jer je žestoko kritikovao plejadu mladih nemačkih trenera, a posebno Edina Terzića koji je na klupi Borusije Dortmund nedavno nasledio Lusijana Favra.

Izabrane vesti

Šol ne voli generaciju mladih trenera koji se trude da budu moderni da se razlikuju od starijih kolega pričom i metodama rada. Za poplavu takvih trenera krivi trenersku školu FS Nemačke.

„Treneri koji se tamo stvaraju uče jedni druge kako da svi pričaju isto. U fazonu: 'Moramo da ispratimo stariju ekipu i da se mi postavimo kao primeri'. Danas se iskustvo manje vrednuje od svežine. Mladi treneri su sveži i oni će da prate taj trend. Ono što se danas dešava u nemačkom fudbalu nije nikakva nuklearna fizika. Sve sam predvideo pre tri godine. Znam kako nam se treneri školuju. Prošao sam kroz to. Ti kursevi su katastrofa. To su sve neki mladi pametnjakovići koji naiđu na slične pametnjakoviće i dobre se unovče“, rekao je Šol u podkastu kod bivšeg saigrača Karstena Jankera.  

Šolov bes je usmeren na Štutgartovog bivšeg trenera Hansa Volfa, aktuelnog Dortmundovog trenera Edina Terzića i nedavno smenjenog Šalkeovog trenera Manuela Bauma.

„Ti laptop treneri rade drugačije nego normalni treneri. Ne bave se ličnostima igrača već samo taktikom. Rade na osnovu glasina za koje ne znaju da li su proverene. Terzićeve reči su prazne. Ne mogu više da ga slušam. To je kao da priča da će sunce da izađe i sutradan. Njegove analize nisu opipljive. I od mene su na kursu tražili da pričam tim jezikom ali nisam hteo. Ne želim da govorim ’boks’ kada ceo život govorimo kazneni prostor. Ne želim da pričam o nekiim ’dijametralno duplim šesticama’. To nije fudbalski jezik“, rekao je Šol.

Odgovorio mu je Klop koji je uzor mladih nemačkih trenera.

„Koje to pravo on ima da bi sudio o trenerima? Baš me interesuje. Kao kad bih ja pričao o pravljenju automobila. Zapravo nemam pojma o tome, kao što ni on nema pojma o čemu govori. Probao je kao trener pa smo videli dokle je stigao. Sada priča kao da je pojeo kašiku mudrosti. Ne može tako da govori o ljudima koje ne poznaje. Ja poznajem neke trenere na koje je mislio. Kako to da mu je dosadan neko ko se tek pojavio i nije ranije pričao u javnosti?“, poručio je Klop.

Šol je od 2008. do 2013. radio sa mlađim selekcijama Bajerna. U sezoni 2013/13 je vodio drugi tim minhenskog velikana i posle toga više nije imao posao u trenerskoj struci...


tagovi

Edin TerzićJirgen KlopMemet Šol

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara