Tikinjo Soares (©Reuters)
Tikinjo Soares (©Reuters)

Botafogo u trci za Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.11.22. | 22:32

Brazilska Serija A: Tim iz Rio de Žaneira noćas (23.55) domaćin Santosu u poslednjem meču pretposlednjeg kola

Još uvek maštajući o mestu u sledećem izdanju Kopa Libertadores, Botafogo noćas (23.55) na svom stadionu Nilton Santos u Rio de Ženeiru, poznatijem kao Enženjao, dočekuje ekipu Santosa, u meču koji stavlja tačku na pretposlednje kola brazilske Serije A.

Već par sezona, svedoci smo da se situacija na tabeli najjačeg ranga brazilskog fudbala munjevito menja u završnici šampionata. Pošto je obezbedio ostanak u elitnoj diviziji Brazila, što je značilo postizanje prvog cilja u sezoni 2022, Botafogo je u ponedeljak u duelu protiv Atletiko Mineira na Mineirau pobedio prošlogodišnjeg vladara Brazila sa 2:0, obezbedio je i plasman u naredno izdanje Kopa Sudamerikane. Ni to nije sve. U poslednja dva kola Fogao će imati priliku da dodatno unapredite svoje mesto i pokuša da obezbedi učešće u najeminentnijem klupskom takmičenju na kontinentu, Kopa Libertadoresu.

Izabrane vesti

Tim iz Rio de Ženeira koji predvodi portugalski stručnjak Luis Kastro i dalje ne može da računa na Brena, Karlinjosa, Karlosa Eduarda, Kajkea i Lukasa Mezengu zbog povreda. Botafogo je motivisan da pobedi pred svojim navijačima i prebaci cilj ove sezone, plasman u kvalifikacije za Kopa Libertadores.

23.55: (1,90) Botafogo (3,40) Santos (4,30)

Pobedom nad Atletiko Mineirom, klub se trenutno nalazi na desetoj poziciji, sa do sada osvojenih 50 bodova, imajući dva manje od Galosa, čime im se otvara put za mestom u Libertadores. U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica ove sezone zabeležene su dve pobede, jedan remi i dva poraza. U ovom periodu savladan je već pomenuti Mineiro i Red Bul Bragantino, remizirao sa Fluminenseom, pored poraza od Internasionala i Kujabe. Domaći nastupi u ovogodišnjoj kampanji bili su velika prepreka za klub. Kao domaći tim, Botafogo ima treću najgoru kampanju u Seriji A. Toliko lošu, da je zavisio samo od ovih rezultata, bio bi u zoni ispadanja. Od 54 boda koliko je imao u opticaju na Enženjau, osvojio je samo 19.

Santos je potajno priželjkivao da dođe do mesta u narednom izdanju Kopa Libertadores. Međutim, remi od 1:1 protiv, sada već prežaljenog Avaija, a koji je i matematički ispadao u niži rang, prosuo je kantu hladne vode na glave usijane glave fudbalera tima iz Sao Paula. Tako će Santos morati da se pomiri sa ponovnim učešćem u Kopa Sudamerikani. Protiv tima iz Santa Katarine, Peike je poveo golom Markosa Leonarda iz jedanaesterca samo pet minuta po početku meča. I sve je ukazivalo da će ostvariti mirnu pobedu. Međutim, u nastavku duela tim Orlanda Ribeira pokazao je nezainteresovanost za povećanje prednosti. Kazna za ovakav pristup ubrzo je stigla, u 51. minutu golom Ranijelija. Do kraja meča, Santos je zauzeo agresivniji stav, ipak, do novne prednost nije uspeo da dođe.

23.55: (1,40) Atletiko Mineiro (4,40) Kujaba (9,00)

Tim sa Vile Belmiro trenutno se nalazi na 12. poziciji Serije A, sa do sada osvojenih 47 bodova, pet zaostatka za pozicijama koje vode u kvalifikacije za Kopa Libertadores, pa mu je pored pobeda u preostala dva meča, potreban i kiks nekih od timova ispred svoje trenutne pozicije. U prethodnih pet mečeva zabeležene su dve pobede, jedan remi i dva poraza, pobedili su Atletiko Gojanijense i Red Bul Bragantino, remizirali sa Avaijem, pored toga što su izgubili od Flamenga i od Korintijansa. Kao gost, Santos je zabeležio kampanju od četiri pobede, šest remija i osam poraza uz 16 postignutih i 19 primljenih golova.

Koliko god Santos imao dovoljno konkurentan tim da zauzme bolje pozicije u šampionatu, utisak je da ekipa nema kontinuitet pozitivnih rezultata, koji je predstavljao problem tokom većeg dela sezone, čime se u ovakvim situacijama smatra kao autsajder. Štaviše, činjenica da je Botafogo veoma blizu pozicija koje vode u kontinentalnu elitu i da je pobedio Atletiko Mineiro u Belo Orizonteu, ohrabruje tim iz Rio de Ženeira koji mora da preuzme inicijativu u duelu u kojem je primoran da pobedi kako bi održao šanse za učešće u Libertadoresu.

Ipak, Fogao nije bio bolji od Santosa u poslednjim utakmicama. Izuzevši predhodnu sezonu kada je Botafogo svoja učešća izmestio u Seriju B, Alvinegrosi nisu poraženi od ovog rivala u poslednjih sedam utakmica, još od sezone iz 2017. godine, kada su poslednji put doživeli neuspeh na ovom istom stadionu.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

BRAZIL 1 - PRETPOSLEDNJE 37. KOLO

Sreda

Sao Paulo - Internasional 0:1 (0:1)

/Maurisio 21/

Avai – Seara 2:0 (0:0)

/Natael 49, Sarara 90+1/

Koritiba – Korintijans 2:2 (2:1)

/Manga Alef 10, 37pen – Eduardo 30, Juri Alberto 49/

Fluminense – Gojas 3:0 (0:0)

/Kano 78, Alan 83, Arauho 90/

Četvrtak

Fortaleza – Bragantino 6:0 (4:0)

/Velison 26, Erkules 37, Roša 42, Romero 45, 57, Galjardo 90/

Atletiko Gojaniense – Atletiko Paranaense 1:1 (0:0)

/Šejlon 51 – Terans 61/

Žuventud – Flamengo 2:2 (2:1)

/Enrike 36, Žadson 43 – Mateuzinjo 1, Verton 90+1/

Palmeiras – Amertika Mineiro 2:1 (1:1)

/Skarpa 42pen, Muriljo 81 – Benitez Martin 15/

23.55: (1,40) Atletiko Mineiro (4,40) Kujaba (9,00)

23.55: (1,90) Botafogo (3,40) Santos (4,30)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaSantosBotafogoBrazil 1Brazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara