Broj 25 do ’25. za neverovatnih 25 godina u Bajernu uz 20.000.000 evra godišnje

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.12.23. | 17:05

Bavarska legenda traje

Puna je bavarska istorija, bajki, legendi i mitova a jedna od fudbalkih koja će i dalje da traje se zove Tomas Miler.

Simbol bavarskog giganta je danas i zvanično produžio ugovor sa Bajernom do 2025. godine. Uz prilično respektabilan potez minhenskogn kluba.

Izabrane vesti

Ne samo da je dobio produžetak ugovora nego je ostao na istoj plati od 20.000.000 evra po sezoni. Govorimo o bruto sumi po kojoj je spada u red najplaćenijih igrača bavarskog velikana. Poznato je koliko su platni razredi bitni u Bajernovoj zvezdanoj svlačionici i kakvi su se teški pregovori vodili prethodnih godina oko te magične granice od 20.000.000 evra koja je crvena linija za rukovodstvo kluba.

Jedino su Robert Levandovski ranije i Hari Kejn sada mogli da budu iznad nje. Englez košta 25.000.000 evra po sezoni, dok od ostalih zvezda osmocifren ugovor imaju samo Sane, Kimih, Nojer i Miler. Očekivalo se da će Bajern od Milera kao veterana (34 godine) tražiti da smanji finansijske zahteve za novi ugovor ali se to nije desilo i ispoštovan je istom platom.

Možda on više ne vredi tih para u fudbalskom smislu ali u Bajernu su bitne i neke druge stvari.

„On je lider na terenu i van njega. Večirti primer za druge i neprocenjiv igrač za klub. Svojim otvorenim karakterom, Tomas svaku ekipu čini boljom“, rekao je Bajernov direktor Krištof Frojnd.

Momak koji ceo život nosi broj 25 je dete kluba i ako odradi ugovor do leta 2025. godine, napuniće neverovatnih 25 godina u klubu. Došao je kao 11-godišnji dečak, debitovao kod Jirgena Klinsmana ali mu je trenerski otac zapravo bio Luj van Gal. Slavni Holađanin je stavio veto na Bajernov plan o pozajmici tada 19-godišnjeg Milera i dao mu pravu šansu u prvom timu. Od tada pa do danas je Miler odigrao 684 mečeva i postigao 237 golova za bavarskog velikana. Osvojio je sve što se moglo osvojiti sa Bavarcima i postao je ikona kluba. Po broju utakmica u Bundesligi (454) je na drugom mesto večne liste u klubu iza legendarnog Sepa Majera (536). Rekorder je Bajerna po broju odirganih mečeva u evropskim kupovima i Kupu Nemačke. Po postignutim golovima (237) je na trećem mestu Bajernove liste iza Gerda Milera i Roberta Levandovskog.

Mogao je Miler u nekoliko navrata da napusti Bajern, najbliži je bio kada ga je Van Gal uporno zvao u Mančester Junajted ali ipak nije imao srca da napusti klub u kojem je odrastao i postao igrač. Menjali su se treneri, saigrači, sistemi, Milerove uloge ali on je trajao i trajao. Iako su ga na početku karijere poredili sa slavnim prezimenjakom Gerdom i najavljivali gol-mašinu, Miler je postao igrač koji će se najviše pamtiti po timskom duhu i asistencijama. Napadač sa takvim osećajem za proigravanje saigrača nije viđen u evropskom fudbalu u ovom veku. Rekorder je Bundeslige sa 162 asistencije.

Po njemu je čak izmišljen i novi fudbalski izraz za poziciju na terenu – „raumdojter“. On opisuje plejmejkera na poziciji napadača.

Tomas Miler peipada Bajernu kao što Fraunekirhe (katedrala op.a.) pripada Minhenu“, rekao je Bajenov predsednik Herbert Hajner nakon zvanične objave o produžetku saradnje.

Pre Milera su ugovor sa Bajernom u toku szeone produžili legendarni golman Manuel Nojer i njegova zamena Sven Ulrajh. Dugoročne profesionalne ugovore su dobili klupski biseri Aleksandar Pavlović i Frans Kracig.

Ali Bajernu ostaje problem petorice igrača kojima ugovori ističu 2025. i čija situacija mora što pre da se rešava ako klub želi da zaradi na njihovoj prodaji. U pitanju su Leroj Sane, Jozua Kimih, Alfonso Dejvis, Erim Maksim Šupo Moting i Buna Sar. Za poslednju dvojicu je izvesno da im Bajern neće produžiti ugovore, Dejvis je na klackalici između Bajerna i Reala dok klupska uprava želi da što pre blindira Sanea i Kimiha.


tagovi

Tomas Miler

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara