Bobi Firmino za 60.000.000 evra je najveće ime u istoriji kluba gde su bili Fejsa, Marin, Milojević...

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.07.23. | 01:01

Pridružio se Eduaru Mendiju

Još jedno veliko fudbalsko ime je od večeras i zvanično član novokomponovanog saudijskog cirkusa.

Brazilski napadač Roberto Firmino je posle višenedeljnih pregovora i dogovora promovisan kao pojačanje Al Ahlija iz Džede. Nekadašnji reprezentativac je došao kao slobodan igrač posle isteka ugovora sa Liverpulom i potpisao sa Al ahlijem do leta 2026. godine.

Izabrane vesti

Reč je o jednom od članova „velike četvorke“ saudijskog fudbala mada Al Ahli po popularnosti debelo kasni za preostala tri velikana Al Hilalom, Al Nasrom i gradskim rivalom Al Itihadom. Samo tri puta je bio prvak države ali je zato rekorder u nacionalnom kupu koji je osvajao čak 13 puta. A Kup kralja u Arabiji ima ozbiljan rejting. Kao i sve što u nazivu nosi reč „kralj“.

Za razliku od pomenuta tri rivala, Al Ahli kroz istoriju nije dovodio velika imena poput Donadonija, Stoičkova, Bebeta, Denilsona, Kančelskisa... Najveće inostrano ime u istoriji Al Ahlija je do sada bio nekadašnji Barselonin i Totenhemov vezista Paulinjo. Brazilci su ubedljivo najbrojnija inostrana nacija koja je igrala u Al Ahliju. Firmino je 35. po redu. Trag u Al Ahliju su ostavili i Srbi. Igrali su tamo Darko Anić, Nikola Petković, Danijel Aleksić, Marko Marin, Ljubomir Fejsa, a trener je bio Vladan Milojević.

Firmino je drugo veliko pojačanje Al Ahlija ovog leta. Pre njega je u klub stigao senegalski golman Eduar Mendi iz Čelsija u transferu teškom 18.000.000 evra za ugovor vredan 11.000.000 evra godišnje. Firmino je finansijski prošao mnogo bolje. U Al Ahliju će zarađivati čak 20.000.000 evra po sezoni u naredne tri godine. Primera radi, u Liverpulu je imao oko 5.000.000 evra neto godišnje.

Još letos posle dolaska Darvina Nunjeza je bilo jasno da jedan od zaštitnih znakova Klopove ere napušta Enfild Roud i sklopu velike rekonstrukcije. Iako mu je tek 31 godina i prošle sezone je prvi put posle četiri godine imao dvocifren golgeterski učinak u Premijer ligi, bilo je jasno da to više nije onaj isti Firmino koji je žalio i palio u trilingu sa Maneom i Salahom. Imao je pozive italijanskih, španskih, turskih i nemačkih klubova, ali je ipak odlučio da poslednje godine karijere debelo naplati u Saudijskoj Arabiji.

Al Ahli je pre godinu dana doživeo najteži udarac u klupskoj istoriji kada je po prvi put ispao u drugu ligu. Ekspreno se vratio i sada pravi tim kojim bi parirao najvećim rivalima. Posle Mendija i Firmina se očekuju još neka zvučna pojačanja, a mete su Rijad Marez, Frank Kesi, Stanislav Lobotka... 

 


tagovi

Al AhliRoberto FirminoLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara