©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Inter kreće po skudeto

Vreme čitanja: 8min | sre. 06.07.22. | 14:14

Nerazuri pojačani petoricom novajlija na čelu sa Lukakuom uz visoke ambicije očekuju novi šampionat

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Za razliku od prošle godine kada je uprava Intera od Simonea Inzagija, pred početak sezone, tražila da obezbedi mesto u Ligi šampiona, bez imperativa da odbrani skudeto, ovog leta je muzika promenjana: glavni cilj Nerazura je prišivanja novog skudeta i druge zvezdice iznad njega budući da je Inter dosada osvojio 19 naslova prvaka Italije.

Izabrane vesti

Prošlogodišnji odlazak Romelua Lukakua je definitivno redimenzionirao ambicije milanskog kluba pred start sezone, a sada je njegov povratak galvanizovao očekivanja čitavog crno-plavog sveta i niko u Apijano Đentileu ne želi da se sakrije: Inter je među favoritima, ako ne i glavni pretendent za titulu.

Pored Big Roma, Inter su već pojačali Henrik Mhitarjan, Raul Belanova, Kristijan Aslani i Andre Onana. Reč je o profilima fudbalera koji su bili neophodni Inzagiju za stvaranje moćnog sastava, barem u okvirima Serije A. Za evropsku scenu će biti potrebno nešto više, poput Paola Dibale, Bremera, Nikole Milenkovića...

U zamislima generalnog direktora Bepea Marote i trenera Simonea Inzagija Inter bi u sledećoj sezoni trebalo da izgleda ovako, 3-5-2: Handanović (Onana) – Milenković, Bremer, Bastoni – Dumfris (Belanova), Barela, Brozović (Aslani), Čalhanoglu (Mhitarjan), Gosens – Lukaku, Lautaro Martinez (Dibala).

Kakav tim, strašan tim! Naravno, pod uslovom da se sve kockice slože po željama rukovodilaca Intera kao i da ih posluži malo sreća i da kineski vlasnici ne prirede novo neprijatno iznenađenje tražeći prodaju još jednog top igrača.

U okruženju Intera uveravaju da jučerašnje reči Marote o Dibali ne znače da je klub odustao od Argentinca. Plasira se priča da se radi o taktičkom potezu i da se ništa suštinski nije promenilo: da bi stigao Dibala neophodno je da Sančez i još jedan napadač između Džeka i Koree pronađu drugi klub.

Trenutno je najveća kočnica Aleksis Sančez. Samoljubivi Čileanac je ubeđen da je i dalje igrač za Inter i velike evropske klubove zbog čega je odbio sve ponude koje su mu stigle od timova iz druge linije na Starom kontinentu i pored toga što su Nerazuri spremni da mu plate otpremninu od pet miliona evra.

Sve smo bliži transferu Milana Škrinjara u PSŽ i to za svotu novca koju traži Inter: 70 miliona evra. Takođe, dvadesetak miliona evra bi trebalo da uđe u kase Nerazura i od prodaje Andree Pinamontija (pregovori sa Atalantom su ušli u ozbiljnu fazu). Međutim, u lombardijskoj prestonici kruži bauk da bi, kao prošlog leta, prodaja jednog stuba tima mogla da bude nedovoljno za sređivanje računa.

U tom kontekstu se predstavlja slučaj Dibala pošto nije isključeno da u avgustu u Apijano Đentile stigne ponuda od 80 ili više miliona za Lautara Martineza. Ako se to bude dogodilo Inter neće moći da kaže ne i eto zašto je transfer Hoje u Inter i dalje aktuelan.

Koliko god bili fantastični u svom poslu Bepe Marota i Pjero Auzilio moraju da se konfrontiraju sa vlasnikom kluba koji ne samo da ne želi da uloži jedan evro u klub vać ima nameru da izvuče što veći deo porcije investiranog novca.

Alternative za Škrinjara i eventualno De Fraja su Glejson Bremer i Nikola Milenković. Dogovori sa igračima su već postignuti i čeka se samo da se uklješte svi delovi pazla oko prodaje Slovaka i Holanđanina da bi se sproveli prelasci defanzivaca Torina odnosno Fjorentine.

Inzagi je razrešio i dilemu oko golmana startera. Kapiten Handanović je prvi golman, ali će Onana imati prilike da se adaptira na Seriju A i da se spremi da sledeće godine postane novi „broj 1“.

TAREOV ULTIMATUM LOTITU: JA ILI SARI

Odnosi u Laciju su sve zapaljiviji i na ivici su pucanja. Epicentar sukoba je odnos između sportskog direktora Iglija Tarea i trenera Mauricija Sarija koji se reflektuje na relacije izmđu Tarea i predsednika Klaudija Lotita.

Tare nije svario ulazak u rukovodeći kadar Lacija Anđela Fabijanija, bivšeg sportskog direktora Salernitane, kome je povereno upravljanje svim mlađim kategorijama koje su do juče bile pod jurisdikcijom Tarea. Međutim, kap koja je prelila čašu strpljenja dugoogodišnjeg sportskog direktora Nebeskoplavih je činjenica da Mauricio Sari o pojačanjima i strategiji za prelazni rok priča sa Fabijanijem i Lotitom preskačući njega koji je njegov prirodni prvi sagovornik.

U suštini Tare je u veoma nezgodnoj situaciji. S jedne strane ugovor mu ističe sledećeg leta, s druge Lotito svojim inaćenjem i insisitiranjem na detaljima minira transfer Alesija Romanjolija i ne olakšava posao oko dovođenja novih golmana, s treće strane Sari ima svoju listu pojačanja koju gura zaobilazeći Tarea.

Daleko od toga da je Sari zadovoljan. Naprotiv, toskanski stručnjak je još više ljut a oseća se i iznevereno i prevareno. Kada je produžavo ugovor sa Lacijom bila mu je data reč da će u Auroncu di Kadoreu imati dobar deo tima za sledeću sezonu na raspolaganju.

U dolomitski raj su došla samo 24-orica igrača od kojih su sedmorica iz podmlatka. Markos Antonio se nije još pridružio novim saigračima zbog birokratskih problema sa vizom, patrik je povređen, Alesio Romanjoli je na prozoru jer Lotito odbija da plati provizije menadžeima, pregovori sa Empolijem, Atalantom i Granadom oko golmana (Vikario, Karneseki i Maksimijano) su teži i duži nego što se očekivalo.

Takođe, Sari ne zna da li će Sergej Milinković-Savić i Luis Alberto ostati a još manje ima pojma kako će oni biti zamenjeni i da li Tare, Lotito i on imaju iste poglede po tom pitanju.

Sve u svemu iz Formela i iz Auronca se filtriraju glasovi da i Tare i Sari razmišljaju ozbiljno da „bace peškir“ i raskinu ugovore sa Lacijom zbog očigledne nekompatibilnosti. Sledećih par nedelja će biti odlučujuće i nisu isključeni neočekivani preokreti.

Sari je već pokušao da skrati pripreme u Auroncu jer je mišljenja da nema mnogo smisla raditi sa pakom igrača od kojih više od polovine neće biti deo sastava koji će nositi teret u sledećoj sezoni.

MURINJO DIGAO RUKE OD ZANIOLA

Nikolo Zaniolo je na listi igrača za prodaju jer Žoze Murinjo ne vidi u njemu fudbalera oko koga bi mogao da konstruiše pobedničku Romu i budući da Nikolo može da donese pozamašnu svotu novca na račun kluba logično je da postena „žrtveno jagnje“ za finansiranje novih pojačanja Đalorosih.

Zaniolu i njegovom enturažu se ne sviđa takav tretman u Trigoriji i zato je talentovani Italijan već prelomio i želi da obuče dres Juventusa već ovog leta. Bjankoneri su zainteresovani da ga uzmu, ali ne žele da plate 50 miliona evra, osim ako Roma ne pristane da deo te cene pokrije put u suprotnom smeru nekog od igrača Juventusa. U Torinu već danima guraju Artura kao mogućeg pijuna u poslu, dok u Rimu kategorično odbijaju mogućnost da bivši igrač Barselone može da završi u Murinjovom sastavu.

Juče su menadžer Zaniola i rukovodioci Rome razgovarali, ali nisu razjasnili situaciju a ni uskladili sledeće poteze. Za Nikoloa nije stigla nijedna ponuda dosada a Roma nije pokazala nameru da otvori pregovore o produžetku ugovora.

U međuvremenu, Žoze Murinjo je preko svojih profila na društvenim mrežama otkrio da će Rome, barem na početku nove sezone, igrati sa trojnom odbrambenom linijom.

Novinu bi trebalo da predstavlja neočekivanni obrt oko Žordana Veretua. Francuz sada želi da ostane u Romi i odbija ponude koje mu pristižu. Klub je rad da ga proda i reinvestira zarađeni novac u dovođenje Davida Fratezija.

JUVE SA PET ZVEZDA

Najbolje izdanje Stare dame sa potpisom Maksa Alegrija u sezoni 2016/2017 bilo je kršteno kao „Juve sa pet zvezda“. U zvezde su se ubrajali Gonzalo Iguain, Paolo Dibala, Miralem Pjanić, Mario Mandžukić i Huan Kvadrado. Nova verzija Bjankonera koja se polako kristališe na horizontu bi trebalo da bude takođe Juve sa pet zvezda, ovoga puta bi to trebalo da budu Dušan Vlahović, Federiko Kjeza, Pol Pogba, Anhel Di Marija i Nikolo Zaniolo.

Dibala i Vlahović (©Reuters)Dibala i Vlahović (©Reuters)

Di Marija i Pogba bi trebalo da stignu u Kontinasu ovog vikenda i da sledeće nedelje počnu novu avanturu u ambijentu torinskog kluba dok je sportski direktor Kerubini juče imao sastanak sa menadžerom Kulibalija. Prodaja De Lihta je više nego izvesna samo je nepoznanica gde će Holanđanin igrati i za koliko novca će biti prodat. Kulibali želi da pređe u Juve gde bi nastavio da zarađuje aktuelnih 6.000.000 evra, tako da je sada pred Aurelijom De Laurentisom težak izbor: zadržati Kulibalija do kraja ugovora i izgubiti ga bez evra obeštećenja ili ga prodati „mrskom“ Juventusu budući da mu ne pada na pamet da obnovi ugovor defanzivcu sa postojećom platom.

Nova Juventus, po skici Gazete bi mogla da izgleda ovako: 4-3-3 Ščesni – Kvadrado (Danilo), Bonuči, Kulibali (Bremer), Aleks Sandro (Kostić) – Lokateli (Zakarija), Paredes, Pogba – Di Marija (Zaniolo), Vlahović, Kjeza.

FJORENTINA ZA LIGU ŠAMPIONA

Luka Jović, Dodo, Pjerluiđi Golini i Ronaldo Mandragora su više nego jasan signal da vlasnik Fjorentine Roko Komiso ima velike planove i ambicije za sledeću sezonu. U Firenci dodaju da ako Komiso zadrži i par centralnih bekova Milenković-Igor koja se smatra jednom od najjačih u Seriji A, Vinčenco Italijano će imati tim za velika dela.

Positgunti dogovor sa Lukom Jovićem je pravo remek-delo Danijelea Pradea. Direktor Ljubičastih je spakovao ugovor do kojeg, ako sve bude išlo u željenom smeru, koristi će imati svi, Fjorentina, Jović ali i Real Madrid.

Kampanja pojačanja toskaknskog kluba je već probudila veliki entuzijazam u gradu na reci Arno. Predviđa se da će biti prodato više od 30.000 godišnjih pretplatnih karata, rezultat koji se nije video još iz srećnih vremana sa Čekijem Gorijem, Batistutom i Ruijom Koštom.

Prade je priznao da je i dalje neizvesta ostanak Milenkovića jer je veliki broj timova zainteresovan za njega a spremni su i da plate 15-20 miliona evra koliko je potrebno za njegov transfer. Sportski direktor Fjorentine je odgovorio Toreiri koji je isprozivao klub preko društvenih mreža podsećajući da su Ljubičasti ponudili četvorogodišnji ugovor sa 2.500.000 evra po sezoni a da Urugvajac i njegovi mendžeri nisu udostojili klub ni odgovorom. „Zahvaljujući eksploziji Amrabata u poslednjih mesec i po dana prethodnog prvenstva shvatili smo da je bolje da se oslonimo na njega nego da ubeđujemo Toreiru da ostane u Firenci. Trener Italijano nas je u potpunosti podržao u toj odluci jer i on vidi bolje Amrabata od Toreiere u budućnosti Fjorentine“, ispričao je Prade.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaLuka JovićNikola MilenkovićSerija AInter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara