©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Novi Juve polazi od Tijaga Mote

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.05.24. | 14:51

U Napulj stigao novi sportski direktor

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sastanak gazde Bolonje Džoj Saputa i trenera Tijaga Mote je odložen za sutra, ali ishod se zna unapred. Predsednik kluba će pokušati da zadrži Tijaga Motu obećanjima o novim investicijama, sto miliona u naredne tri godine plus novac od Lige šampiona, i namerom da zadrži sve perjanice tima koji je ostvario istorijski uspeh.

Izabrane vesti

Italo-brazilski stručnjak će izneti svoje zahteve koje Saputo ne može da ispuni. Mota će iskoristiti kao izgovor činjenicu da tehnički direktor Sartori i sportski direktor Di Vajo nisu sledili nijednu od tri predložene piste u zimskom pralaznom roku i da želi da ima poslednju reč o pojačanjima, a pretenduje barem 4-5.

Pred takvim zahtevima, Saputu neće ostati veliki manevaski prostor jer bi njihovo uvažavanje značilo redimenzioniranje Sartorija i Di Vaja što je apslutno neprihvatljivo za Italo-kanađanina. U takvoj konstelaciji, sporazumni razvod braka je jedino moguće rešenje. Saputo i Mota će stisnuti jedan drugom ruku, zahvaliti se na saradnji i svako će svojim putem: Mota u Juventus, a Saputo sa Sartorijem i Di Vajom već radi na alternativi. Osim Mauricija Sarija, Rafaela Paladina, Vincečnca Italijana u igru je ušao i selektor Belgije Domeniko Tedesko.

Dolazak Mote u Torino predstavlja definitivni zaokret u odnosu na prethodnu upravu Juventusa predvođenu Andreom Anjelijem. Masimilijano Alegri je bio neka vrsta mosta i sa njegovim udaljavanjem pupčana vrpca je presečena.

Praktično, tehnički direktor Kristijano Đuntoli sa postavljanjem Tijaga Mote na kormilo tima Bjankonera kreće u realizaciju trogodišnjeg projekta koji predviđa osvajanje skudeta i juriš na Ligu šampiona.

Osim Mote, nova lica u Kontinasi će biti dvojica veoma bliskih osoba Đuntoliju: novi sportski direktor Stefano Stefaneli i Đuzepe Pompilo, Đuntolijev čovek od najvećeg poverenja za sve vrste poslova i operacija.

U međuvremnu Juve je odbio ponude koje su stigle za Kambijaza iz Premijer lige a radi se ozbiljno na produžetku ugovra sa Kenanom Jildizom koji ne krije da je njegov cilj da obuče „desetku“ Aleksa Del Pjera s čijim posterom na zidu sobe je prošao celo detinjstvo.

Ostaje nepoznanica Rabio. Francuz želi da ima čistu situaciju pre Evropskog prvenstva a Juve bi da produži ugovor na dve godine i za manju platu od one koju sada daje Rabio 7.500.000 evra. Vezista Juvea je bio veoma vezan za Alegrija, ali se kaže da je u dobrim odnosima sa Motom još iz perioda kada su zajedno igrali u PSŽ-u i da bi dolazak trenera Bolonje mogao da odigra presudnu ulogu za definitivan izbor Rabioa.

GIRASI ALTERNATIVA ZA ZIKRZEA I ŠEŠKA

Seru Girasi bi mogao da bude, uslovno rečeno, „low cost“ rešenje za špic Milana. Centarfor Štutgarta košta mnogo manje od Zirkzea i Šeška. Raskidna kaluzula sa Švabama iznosi 17.500.000 evra. Sića u odnosu na 40.000.000 za Zirkzea ili 65.000.000 za Šeška.

Rukovodioci Milana su se sreli sa kolegama iz Štutgarta i na stolu je glavna tema bio Girasi. Francuski napadač koji igra za nacionalnu selekciju Gvineje, zemlju svojih roditelja, je među najefikasnijim igračima Evrope u tekućoj sezoni, sa 30 golova.

Eventualni problem bi mogli da budu ekonomski apetiti Girasija. On ima 28 godina i svestan je da bi sa sledećim klubom trebalo da napravi „ugovor života“ zbog čega i traži platu od 5 miliona evra plus bonusi. Za klubove Premijer lige pomenuta cifra ne predstavlja problem, ali bi za Milan mogla da bude. Džeri Kardinale je nastavio filozofiju familije Singer da se rado troši novac za kupovinu fudbalera, ali da su prilično teški za pregovore oko plata fudbalera.

Zirkze i Šeško ostaju prvi izbori Milana, ali ako Bajern i Bolonja na jednoj strani a Lajpcig na drugoj budu nastavili da podižu cene dvojice igrača, nije isključeno da Girasi bude solomonsko rešenje.

U NAPULJ STIGAO NOVI SPORTSKI DIREKTOR, ČEKA SE TRENER

Đovani Mana je novi sportski direktor Napolija. Mladi rukovodilac je napravio put u suprotnom smeru u odnosu na Kristijana Đuntolija, iz Juvea je završio u Napoliju. Njegov dolazak u grad podno Vezuva bi mogao da promeša karte kada je u pitanju opredeljivanje za novog trenera.

Naravno, sve zavisi od odgovora Đan Pjera Gasperinija. Šef stručnog štaba Atalante je prvi izbor Aurelija de Laurentisa. Gazda Napolija je dao iskusnom treneru vreme do sledeće nedelje da se izajsni o preuzimanju Azura.

Gasperini je u prošlosti pokazao da je u stanju da promeni mišljenje u poslednjem momentu. Pre par godina je sve dogovorio sa Romom, od plate do pojačanja, a onda se povukao u minut do dvanaest optirajući da ostane u komfornoj zoni Bergama.

U slučaju da Gasperini ostavi na cedilu De Laurentisa veruje se da će Mana zaigrati na kartu Antonija Kontea. Mana je već sondirao igrače starosedeoce u Napoliju o eventualnom dolasku Kontea i dobio je vrlo ohrabrujuće odgovore.

Drugi izbor novog sportskog direktora Napolija bi bio Stefano Pioli koji košta manje nego Konte i iznad svega ima mnogo manje zahteve oko igračkog parka i sasvim drugi pristup u komunikaciji sa upravom kluba.

MILNKOVIĆEV OSTANAK U TORINU ZAVISI OD EURA I NOVG TRENERA

Za Ivana Jurića, uprkos svemu, Vanja Milinković-Savić je bio neprikosnoveni starter u dresu Torina. Stav hrvatskog stručnjaka nisu svi delili u okruženju Granata o čemu svedoči i dovođenje u pitanje Milinkovića i pored polovine mečeva na kojima nije primio gol. Bilo je dovoljno par vezanih kikseva na mečevima sa rimskim klubovima u ovoj godini da dovedu u pitanje status srpskog čuvara mreže.

Još se ne zna ko će biti novi trener Torina i zbog toga je i budućnost Vanje pod znakom pitanja u Torinu. Bez obzira ko nasledi Jurića, nastupi Milinkovića na Evropskom prvenstvu će značajno uticati na poteze Torina. Naš golman ima ugovor do 2026. godine i torinski klub bi morao ovog leta ili da ga proda ili da mu produži ugovor.

Svaki put kada se priča o Vanji i mogućem novom transferu izađe priča da bi mogao da se pridruži starijem bratu Sergeju u Saudijskoj Arabiji, destinacija koja se sviđa i upravi Torina budući da se nadaju da bi od Saudijaca mogli da inkasiraju lepu svotu.

Kao zamena za Milinkovića-Savića na golu Toroa kao najkredibilnija alternativa se pominje Muso iz Atalante budući da u Bergamu preferiraju Karnesekija.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaItalijaTijago Mota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara