Be(n)sedin za kraj (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.11.19. | 16:53

Orlovi ispustili pobedu protiv Ukrajine u poslednjim sekundama - 2:2 (1:1)

Potop je počeo u Ukrajini i završio se sa Ukrajinom. Reprezentacija Srbije je imala pobedu u džepu protiv selekcije Andreja Ševčenka, ali je primila pogodak u nadoknadi vremena, čime je na prilično neslavan način okončala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Srbija je dva puta vodila golovima Tadića i Mitrovića, ali su se Ukrajinci dva puta vratili, prvo golom Jaremčuka, a onda i rezerviste Artema Besedina, pa neporaženi završavaju kvalifkacije - 2:2 (1:1)

Delovalo je da će Orlovi ipak uspeti da naprave pozitivan pomak u odnosu na prethodne mečeve i savladaju protivnika zahvaljujući raspoloženom tandemu Tadić Mitrović, pa da sa nešto više samopouzdanja dočekaju baraž mečeve sa Norveškom u martu naredne godine, koji će predstavljati i poslednju nadu za put na EURO.

Izabrane vesti

Selekcija Srbije je uspela da odigra meč sa nešto manje oscilacija, ili bolje reći grešaka, u odnosu na neke prethodne utakmice u grupi B. Ipak, to nije bilo dovoljno da se nanese prvi poraz sastavu Andreja Ševčenka, koja je potpuno rasterećen konačnim rezultatom odigrao ovaj meč.

Energičan i dobro organizovan početak utakmice doneo je i željeni rezultat na samom otvaranju. Radonjić je dobrim driblingom ušao sa desne strane u sredinu, ostavio je loptu Tadiću, koji je žestoko opalio i pogodio Matvijenka u ruku. Arbitar Maden nije imao dilemu, odmah je pokazao na belu tačku, odakle je upravo as Ajaksa bio nepogrešiv. Ipak, primljeni gol motivisao je Ukrajince da krenu napred, u narednih 20 minuta su bili bolji protivnik na terenu, što su mogli i da krunišu i u 23. minutu.

Ipak, udarac Jarmolenka nakon istrčavanja i intervenicije Rajkovića završio je na stativi domaćeg gola.

Odbrana Orlova je potpuno podbacila deset minuta kasnije, kada je Jaremčuk centrirao sa desnog boka, prebacio loše postavljene Kolarova i Maksimovića, a Cigankov glavom pogodio nebranjeni deo srpskog gola za 1:1 u 32. minutu. Tada se potpuno raštimovala koncepcija igre selekcije Ljubiše Tumbakovića, što su Ukrajinci ponovo mogli da iskoriste. U poslednjim trenucima prvog poluvremena istakao se i Predrag Rajković, koji je zaustavio udarac izuzetno opasnog Jaremčuka.

Ali, srpska selekcija je od početka drugog poluvremena ponovo bila na željenom nivou. Ovoga puta delovalo je da su Ukrajinci odlučniji i opasniji, ali je Tumbakovićev tim sačekao svoju priliku i odmah je iskoristio. Ponovo je dirigentska palica bila u rukama Dušana Tadića. Delovalo je u 56. minutu da je srpska desetka zakomplikovala situaciju, ali je onda usledio sjajan pas za Mitrovića i majstorska reakcija napadača Fulama, koji je primirio loptu, a onda je pored dvojice Ukrajinaca poslao u donji desni ugao gola Andreja Pjatova za 2:1.

Ritam utakmice je drastično pao u nastavku meča, možda i zbog informacije da Portugalci sigurno vode u Luksemburgu. Srbija je bila zadovoljna ostvarenim rezultatom, dok Ukrajinci sve do samog finiša nisu pronašli način da izvrše dodatni pritisak pred golom Rajkovića, pa je delovalo da će rezultat ostati nepromenjen. Međutim, rezervista Besedin je šokirao Marakanu pred poslednji zvižduk Madena i pokvario očekivano slavlje Orlova.

Čak i da su puleni Ljubiše Tumbakovića pobedili danas, to im ne bi bilo dovoljno za plasman na EURO, jer su Portugalci očekivano savladali Luksemburg. Ipak, vremena za padanje u očaj nešto i nema. Bez obzira na sigurno psihološki udarac zbog protraćene pobede u finišu Orlovi pod hitno moraju da se saberu jer će baraž sa Norveškom doći brzo. Tamo već ne bi smelo da bude nikakve improvizacije ni eksperimenata jer je ulog ozbiljna stvar - plasman na smotru najboljih evropskih selekcija.

SRBIJA - UKRAJINA 2:2 (1:1)
/Tadić 9pen, Mitrović 56 - Jaramčuk 33, Besedin 90+3/

Stadion: Rajko Mitić.
Gledalaca: oko 5.000.
Sudija: Bobi Maden (Škotska)

SRBIJA (4-2-3-1): Rajković - Milenković, Nik. Maksimović, Kolarov, Rodić - Gudelj, Nem. Maksimović (od 77. Milivojević) - Tadić, Lajić (od 69. Gaćinović), Radonjić (od 82. Milinković Savić) - Mitrović.

UKRAJINA (4-1-4-1): Pjatov - Karavajev, Krivcov, Matvijenko, Mukolenko - Sidorčuk - Cigankov (od 77. Besedin), Kovalenko (od 77. Šepelijev), Malinovski (od 88. Šakov), Jarmolenko - Jaremčuk.


KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO EVROPE 2020

Grupa B

Poslednje kolo

Srbija – Ukrajina 2:2 (1:1)
/Tadić 9 pen, Mitrović 56 – Jarmečuk 32, Besedin 90+3/

Luksemburg – Portugal 0:2 (0:1)
/B. Fernandeš 39, Ronaldo 86/

 

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara