Džeko i El Šaravi
Džeko i El Šaravi

BOMBER IN SERBO: Ranijeri igračima Rome zapretio navijačima, Rajola vodi Kena Donaruminim stopama

Vreme čitanja: 6min | sre. 27.03.19. | 08:28

Vučicina Trigorija postala bure baruta, Ken će potpisati novi ugovor sa Starom damom, uz mogućnost da ode negde na jednogodišnju pozajmicu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

PIŠU: Roberto Pruco “Bomber” i Željko Pantelić

Izabrane vesti

Svađa u Ferari između Edina Džeka i Stefana el Šaravija nije bila ni naivna ni slučajna i po informacijama, koje su procurile, izlazi iz klasičnih “razmena” mišljenja fudbalera u svlačionici tokom poluvremena. Džeko je, tako se bar priča, bukvalno obesio El Šaravija o čiviluk i ko zna šta bi bilo da nisu intervenisali Facio i Olsen, koji po stasu i snazi, mogu da pariraju Edinu.

Klaudio Ranijeri je bio zgranut onim što se dogodilo. Želeo je da obojicu napadača ostavi u svlačionici, po kazni, ali je bio primoran da Džeka ostavi na terenu jer među rezervama nema nijednu adekvatnu zamenu. El Šaravi je doživeo Ranijerijev potez kao veliku nepravdu: nije započeo svađu, a izvukao je deblji kraj.

Koliko je stanje u Romi alarmantno pokazuje i činjenica da je Ranijeri, navodno, posle samo dve nedelje zapretio fudbalerima da će “pustiti” navijače u Trigoriju. Možda ta priča nije sasvim tačna, ali njeno isplivavanje na površinu detektuje koliko je Trigorija postala bure baruta. Najavljeno je da će klub preduzeti mere protiv Džeka i El Šaravija kada se vrate u Trigoriju ove nedelje. Treba biti pametan pa preduzeti mere koje se neće vratiti, kao bumerang, interesima same Rome.

Meč protiv Napolija je presudan za rimski klub. Sve osim pobede za Đalorose bi značilo anticipiranje kraja snova o plasmanu u Ligu šampiona za sledeću sezonu i najavu totalne restauracije kluba: od igračkog kadra preko trenera i sportskog direktora do mesta u upravi kluba.

Dobre vesti za Đalorose dolaze iz ambulante. Manolas, Kolarov, De Rosi, Pelegrini bi, uprkos povredama, mogli da budu na raspolaganju Ranijeriju za meč “biti ili ne biti”. Florenci i El Šaravi zbog povreda neće moći da pomognu drugovima. Imajući u vidu odnose između Džeka i El Šaravija, koji su od početka sezone napeti, odsustvo italijanskog reprezentativaca bi moglo da ima i pozitivan aspekt.

Ako Roma plače, ni Napoli se ne smeje - Atinjani i Spartanci će nam oprostiti malu zloupotrebu - barem kada je u pitanju izbor igrača, posebno u veznom redu. Karlo Ančeloti praktično ima samo Alana u veznom redu. Žjelinski je suspendovan zbog kartona, Dijavara je povređen i vratiće se tek za par nedelja, a Fabijan Ruiz se vraća iz Španije posle malera sa “svinjskim gripom”. Jedna od ideja Ančelotija, u slučaju da Fabijan Ruiz ne bude skroz fit, jeste da prekomanduje Nikolu Maksimovića u veznu liniju. Podsetimo, na listi povređenih igrača, osim pomenutih imena, nalaze se i Insinje i Albiol.

Za razliku od Trigorije u Formelu se sve izokrenulo nabolje u poslednjih par nedelja: Lacio je i dalje u trci na dva fronta - borba za mesto u Ligi šampiona i Kup Italije - atmosfera među igračima je gotovo savršena, što se videlo i po seriji organizovanih zajedničkih večera ili roštiljanja, Simone Inzagi je imao gotovo sve igrače na treniznima tokom pauze (samo su Milinković Savić, Marušić i Imobile bili odsutni), oporavili su se svi povređeni igrači, i poslednje ali ništa manje važno odnos između predsednika Lotita i trenera Inzagija se vratio na nivo najsrećnijih dana.

U ovoj godini Lacio je protiv Intera odigrao svoju najgoru i najbolju utakmicu. Na Olimpiku je u prvenstvu bio praktično ponižen, ne samo zbog rezultata 3:0, koliko zbog svoje očigledne nemoći na tom meču. Na San Siru u četvrt finalu Kupa Italije počeo je preokret u igri i rezultatima Lacija: to je bio prvi meč na kojem je Inzagi poslao na teren istovremeno, od prvog minuta, Koreu, Milinković-Savića, Luisa Alberta i Imobilea. Istina Lacio je prošao u polufinale tek posle penala, ali je apsolutno zaslužio da izvadi kartu za sledeću rundu tokom 90 odnosno 120 minuta igre.

Pobeda u derbiju i dobra igra protiv Milana promenila je za 180 stepeni raspoloženje u Apijano Đentileu. Ta dobra vest za Nerazure je odmah dobila društvo u povratku Maura Ikardija u igrački pogon, oporavkom Rađe Najngolana, uzdahu olakšanja zbog povrede De Fraja (mnogo je lakša nego što se mislilo, trebalo bi da igra protiv Lacija u nedelju) i velikim planovima koji su skicirani na sastanku Interovog rukovodstva sa vlasnikom kluba Džang Jindongom u Rimu. Gazda Intera je u pratnji kineskog predsednika Si Đinpinga na njegovoj evropskoj turneji na kojoj je jedna od etapa bio Večni grad.

Prema izvorima bliskim klubu, Lučano Spaleti i dalje uživa veliko poverenje kineskih vlasnika, odnosno familije Džang. To ne podrazumeva da će Spaleti ostati na klupi Intere do kraja svog ugovora, ističe 2021. godine, ali povećava šanse da toskanski stručnjak bude potvrđen ako završi prvenstvo na trećem mestu. Nije slučajno da Spaleti već uveliko planira letnji plan priprema i agendu prijateljskih utakmica.

Velika dilema za Spaletija pred meč s Lacijom je pozicija Vesina: da li da potvrdi Urugvajca u ulozi ofanzivnog plejmejkera koju je tako dobro interpretirao protiv Milana ili da je poveri njenom prirodnom tumaču Rađi Najngolanu. Belgijanac je promenio stil života, smanjio cigarete, korigovao ishranu i trenirao je u Apijano Đentielu čak i kada je imao slobodne dane. Biće teško na nagraditi dobrom minutažom transformisanog Nindžu. S druge strane, nema sumnji, da će Ikardi početi meč na klupi: ne zbog kazne ili nečeg sličnog, Mauro je 40 dana bio van stroja i potrebno je vreme da se vrati u ritam prvenstvenih mečeva.

Milan je poput Rome, ozbiljno uzdrman ishodom derbija. Gatuzo i njegovi momci imaju nesreću da igraju prvi meč posle poraza od Intera na Marasiju protiv Sampdorije. Tim Marka Đampaola je lunatičan, nikada se ne zna kakvu će utakmicu odigrati, ali po tendenciji igra dobro protiv velikih klubova.

Trener Milana je ponovo na meti kritika i priča da su mu dani na klupi Rosonera odbrojani, najdalje do kraja ovog prvenstva. Rino mora nešto da promeni u igri Milana. Povratak Bilje mu pruža mogućnost da bude kreativniji sa izborom sistema igre i možda će poslušti savet Pipa Inzagija i probati da ukomponuje Pjonteka i Kutronea. Tim pre, što se videlo i na derbiju, slaba vajda od Susa ovog proleća.

Ronaldova povreda  ne bi trebalo da zabrinjava mnogo Maksa Alegrija i navijače Juvea. Uz sve dužno poštovanje prema Ajaksu, Juventus i bez Kristijana je kvalitetnija ekipa od Holanđana i morao bi da prođe bez većih problema. Ronaldo će Bjankonerima biti neophodan u polufinalu protiv Sitija a za taj dvoboj će, bez sumnje, biti spreman.

U sledećih par meseci ćemo videti reprizu filma obnove Donaruminog ugovora, samo što će ovog puta pored glavnog glumca Mina Rajole igrati drugi akteri: umesto Điđa, Fasonea i Mirabelija na pozornici će biti Ken, Anjeli i Paratiči. Novoj nadi italijanskog fudbala ugovor ističe sledeće godine, što znaći da Juve mora dobro da odreši kesu kako ga ne bi izgubio bez evra obeštećenja. Svestan svoje taktičke prednosti, Mino je već počeo svoju uobičajenu medijsku taktiku, sa dvosmislenim izjavama i maglovitim aluzijama. Ipak, navijači Juvea mogu da budu mirni, Ken će potpisati novi ugovor sa Starom damom, uz mogućnost da ode negde na jednogodišnju pozajmicu gde bi mogao da igra u kontinuitetu i na visokom nivou. Malo je verovatno da će Rajola isposlovati godšinju platu od 6.000.000 evra za Kena (trenutno zarađuje 550.000 evra godišnje), kao što je to učinio za Điđa Donarumu, ali neće biti daleko od nje: u to već možemo da se opkladimo.

Foto: Reuters


tagovi

Bomber in Serbo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara