Detalj sa prvog meča Fjorentine i Bazela (©AFP)
Detalj sa prvog meča Fjorentine i Bazela (©AFP)

Bazelovih 1:6 ne sme da zavara Milenkovića, Jovića i Terzića, Švajcarci ciljaju finale Lige konferencije

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.05.23. | 11:04

Fjorentina je prinuđena da juri na Sent Džejkob parku (četvrtak, 21) zaostatak od 2:1 iz prvog polufinalnog susreta u Firenci

Bazel u završnicama UEFA takmičenja nije tako retka pojava. Igrali su Švajcarci 2013. godine polufinale Lige Evrope (eliminisao ih kasniji osvajač Čelsi), a uz to smo ih tri puta gledali u četvrtfinalu tog takmičenja, kao i jednom (1974) u četvrtfinalu Kupa šampiona. Nikada doduše Bazel nije stigao do finale, ali to bi moglo da se promeni već ovog četvrtka. Ekipa koju trenira Hajko Fogel od 21.00 časova dočekuje Fjorentinu u revanš meču polufinala Lige konferencije, a iz Firence se vratila sa prednošću od 2:1.

Priredio je Bazel pravu malu senzaciju pre nedelju dana u Italiji. Gubio je na poluvremenu 1:0, golom Artura Kabrala, sada najboljeg strelca turnira sa sedam golova (jednim više od saigrača Luke Jovića). Ipak, Švajcarci su u nastavku došli do preokreta, golovima Andija Dijufa u 71. i Zekija Amdunija u 93. minutu. Igrom gosti možda nisu blistali, ali došli su do željenog rezultata.

Izabrane vesti

Sada je Fjorentina ta koja mora da napadne po svaku cenu na vrelom gostovanju. Očekivano, Sent Džejkob park je rasprodat, mada su do ulaznica došli i oni koji pokušavaju da zarade kroz preprodaju. I to ne mali broj njih. Najeftinije karte su koštale oko 200 evra, a sada se njihova cena na sajtu Viagogo kreće od 400 evra po komadu, do 6.000 evra za paket od četiri ulaznice (1.500 po karti, ako želite da sedite zajedno sa prijateljima). Zbog toga, pitanje je hoće li baš svih 38.512 mesta biti popunjeno, ali svakako domaćin će imati jak vetar u leđa.

Pogotovo zato što je Fogel sve karte bacio na Ligu konferencije. U prvenstvu je, posle poraza od Ciriha (2:0) ostao bez trojice prvotimaca radi suspenzije, ali i bez realne šanse da se domogne evropske vize. Prošlog vikenda je zato iskusni trener na teren poslao rezerve, koje je ponizio Sankt Galen, sa 6:1. U Superligi Švajcarske sada je Bazel šesti u konkurenciji od 10 timova. Očajan položaj.

Ovo je veliki dan za klub i navijače. Fjorentina želi da se plasira u finale, isto kao i mi. Oni su pod mnogo većim pritiskom, jer moraju da nadoknade gol zaostatka“, smatra Fogel, dok se desni bek Mihael Lang na konferenciji za medije dotakao debakla.

O prvenstvu uopšte ne razmišljam. Imamo priliku da se prvi put nađemo u evropskom finalu i to zaslužuje potpun fokus. Ljudski je što i drugi igrači posmatraju na takav način“, dodao je Lang.

21.00: (5,80) Bazel (4,10) Fjorentina (1,65)

Fjorentini je takođe Liga konferencije jedini put ka Ligi Evrope, u Seriji A je 10. na tabeli. Pre ove, pet sezona Viola nije igrala na međunarodnoj sceni, navijačima je stalo da momke u ljubičastim dresovima gledaju još malo protiv timova iz inostranstva.

Gostujući tim je veliki favorit večeras, pogotovo kada se zna kako je odigrala na sva tri gostovanja u nokaut fazi Lige konferencije. Po četiri gola primili su Braga (4:0), Sivas u osmini finala (4:1) i Leh u četvrtfinalu (4:1).

Trener Vinčenci Italijano je takođe za vikend odmarao prvotimce, ali i kombinovana postava je uspela da dođe do bodova protiv Udinezea (2:0). Kabral na tom meču uopšte nije bio u konkurenciji, a drugi strelac Lige konferencije Jović je presedeo na klupi. Umesto njih, napad je predvodio Kristijan Kuame, koji je u prvom meču protiv Švajcaraca odigrao 10 minuta.

Sada će Brazilac, koji je prošle sezone igrao upravo za Bazel, ponovo u startnu postavu, a Srbin će najverovatnije da čeka šansu sa klupe.

Artur je dobro, oporavio se i u top kondiciji je. To što je Kabral na 100 odsto nama je vrhunsko oružje. Mogu samo da kažem da je naoštren da se dokaže u revanšu“, kazao je Italijano.

Srpski reprezentativac Nikola Milenković zbog suspenzije nije igrao prvu utakmicu protiv Bazela, ali on će najverovatnije da se vrati u startnu postavu za revanš. Biće zanimljivo videti kakva je uloga namenjena za beka Aleksu Terzića, koji je prvi polufinalni meč presedeo na klupi, dok je protiv Udinezea odigrao poslednjih pola sata.

Podsetimo, pravilo gola u gostima više ne važi, Fjorentini pobeda bilo kojim rezultatom odgovara. Ako bude sa jednim golom razlike, gledaćemo produžetke, dok dva ili više naravno vode Italijane u finale.

Tamo će da igra bolji iz dvomeča AZ Alkmara i Vest Hema, a meč za trofej se igra 7. juna u Pragu, na stadionu Fortuna arena, na kojem svoje mečeve igra Slavija.

LIGA KONFERENCIJE – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

21.00: (2,70) AZ Alkmar (3,35) Vest Hem (2,80) – prvi meč 1:2

21.00: (5,80) Bazel (4,10) Fjorentina (1,65) – prvi meč 2:1

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeFjorentinaBazelNikola MilenkovićLuka JovićAleksa TerzićArtur Kabral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara