Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Odjeci derbija, Murinjova nova svađa i najubitačniji špic Evrope – Lautaro Martinez?!

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.10.23. | 12:43

Činjenica je da nikome u ligama petica ne treba manje minuta da zatrese protivničku mrežu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Treneru Milana Stefanu Pioliju se spočitavaju izmene Žiru – Jović i Adli – Krunić u jučerašnjem porazu od Juventusa. Dvojica Francuza su bili među najboljima na terenu u dresu Milana, dok su Luka i Rade, uz Tčaua bili najbleđi.

Izabrane vesti

Igrao je pola sata, dodirnuo je loptu svaka tri minuta. Moglo bi se reći da je imao lepu večernju šetnju sa loptom. Još jedna zabrinjavajuća partija: ako je ovo Jović, onda neće biti od pomoći Milanu“, napisala je Gazeta deloSsport o napadaču Rosonera obrazlažući neprolaznu ocenu.

Krunić je takođe kritikovan za očajnu partiju, ne samo zbog kumovanja pobedničkom golu Juventusa, već zbog pogrešnih pasova i očigledne loše forme. I pored činjenice da se vratio na teren posle povrede od Krunića se očekivalo više.

Za razliku od sunarodnika u dresu Milana, Filip Kostić i Dušan Vlahović su ostavili solidan utisak. I Kostić i Vlahović su dobili prelazne ocene. Kostić se hvali jer se žrtvovao da udvaja Pulišića u defanzivnoj fazi igre, a u ofanzivnoj, u prvom poluvremenu, jedine šanse za Staru damu su kreirane posle njegovih prodora po levoj strani.

I dok je Kostić kreirao prilike u prvom poluvremenu, Vlahović je stavio na najteže muke Mirantea, pored gola Lokatelija uz pomoć devijacije Krunića, u drugom polovremenu. I pored toga što nije srušio tabu San Siro, opet nije postigao gol, Dušan je pokazao da se dobro oporavio od povrede i da već ulazi u vrhunsku formu. Da Mirante nije imao veče, Vlahović bi precrtao i stadion u Milanu na vlastitoj golgeterskoj mapi.

Maks Alegri je pravio šou tokom utakmice. Ponovo je glumio Hulka, skidajući sako i bacajući kravatu, kao na meču sa Karpijem pre nekoliko godina, tokom prve avanture na klupi Juventusa. Nije izdržao ni da sačeka kraj utakmice, otišao je minut ranije u svlačionicu da ne bi dobio crveni karton pošto je već bio opomenut sa žutim zbog neprimerenog ponašanja.

Stefano Pioli se žalio posle utakmice na suđenje, što je sve malo iznendailo imajući u vidu stil trenera Milana da ne komentariše sudijske odluke. Pioliju se nije svidela tolerancija koju je imao Gati od strane sudija, tim pre što je defanzivac Juventusa čuvao Leaa kao Đentile Maradonu u čuvenom meču na Mundijalu 1982. godine.

Gati je napravio mnogo faulova, i po slovu pravilnika je trebalo da dobije mnogo ranije žuti karton. Opomenut je tek posle 22 faula“, aludirao je Pioli da je i Juventus trebalo da ostane sa desetoricom na terenu da su ispoštovana pravila suđenja.


LAUTARO MARTINEZ BOLJI OD MBAPEA, BELINGEMA I HOLANDA

Lautaro Martinez (©Reuters)Lautaro Martinez (©Reuters)

Lautaro Martinez igra u životnoj formi. Gol protiv Torina je 12. u ovoj sezoni na 11 odigranih utakmica u Seriji A i Ligi šampiona ( 11 u prvenstvu + jedan u LŠ). Argentinac postiže gol na svakih 75 minuta.

Na listi golegerta najjačih evropskih liga niko nije tako ubitačan kao Interov Bik. Iza njega su sva ostala velika imena od Kilijana Mbapea koji postiže go na svakih 88 minua, Džudu Belingemu je potrebno 94, Hariju Kejnu 95, Mohamedu Salahu 104, a Erlingu Holandu čak 109.

Fantastičan start sezone naveo je rukovodioce Intera da požure sa produžetkom ugovora sa Lautarom Martinezom, odnosno da ga blindiraju za sledećih pet godina. U Apijano Đentileu vrednuju Argentinca, u ovom momentu, 180.000.000 evra. Inter nema nameru da sedne za pregovavrački sto bez početne ponude od 150.000.000 evra.

Eksploziji Lautara Martineza doprinosi mnogo Markus Tiram. Francuz je jedno od najvećih pozitvnih iznenađenja u sezoni. Bivši igrač Borusije Mehengladbah se savršeno uklopio u novu sredinu o čemu svedoče četiri gola u Seriji A i Ligi šampiona i pet asistencija. Praktično kada se spoji učinak Lautara i Tirama dolazi se do cifre od 14 golova u Seriji A i šest asistencija. Drugim rečima, više od dva gola po meču.

Osima Lautara i Tirama, drugo moćno oružje na raspolaganju Simonea Inzagija jesta dugačka klupa. U prvih devet kola Inzagi je iskoristio svih 45 zamena, to jest svakih put je zamenio petoricu igrača koliko mu dozvoljavaju pravila. Karlos Augusto je ušao na svakoj utakmici Serije A u drugom poluvremenu, Fratezi osam puta, Sančez i Arnautović po pet, Marko bi imao i više prilika da se nije povredio.

Upravo bi protiv Salcburga u Ligi šampiona, Karlos Augusto i Davide Fratezi mogli da dobiju šansu od prvog minuta pošto Inter u nedelju čeka i duel sa Romom na San Siru.

MURINJO OPET NEĆE BITI NA KLUPI PROTIV INTERA

Žoze Murinjo (©AFP)Žoze Murinjo (©AFP)

Slučajno ili ne, Žoze Murinjo će preskočiti još jednom meč protiv Intera. Biće to treći put od pet prilika. Portugalski stručnjak je dobio crveni katon jer je teatralno ismevao protivnika praveći gestove da klupa Monce samo blebeće i plače. Takođe na početku meča Murinjo je pružio ruku treneru Monce Paladinu, ali je naglašeno gledao na drugu stranu, ne udostojivši pogleda šefa stručnog štaba tima iz Brijance.

Murinjovo ponašanje se objašnjava repovima polemika sa poslednjeg susreta Monce sa Romom kada je Paladino izjavio da u karijeri nije video tako sistematski pritisak na sudije kao što rade Đalorosi i da je to skandalozno.

Portugalac, i pored obećanja na konferenciji za novinare pre meča da se neće spuštati na nivo Paladina, nije se samo spustio već je otišao i niže. Ipak, treba podvući da je Žoze nakon meča bio iskren kada je priznao da Monca nije zaslužila poraz po prikazanoj igri na terenu. Gostujući tim je igrao celo drugo polovreme sa igračem manje i pripretili su par puta Rui Patrisiju pre nego što su se predali u poslednjem minutu nakon gola El Šaravija.

Inače, u Rimu su posle pohvala za inicijativu Rome da obeleži svečano 50 godina Bruna Kontija u klubu stigle i kritike jer je ceremonija izgledala previše improvizovano i siromašno. Legenda poput Kontija koji je za starije generacije, odrasle na mitu skudeta iz 1983. godine, važniji irgač i od Frančeska Totija zaslužio je mnogo bolje oranizovanu „zlatnu svadbu“ sa klubom u kojem je kao igrač, rukovodilac, trener, skaut, proveo pola veka.

IMOBILE PROMENIO PLOČU, OSTAJE DO KRAJA SEZONE

Čiro “Samo Sam Se Šalio“ Imobile (©AFP)Čiro “Samo Sam Se Šalio“ Imobile (©AFP)

Ćiro Imobile je napravio korak unazad u jednom televizijskom intervjuu u odnosu na razgovor koji je imao sa Mesađerom pre dve nedelje i stavio do znanja da Saudijska Arabija može da sačeka.

Kapiten Lacija je objasnio da se radilo o njegovoj reakciji na kritike koje su mu bile upućene posle nekoliko slabijih partija na startu sezone. „Ukapirao sam da me kritikuje veoma mali broj ljudi, i da me ogromna većina navijača Lacija voli i podržava. Nemam nameru da izdam njihovu ljubav i poverenje“.

Imobile je dodao i da ne bi nikada obznanio adio Laciju preko novina u intervjuu jer to ne bi bilo ispravno ni sa profesionalne ni sa moralne tačke gledišta, tim pre kada se radi o klubu koji, kako je podvukao, bezgranično voli.

Ipak, Imobile nije zatvorio vrata Saudijskoj Arabiji i mogućnosti da se u budućnosti preseli u Rijad ili Džedu, izjavivši da u ovom momentu nije u stanju da ponudi definitivni odgovor.


tagovi

Buongiorno ItaliaLautaro MartinezŽoze MurinjoĆiro Imobile

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Lacio
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara