Buongiorno Italia: Lacio tek sada shvatio koliko je Sergej važan, Kapelo udario na Juventus

Vreme čitanja: 6min | pet. 22.09.23. | 12:43

Trofejni stručnjak tvrdi da Torinezi imaju prednost u odnosu na rivale zbog neigranja Evrope

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Fabio Kapelo ima već jasne ideja kako će ići ovo prvenstvo. Don Fabio prognozira trku do poslednjeg daha između Intera i Juventusa. Inter je favorit, ali Juve ima veliku prednost što ne igra kup takmičenja i benefite će videti već ove nedelje pošto za razliku od glavnih takmaca koji su nastupali u širom Evrope u prethodna tri dana, Alegri je mogao da radi sa svojim fudbalerima u Kontinasi.

Izabrane vesti

„Nisam siguran da su u pravu oni koji kažu da veliki timovi koji ne igraju u Ligi šampiona ili Ligi Evrope imaju prednost od šest ili sedam bodova, ali zahvaljujući manjem stresu, mentalnom i fizičkom, pet bodova prednosti imaju“, smatra Kapalo.

Trofejni stručnjak tvrdi, iz ličnog iskustva, da to što ne igra Ligu šampiona za Juve može da bude veoma stimulativno.

 „Dok gledaju druge kako igraju Ligu šampiona fudbaleri Juvea sigurno zavide svojim kolegama, i to osećanje Alegri mora da pretvori u želju da se preore teren vikendom u prvenstvu. Maks radi sličnu stvar kao što sam uradio ja, igra na kartu rivaliteta. Ja sam mojim igračima rekao da imamo samo prvenstvo i da moramo da ga osvojimo jer oni zaslužuju da igraju Ligu šampiona i da moraju da se vrate odmah na tu pozornicu“, prepričao je Kapelo.

Bivši trener Milana, Reala, Rome i Juventusa je dodao da je logično da se Alegri „sakriva“ i ne želi da se predstavi kao favorit za Skudeto, ali i da to nije kompatibilno sa istorijom i tradicijom Juventusa. Komentarišući početak sezone italijanskih učesnika u Ligi šampiona Kapelo je zapazio da u Laciju tek sada shvataju koliko je odlazak Milinkovića bio težak udarac.

„Milinković nedostaje Imobileu i napadačima jer su njegove lopte imale oči a i u skok igri. Protiv Atletika je morao Provedel da postigne gol glavom što je bio specijalitet Srbina“, rekao je Kapelo.

Po njegovom mišljenju Inter je favorit za osvajanje Skudeta jer ima najbolji i najkompletniji tim. Odmah iza je Juventus a slede Milan koji ima problema u napadu, Napoli sa odbranom koja previše pleše i Kvarchelijom van forme dok Roma previše zavisi od zdravlja i spremnosti para Lukaku-Dibala.

INTEROV PRELAZNI ROK FUNKCIONIŠE

Markus Tiram i Jan Zomer su otišli dalje od najoptimističnijih predviđanja u prvih mesec dana u dresu Intera. Švajcarski golman i francuski centarforu su već standarni prvotimci. Protiv Real Sosijedada se videlo koliko je bivši čuvar mreže Bajerna pouzdan i koliko Inter igra bolje kada je na terenu francuski reprezentativac. Drugim rečima, Onana, Lukaku i Džeko su zaboravljeni vrlo brzo, niko ih više ne pominje a kamoli da žali za njima. Uz to Zomer je koštao deset puta manje od cifre za koju je prodat Onana a Tiram je došao bez obeštećenja i ima 50 odsto manju platu od Lukakua.

Vrlo dobar startu u novoj sredini ima i Davide Fratezi. Italijanski reprezentativac nije postao još uvek starter, pre svega zbog izuzetno jake konkurencije, ali je demonstrirao u svakoj prilici da je već Inzagijev 12. igrač. Pozitivni signali dolaze i od Aleksisa Sančeza i Karlosa Augusta koji koriste dobro svaki minut proveden na terenu. Marko Arnautović je posle obećavajućeg početka odigrao prilično loše u Ligi šampiona i moraće dobro da se oznoji da bi ugrozio Tirama koji se se sve bolje razume i sa Lautarom Martinezom, vrlo važan detalj za ulogu startera u formaciji Nerazura.

Benžamen Pavar je poslednji došao i trebaće mu vremena da se adaptira na novu sredinu i stil igre koji praktikuje Inzagi, ali ako se po jutru dan poznaje meč u San Sebastijanu je ohrabrujući. Inzagi bi morao da pronađe bolju alternativu za utakmice kada nedostaje Čalhanoglu. Aslani mora još da raste da bi mogao da bude režiser igre Intera, zato bi solucija mogla da bude varijacija na temu: podići Mhitarjana ili Klasena između napadačkog dvojca i para Barela – Fratezi, odnosno umesto sa klasičnim plejom igrati sa ofanzivnim plejom.

NAPOLI U PROBLEMIMA

Nevolje nikada ne dolaze same. Nije bilo dovoljno što Natan nije adekvatna zamena za Kima i što je Huan Žesus, u najboljem slučaju solidna rezerva a Ostigard van forme. Povredio se Rahmani i moraće da odsustvuje barem tri nedelje, odnosno vratiće se tek posle oktobarske pauze.

Osim odbrane u gradu podno Vezuva se mnogo priča o Kvarcheliji. Traže se razlozi zašto je igrač zbog kojeg su navijači trljali oči u prošloj sezoni postao „normalan“. Gruzijac je izgubio briljantnost i lucidnost koja ga je karasila u prethodnoj sezoni i u analizama se navode tri razloga. Prvi je odnos sa Rudijem Garsijom koji nije ni izbliza tako dobar kao što je bio sa Spaletijem, naprotiv prilično je konfliktan. Drugi motiv je zahtev Garsije da Kvara obavlja i defanzivne zadatke u kontinuitetu tokom utakmice počev od momenta kada Napoli izgubi posed lopte. Treći razlog je izostanak obnove ugovora. Kvarachelija u momentu kada igrači koji mnogo manje vrede od njega zarađuju basnoslovan novac on prima platu manju od milion i po evra.

Bez Rahmanija, sa Lobotkom i Angisom koji još nisu u top formi, Osimenom koji nije namestio nišanske sprave, svaki protivnik za Napoli je potecijalno veoma opasan počev od Bolonje Tijaga Mote koja zna da igra fudbal. Nešto o tome zna Juve koji nije otišao dalje od remije sa timom iz Emilije.

PIOLI NAŠAO DEFANZIVNI TANDEM, FALI MU ALTERNATIVA ZA ŽIRUA

Tšau i Tomori su starteri u odbrani Milana. Sa Nemcom i Englezom u odbrani Milan je odigrao četiri utakmice u ovoj sezoni i primio samo dva gola. Posle katastrofe u derbiju sa Kjarom u poslednjoj liniji, Tomori i Tšau su bili gotovo perfektni protiv Nujkasla. Njihov zadatak će biti još zahtevniji jer na golu neće biti u sledećih sedam a možda i deset dana Majka Menjana. Mrežu će čuvati Sportijelo.

I dok Pioli može da bude miran za rešenjau odbrani, u napadu je sve drugačije. Žiru će najverovatnije morati da predahne budući da u sledećih 17 dana Milan čeka pet mečeva. Luka Jović je juče na zvaničnoj prezentaciji rekao da nije još uvek spremen da bude starter, tako da i pored toga što je on prirodna zamena za Žirua šansu će od prvog sudijskog zvižduka dobiti Okafor.

LACIO, SPAŠAVANJE KAPITAN IMOBILEA

Čiro Imobile je jedini napadač Lacija koji je postigao gol na prvih pet mečeva u Seriji A i Ligi šampiona i to na otvaranju sezone protiv Lećea. Felipe Anderson ne potiže gol već deset utakmica (u prošloj i tekućoj sezoni), Zakanjijev post traje još duže, čak 14 utakmica. Ni Pedro nije postigao gol u novoj sezoni.

Statistika pokazuje da Imobile dobija mnogo manje lopti nego u prethodnoj sezoni i da posledično Nebeskoplavi kreiraju mnogo manje šansi. Od kada je u Laciju Imobile je ovako loše počeo sezonu samo dva puta. Uliva nadu da je u tim sezonama utakmica petog kola uvek bila prekretnica i da je počinjao da rešeta mreže.

Imobile plaća najveću cenu odlaska Sergeja Milnkovića -Savića jer je dobar deo golova koje je postizao bio plod asistencija ili akcija srpskog reprezentativca. Mauricio Sari je to uvideo i sada radi na korekcijama u igri Lacija koje bi trebalo da omoguće Imobileu da bud ubojit kao u prethodnim sezonama.

Istini za volju postoji i bojazan da je Imobile na putu zalaska svoje karijere. Čiro ima 33 godine i u teoriji bi mogao da igra na visokom nivou bar još dve – tri sezone, ali je njegov način igranja i davanja poslednjeg atoma snage na svakom meču poprilično zahtevno i iscrpljujuće, tako da nije isključeno da njegova vhunska karijere traje kraće od Žiruove ili Džekove, primera radi.

Jedan od motiva zašto je Lacio uložio tako veliki novac za angažovanje Kasteljanosa je upravo rizik da Imobile izgubi efikasnost i značaj koji je imao u timu Lacija u prethodnih sedam godina. Inače, Sari se našao na udaru kritika što ne koristi više Rovelu i Genduzija koji su, svaki put kad bi dobili priliku, pokazali da imaju potencijal da budu starteri u timu Lacija.


tagovi

Sergej Milinković SavićFabio KapeloSimone InzagiMarko ArnautovićMarkus TiramJan Zomer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara