Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Pjanić poručio De Lihtu da uči na njegovim greškama i pozvao Vlahovića u Juve

Vreme čitanja: 8min | uto. 04.01.22. | 13:20

Insinje plaćeniji i od Bekama, Ibre i Džerarda. U Seriji A samo 25 nevakcinisanih fudbalera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Serija A se neće zaustaviti pred kovidom 19. Zajednica prvoligaša, FS Italije i nadležni zdravstveni organi su postigli dogovor da će utakmice biti odlagane samo u slučaju da se u klubovima registruju žarišta kovida 19, kao što je bio slučaj sa Salernitanom pred meč sa Udinezeom.

Izabrane vesti

Istovremeno je saopšteno da u Seriji A od svih igrača koji su licencirani da igraju tekući šampionat samo njih 25 nije vakcinisano, odnosno ne želi da se vakciniše. Oni neće moći da igraju od 10. januara kada stupa na snagu dekret italijanske vlade koji pooštrava preventivne mere za sprečavanje širenja pandemije. Dekret predviđa da u svim sportovima, bez obzira da li su na otvorenom ili zatvorenom, u prisustvu publike ili bez, sportisti moraju da budu vakcinisani ili da su preležali kovid u poslednjih 120 dana.

PJANIĆ SAVETUJE DE LIHTA: NEMOJ DA NAPRAVIŠ MOJU GREŠKU

Bivši vezista Juventusa Miralem Pjanić poručio je Matijsu de Lihtu da ne ide njegovim stopama i da razmisli dva puta pre nego što odluči da napusti Juve i pređe u Barselonu. Pjanić se sa naknadnom pameću kaje što je odlučio da zameni Pjemont za Kataloniju i nedvosmisleno iskazuje svoju privrženost Staroj dami. Reprezentativac BiH koji trenutno nosi dres Bešiktaša ne krije da bi se rado vratio u Juventus i Italiju. Miralem je poželeo Paulu Dibali da ostane do kraja karijere u dresu Bjankonera dok je pred meč Juvea i Napolija zaključio da je Lučano Spaleti veliki trener, ali da je Maks Alegri najbolji fudbalski stručnjak s kojim je radio. Pjanić nema sumnju s kojim bi igračem Juve trebalo da zamenni Alvara Moratu: sa Dušanom Vlahovićem.

Vlahović je mlad, ali već pripada kategoriji top igača. Reč je o napadaču koji preuzima odgovornost i zato bi bio idealan za Juve”, smatra Pjanić.

I kad već pričamo o napadačima, na stranu želje i idealni scenariji za Juve, u ovom trenutku Stara dama ne može da dovede u januaru Vlahovića, a mora da nađe zamenu za Alvara Moratu koji je definitivno prelomio da želi da pređe u Barselonu. Uprava Juvea i Alegri su sa njim postigli neku vrstu džentlmenskog dogovora, s obzirom na to da Bjankonere čeka paklenih sedam dana u kojima će igrati sa Napolijem i Romom u prvenstvu, a zatim Superkup Italije sa Interom. Morata će odigrati ta tri meča a zatim će pogled na Alpe iz Torina zameniti panoramom Mediteranskog mora u katalonskoj prestonici.

U suštini Juve ima deset dana da pronađe novog centarfora. Mauro Ikardi ostaje prvi izbor, dok u poslednjih par sati ima Arkadijuša Milika počinje da kruži sa sve većom frekvencijom. U Kontinasi su veoma oprezni jer istorija u poslednjih deset i kusur godina uči da Stara dama nije imala sreće sa centarforima angažovanim u januaru: od Matrija, Tonija, preko Borijela i Anelke do Osvalda.


Napoli je desetkovan pred meč sa Juventusom, ali i domaćin će imati par važnih igrača van stroja. Leonardo Bonuči se juče zaustavio na treningu zbog problema sa ložom i najverovatnije će preskočiti meč u četvrtak. Đorđo Kjelini i Danilo se nisu oporavili, tako da će Danijele Rugani praviti društvu De Lihtu u odbrambenoj liniji. Pozitivna okolnost za Maksa Alegrija je raspoloženje i forma Paula Dibale i Federika Kjeze. Obojica su orni za sudar sa Napolijem.

INSINJE PLAĆENIJI OD BEKAMA, IBRE I DŽERARDA

Lorenco Insinje (©Reuters)Lorenco Insinje (©Reuters)

Lorenco Insinje će za Badnji dan igrati po svoj prilici svoj poslednji meč protiv Juventusa u dresu Napolija, bez obzira da li će ostati do kraja sezone u Kastel Volturnu. Insinje nije u top formi, posledice preležanog Kovida-19 su i dalje primetne, ali će pokušati da zaključi desetogodišnju bitku sa Starom damom u velikom stilu. Lorenco je zatresao pet puta mrežu Bjankonerima i može da se pohvali da je čak osam puta učestvovao u pobedama nad Juveom.

U Napulju je najavljen dolazak emisara iz Toronta koji bi trebalo da utanače poslednje detalje ugovora sa Insinjeom. I pored toga što se šuška o navodnom ubacivanju Nujkasla u trku za Insinjea, vlada uverenje da je odlazak kapitane Napolija u Toronto, završena stvar.

Insinje će postati najplaćeniji igrač MLS-a svih vremena. Njegova plata od 11.000.000 evra je daleko veća od onih koje su primali Zlatan IbrahimovićDejvid Bekam i Stiven Džerard u Los Aneđelesu ili Kaka u Orlandu.

U moru loših vesti za Lučana Spaletija stigla je i jedna dobra: Andrea Petanja se priključio treninzima u Kastel Volturnu i biće na raspolaganju za meč sa Juveom. Takođe, u Napulju se nadaju da bi i Kevin Malkvi mogao da izađe iz preventivnog karantina.

PRODUŽETAK UGOVORA SA BROZOVIĆEM PRIORITET INTERA

Bepe Marota i Pjero Auzilio žele da što pre završe priču oko obnove ugovora sa Marcelom Brozovićem. Dve strane su se približile i razlika između ponude i zahteva je između pola miliona i milion evra. Pomenuto razmimoilaženje može da bude popunjeno sa bonusima koji bi bili vezani delom za učinak fudbalera, a delom za uspehe Intera.

Marota i Auzilio velikim angažmanom oko produžetka ugovora Brozovića žele da ispoštuju trenera Simonea Inzagija koji je Hrvata stavio u centralni deo svog projekta u Interu. Na drugoj strani i sam Brozović je svestan da u nijednom drugom velikom timu ne bi imao status koji uživa u Apijano Đentileu: od nezamenljivog startera do igača kome su dati ključevi igre tima na sredini terena.

Za razliku od Brozovića, Ivan Perišić je sve bliže izlaznim vratima Intera i potoji vrlo malo šansi da produži ugovor sa Nerazurima koji mu ističe sledećeg leta. U poslednjih par sati su naglo skočile akcije Filipa Kostića koga u Milanu vide kao prirodnu zamenu za Perišića. Italijanski klub pregovara sa Ajntrahtom iz Frankfurta o pozajmici sa pravom otkupa već sledećeg leta. Nemci su primorani da spuste cenu za srpskog reprezentativca jer mu ističe ugovor za 18 meseci i sada je poslednji momenat da inkasiraju novac od njegovog transfera. Ajntraht je prošlog leta tražio 13.000.000 evra Laciju za prelazak Kostića, tako da se veruje da bi čitav posao sa Interom mogao da se zaključi za oko 10.000.000 evra uključujući i bonuse.

Andrea Pinamonti se sve više nameće kao rešenje za napad Intera, a ne sredstvo za prikupljanje novca za kupovinu novog centarfora: 22-ogdišnji napadač na pozajmici u Empoliju je stavio do znanja da je njegova želja da se vrati u Inter i pokuša da se nametne Simoneu Inzagiju. Pinamonti je postigao sedam golova u dresu toskanskog kluba u prvom delu sezone i ima ugovor sa Nerazurima do 2024. godine.

Inače, protiv Bolonje će umesto Edina Džeka, pozitivnog na Kovid-19, igrati Aleksis Sančez. Čileanac je poslednje prilike iskoristio veoma dobro i priče o njegovom napuštanju Apijano Đentilea u januaru su utihnule. Protiv Bolonje i Lacija će imati priliku da overi svoj ostanak u dresu Intera do kraja sezone.

Džeko sprovodi poseban plan treninga u kućnim uslovima kako bi bio spreman za povratak na teren čim se negativizuje. Kapiten BiH se nada da bi to moglo da se dogodi i pre meča sa Lacijom.

FLORENCI PRVI PUT PROTIV SVOJE ROME

Alesandro Florenci (©Reuters)Alesandro Florenci (©Reuters)

Nekadašnji kapiten Rome Alesandro Flrorenci izaći će premijerno na megdan bivšim saigračima pošto je bio povređen u jesenjem delu prvenstva kada su Rosoneri gostovali na Olimpiku. Uprkos oporavku Kalabrije, Florenci je aspolutni favorit da se nađe u startnoj postavi Milana između ostalog i zato što je poliedričan fudbaler koji može da igra podjednako dobro u više uloga.

Stefano Pioli je prelomio i protiv Đalorosih na sredini terena će igati Sandro Tonali i Tjemue Bakajoko, dok će Rade Krunić biti alternativa na klupi, u odsustvu Franka Kesija i Ismaila Benasera (na Kupu Afrike).

Zlatan Ibrahimović, Rafael Leao i Ante Rebić su zajedno na raspolaganju treneru Milana posle dužeg vremena i Stefano Pioli će početi novu godinu sa slatkim mukama koga da ostavi na klupi.

Oko pojačanja Milana neme novih detalja. Vrtimo se sve vreme oko četiri imena: Botman iz Lila, Dijalo iz PSŽ-a, Salaj iz Fenerbahčea i Omeragić iz Ciriha.

MURINJO POČINJE NOVE GODINE POBEDOM

Žoze Murinjo je u prethodnih 17 prvih mečava u novoj godini zabeležio čak 13 pobeda, dva remija i samo dva poraza. Za razliku od njega Roma se ne može pohvaliti tako pozitivnom statistikom u poslednjih deset godina: pet pobeda, četiri poraza i jedan remi.

U Rimu je glavno pitanje kakvu ćemo Romu videti na San Siru? Onu protiv Atalante u Bergamu ili protiv Sampdorije na Olimpiku? Od odgovora na to pitanje zavisi u dobroj meri i ishod meča koji može u dobroj meri da usmeri dalji tok sezone, kako Rome tako i Milana.

Murinjo, zasada, ima sve startere na raspolaganju (ne račuanjući, naravno, Spinacolu) i na San Siru ćemo gledati Romu u njenom najjačem izdanju. Igrači koji su zaraženi Kovidom-19 su rezerve ili čak trećepozivci.

Portugalski stručnjak nastavlja da vrši pritisak na svog zemljaka Tijaga Pinta da mu što pre dovede desnog beka i igrača sredine terena. U pregovorima sa Arsenalom oko Mejtlanda-Najlsa je došlo do zastoja jer je razlika između ponude i zahteva čak pet miliona. Optimističnije vesti dolaze iz Marseja i Hofenhajma pošto i Kamara i Grilič bi rado prešli u Romu, a cena njihovih transfera je apsolutno pristupačna, govorimo od tri do pet miliona evra jer obojici ističe ugovor u junu.

SARI TRAŽI OD LOTITA DVA JAKA POJAČANJA

Klaudio Lotito će morati da pređe sa reči na dela u januaru. Predsednik Lacija je recitovao hvalospeve na računa Mauricija Sarija u prethodnih par nedelja, spremio mu je i novi ugovor do 2025. godine, stao uz njega u sukobu sa senatorima u svlačionici Lacija, ali sada će morati da svoju oduševeljenost Sarijem, pokaže i kroz ispunjavanje želja toskanskog stručnjaka.

Samit Lotita i Sarija je najavljen odmah po povratku predsednika Lacija sa zimovanja u Kortini d’Ampeco i već sa sada zna da će Toskanac tražiti dva proverena igrača u januaru koji garantuju kvalitativan skok igre Lacija i jaču konkurenciju među starterima.

Pred gazdom Nebeskoplavih su dva rešenja: ili će da ubaci sveži kapital kako bi ispunio tražene uslove da Lacio može da kupi nove igrače, ili će Igli Tare uspeti da proda nekoliko igrača Lacija u prvim nedeljama januara obezbeđujući dovoljno vremena da se ispregovara dolazak igrača koje želi Sari.

Podsetimo, Lacio je jedan od četiri kluba u Seriji A koji ne ispunjava uslove o likvidnosti računa da bi mogao kupuje fudbalere i zato mora prvo da proda par svojih fudbalera. A to neće biti nimalo jednostavno i pored toga što ima glasina da Eskalante mogao da se vrati u Baskiju, odnonsno u Alaves, za Murićija je navodno zaintersovan Hal Siti, ali samo za pozajmicu dok se Lombardi nada povratku u Salernitanu. Jedini fudbaler na kome Lacio može da zaradi ozbiljniju svotu novca je Manuel Lacari, ali bivši igrač Spala ne želi da pređe u bilo koji klub, a pogotovo ne u one koji su ispod nivoa Lacija.


tagovi

Buongiorno ItaliaMiralem Pjanić

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara