Žoze Murinjo (©AFP)
Žoze Murinjo (©AFP)

Buongiorno Italia: Murinjo je malo nervozan

Vreme čitanja: 4min | pon. 31.07.23. | 12:36

Samardžić na pragu Nerazura, znači li to da Barela ide?

(Od dopisnika MOZZART Sport iz Rima)

Žoze Murinjo počinje da gubi strpljenje. Već dva meseca traži centarfora od uprave kluba, tačnije Alvara Moratu. Odnosi sa generlnim menadžerom Rome Tijagom Pintom nisu nikada bili idilični, ali su u posledje vreme postali ledeni. Dvojica Portugalaca se bukvalno izbegavaju. U javnosti nije moguće videti ih zajedno iako se nalaze u istom hotelu, voze se istim autobusom i prisustvuju treninzima i utakmicama Rome.

Izabrane vesti

Kuriozitet je da i Murinjo i Pinto imaju ugovore koji im ističu sledeće godine sa Romom. Fridkinovi su, do sada, odlagali sastanke za produžetak ugovora i nije isključeno da obojica na kraju sledeće sezone napusta Večni grad.

Izveštači koji prate pripreme Rome u Portugalu svedoče da se Murinjovo raspoloženje drastično promenilo. Prvih dana po dolasku u Albufeiru Žoze je bio relaksiran, nasmejan, raspoložen da bi tokom poslednjeg vikenda postao razdražljviv, uznemiren i prilično nervozan. Promena raspoloženja se dovodi u direktnu vezu sa sve manjim izgledima da Roma dovede Moratu.

Portugalski stručnjak ima u glavi novu filozofiju igra koju želi da implementira u sledećoj sezoni, ali mu je za realizaciju tog cilja potreban centarfor tipa Alvaro Morata. Ne radi se samo o centarforu koji je kadar da garantuje dvocifreni broj golova po sezoni već sa karakteristikama koje omogućavaju određeni tip igre. U suštini, Murinju treba prvi špic koji zna da drži lotpu, da podiže baricentar tima, odigrava jedan-dva sa partnerima u napadu i što je najvažnije ne sme da gubi loptu olako jer tako izlaže velikom riziku tim od kontranapada.

Na prijateljskom meču sa Estreljom u subotu veče, Murinjo je u prvom poluvemenu igrao sa Paulom Dibalom i Stefanom El Šaravijem u napadu, a u drugih 45 minuta je ubacio Andreu Belotija. Bilo je više nego očigledna želja portugalskog stručnjaka da prekoravanjem Belotija za pogrešne poteze praktično ukaže rukovodstvu kluba koliko je važno da mu što pre dovodu centarfora po njegovom ukusu.

Problem je što Morata, za Romu ima previsoko troškove. Atletiko Madrid traži 21.000.000 (raskidna klauzula) plus plata Španca koja iznosi, sa bonusima, oko sedam miliona evra. Jedini način da Roma dođe do Morate je da proda Rodžera Ibanjeza. Brazilski defanzivac je vrednovan između 20.000.000 i 25.000.000 evra, međutim sa tom cenom Roma će teško uspeti da pronađe kupca. Nije iznenađenje da se nijedan klub nije javio za defanzivca Roma.

Pinto se pokazao kao odličan prodavac fudbalera čije cene ne prelaze par miliona evra, najviše do desetak. Praktično je očistio tim Rome od velikog broja igrača koji su pod ugovorom, a Murinjo nije računao na njih. Poslednji u nisu su Rejnolds, Viljar i Vinja. Prvi je smešten u Vesterlou, drugi u Malagi, a treći u Sasuolu.

Đanluka Skamaka bi mogao da dođe u Romu samo na pozajmicu i ako se to bude dogodilo to će biti krajem avgusta. Murinju je centarfor potreban sada kako bi mogao da ga u potpunosti uklupi u svoje taktičke šeme. Renato Sančez je sve bliži Romi. Dobri odnosi između PSŽ-a i rimskog kluba u dobroj meri olakšavaju pregovore o pozajmici sa pravom otkupa.

Dobra vest za Romu je da su raskidne klauzule Paula Dibale istekle, 12.000.000 evra za inostranstvo i 20.000.000 evra za klubove Serije A. Sada su na potezu klub i menadžer igrača Antun da se dogovore oko produžetka ugovora i skidanja klauzule koja bi, ako se ništa ne promeni, bila reaktivirana sledećeg leta.

DOLAZAK SAMARDŽIĆA OTVARA VRATA ZA ODLAZAK BARELE?

Inter i Udineze bi trebalo u toku ovog dana da ispeglaju poslednje detalje prelaska Lazara Samardžića iz Udina u Milano. Sa iskrcavanje srpskog reprezentativca u Apijano Đentile Inter će imati jedan od najjačih veznih redova ne samo u Italiji već u Evropi.

Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Fratezi, Samardžić i Aslani su linija koja po godinama, kvalitetu i potencijalu predstavlja pravo bogatstvo. Upravo zbog toga se postavlja pitanje da li je transfer Samardžića uvod u prodaju Barele. Italijanski reprezentativac je na meti već duže vreme najvećih evropskih klubova spremnih da potroše značajne sume novca.

U Interu tvrde da zamenik kapitena nije na prodaju, međutim sa dovođenjem Davidea Fratezija i Lazara Samardžića vicešampion Evrope je u odličnoj poziiciji da uzme u razmatranje eventualne astronomske ponude za Barelu, od 80.000.000 evra pa naviše.

Takođe, plate Fratezija i Samardžića koštaju manje kase kluba nego primanja Brozovića. Štaviše, Lazar i David imaju manje plate nego što je imao Galjardini. Dakle, Inter nije samo poboljšao kvalitet veznog reda, već ga je podmladio i „pojeftinio“

Priča sa Janom Zomerom postaje fudbalska sapunica. Iz dana u dan se odlaže dolazak švajcarskog golmana, a vreme prolazi i početak šampionata se približava. U međuvremenu je propao prelazak Raja iz Brentforda u Bajern i posledično Bavarci su zadržali rampu za Zomera.

Folarin Balogun je i dalje prvi izbor Intera za napad. Sada se radi na pozajmici koju bi Inter platio Arsenalu plus obavezan oktup fiksiran na oko 35.000.000 evra. Đuzepe Marota i Pjero Auzilio drže na oku Skamaku. U slučaju da pronađu klub za Hoakina Koreu, centarfor Vest Hema bi bio idealno rešenje.

I kad smo već kod centarfora, Markus Tiram je obećao hrpu golova u dresu Intera. Francuski napadač je podsetio da je prošle godine prvi put igrao u ulozi prvog špica i da zato veruje da će u sledećem šampionatu Serije A postići više od 13 golova. Interesantno je da je Markus otkrio da mu je dolazak u Inter snažno savetovao njegov tata Lilijan koji je bio jedan od stubova Juventusa na početku ovog veka.


tagovi

Buongiorno ItaliaŽoze MurinjoLazar SamardžićNikolo BarelaLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Roma
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara