Duvan Zapata (Reuters)
Duvan Zapata (Reuters)

Buongiorno Italia: Većina klubova iz Serije A je razočarala u Evropi

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.12.21. | 11:57

Atalanta i Lacio podbacili, Juventus, Inter i Roma nikome ne ulivaju pverenje, Milan je nezreo, samo je Napoli pozitivno iznenadio

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski ljubitelji fubdala su i pored ostanka šest od sedam timova u Evropi ostali sa gorčinom u ustima. Čak i Juve koji je prošao kao prvoplasirani u osminu finala Lige šampiona i ima realne šanse da dobije protivnika po meri nije oduševio. Poraz od Čelsija u Londonu i način na koji su stigle pobede protiv Zenita i Malmea ne ulivaju optimizam da će Juve proći u četvrtfinale, tim pre što se svi sećaju Liona i Porta.

Izabrane vesti

Inter je odradio svoje. Nerazuri će prezimeti u Ligi šampiona posle deset godina. Međutim, nula golova protiv Real Madrida Karla Ančelotija koji nije ni izbliza onaj tim koji je osvojio četiri Lige šampiona u pet godina, su indikator da je put ka povratku milanskog kluba u vrh evorpskog fudbala veoma dug.

Atalanta je sve razočarala. Tim Đan Pjera Gasperinija je propustio sve tri meč lopte da se plasira u osminu finala LŠ: protiv Mančester Junajteda je primio gol u poslednjem minutu u Bergamu i ispustio pobedu, protiv Jang Bojsa se spasao od poraza u završnici meča, a protiv Viljareala se nije oporavio od šoka, nakon Demiralove početničke greške u trećem minutu, više od sat vremena.

Milan je jedini italijanski klub koji je ispao iz Evrope. Ruku na srce, Rosoneri su imali najtežu grupu od svih drugih klubova iz Serije A i bili su hendikepirani, nekad povredama ključnih igrača a nekad sudijskim greškama na svoju štetu. U svakom slučaju, ostaje utisak da je Milan odigrao dobro samo mečeve protiv Atletiko Madrida, dok je protiv Liverpula i Portoa podbacio. Piolijevi momci nisu zreli za Evropu i neće biti iznenađenje ako budu čekali još koju godinu da dočekaju proleće u Ligi šampiona.

Napoli je jedini klub koji je razgalio srca svojih navijača. Uprkos sedmorici igrača van stoja zbog povreda kojima se pridružio i Lozano pošto mu je izbijen zub krajem prvog polovremena, Spaletijevi momci su u fajterskoj utakmici sa Lesterom zasluženo prošli u plej-of Lige Evrope. Ostaje teško objašnjivo kako je bilo moguće da Napoli u dva meča sa skromnim Spartakom iz Moskve osvoji nula bodova.

Lacio je još jednom razočarao u ovoj sezoni. Nebeskoplavi nisu uputili nijednom šut u okvir gola čuvara mreže Galatasaraja Muslere, i to na meču na kojem se odlučivalo o prvom mestu i izbegavanju vrlo zahtevnog plej-ofa budući da se ukršta se trećeplasiranim timovima iz LŠ. Nije prvi put da je igra Sarijevog Lacija “zatupljena”, bezidejna i bez završnice. U Rimu se već šale na račun Sarija da je napravio revoluciju u fudbalu: igraš da ne bi dao gol.

Roma je na kraju ostvarila cilj, završila je prvu fazu Lige konferencija s prvim mestom u grupi, ali niko nije bio ni srećan, ni zadovoljan. Štaviše, sinoć su Đalorosi sa padom u igri u poslednjih 15 minuta meča sa CSKA Sofijom zagorčali i pobedu nad Bugarima koja je sve do 80. minuta izgledala rutinska. Sa ovakvom igrom, Murinjova želja da osvoji Ligu konferencija će ostati sanak pusti.

JUVENTUS ZARADIO 80 MILIONA OD LIGE ŠAMPIONA

Novac koji je Juventus već obezbedio plasmanom u osminu finala LŠ pokazuje zašto je od fundamentalnog značaja za Staru damu da završi prvenstvo među prva četiri tima u Seriji A. Izračunato je da bi Juve u slučaju da dopre do polufinala uvećao svoju zaradu za lepotu od preko 100 miliona evra.

U poslednjih par mečeva, ne računajući debakl u Londonu protiv Čelsija, Maks Alegri je prilično utegao odbranu Bjankonera. Defanzivna linija funkcioniše, toliko dobro da se čak i mladi lavovi, poput mladog De Vintera, dobro uklapaju.

Gorući problemi su u veznoj liniji i napadu. Jedini igrač sredine terena koji je zaslužio prelaznu ocenu do sada je Lokateli. Svi ostali su razočarali, od onih koji su imali veliku minutažu, poput Rabioa, Bentankura i Mekenija, do oporavljenog Artura i praktično “nestalog u akciji” Remzija.

Rak rana Stare dame je napad, odnosno neefikasnost ofanzivnog odeljenje Maksa Alegrija. Verovali ili ne Juventus ima najlošiji napad u Seriji A posle Salernitane ako kao parametar uzmemo odnos udaraca ka protivničkom golu i broj realizovanih pogodaka. Prosek je manje od 12 odsto, odnosno, gotovo svaka deseta lopta u okvir protivničkih vrata završi u mreži. Gledano kroz tu prizmu, dolazak Dušana Vlahovića bi bio spasonosan za Staru damu.

Juventus ima relativno malo vremena da sredi stvari, bukvalno dve nedelje, do Božića. Naime, sledeća tri protivnika Bjankonera su relativno laka i trebalo bi da stigne devet bodova. Od Nove godine počinje pakleni kalendar. Alegri i njegovi igrači će igrati redom protiv Rome, Napolija, Udinezea, Milana, Verone i Atalante.

Inače, u Kontinasi se sprema velika metla. Već od ovog januara igrači koji će biti na prodaju su Aleks Sandro, Rabio, Remzi, Bentankur, Kuluševski i Kin. Ako se pojavi bilo kakva ponuda za te igrače, Juve će sesti za sto da pregovavra. U međuvremenu, klub je ponudio Remziju raskid ugovora, ali je Velšanin odbio tu ponudu stavljajući do znanja da prihvata da bude prodat u januaru.

ITALIJANIZACIJA INTERA

Generalni direktor Intera Bepe Marota nastavlja sa realizacijom svog plana da igrački park Nerazura bude u što većoj meri popunjen igračima iz Italije. U tom kontekstu čelnik kluba, zajedno sa sportskim direktorom Pjerom Auzilijom već uveliko radi na dovođenju Đanluke Skamake, Davidea Fratezija i Đakoma Raspadorija iz Sasuola i Matije Vitija iz Empolija.

Marota je imao sastanak sa svojim kolegom iz Sasuola Đovanijem Karnevalijem. Pregovori neće biti laki jer tim iz Emilije uživa u dobrom finansijskom zdravlju i nema potrebu za dodatnim novčanim injekcijama što znači da može da istrajava na ceni koju traži. Inter nudi klasične formule pozajmice sa pravom oktupa koje postaju obavezne pod dogovorenim uslovima. U takvim aranžmanima Nerazuri mogu da se obavežu i na ozbiljnije cifre koje Sasuolo, inače, traži za svoje igrače i koji se kreću u rasponu od 20 do čak 40 miliona evra.

Priča sa Vitijem bi trebalo da bude veoma slična Bastonijevoj, to jest igrač bi bio kupljen od Nerazura ali bi bio ostavljen u Empoliju da se dalje razvija, skuplja iskustvo i minutažu u Seriji A.

Uprava kluba je veoma blizu dogovora oko produžetka ugovora sa Dimarkom, dok Marota veruje da bi do Božića mogao da bude pronađen kompromis sa Brozovićem oko novog ugovora. U slučaju Perišića novosti nisu pozitivne za Inter. Kruže kredibilne glasine da Hrvat želi da se vrati u Bajern.

KALDARA SE VRAĆA U MILAN

Matija Kaldara bi mogao da dobije treću šansu u Milanu. Povreda Simona Kjaera je poremtila planova Milana, toliko da su u prvom momentu u Milanelu zaboravili da imaju igrača pod ugovorom koji bi mogao da zameni Danca. Kaldara je i dalje igrač Milana koji je posle Atalante poslat na pozajmicu u Veneciji.

Laguna se ispostavila kao dobitno rešenje za defanzivca koji je pre četiri godine slovio za jednog od najboljih mladih odbrambenih igrača u Seriji A. Serija povreda koje su zadesile Kaldaru zaustavile su njegovo sazrevanje i posle neuspešne “terapije” u njegovoj Atalanti je završio u Veneciji gde je pokazao da nije zaboravio da igra fudbal na visokom nivou.

Tehnički direktor Paolo Maldini je uspostavio kontakt sa svojim sagovornicima u Veneciji kako bi ih privoleo da vrate Kaldaru u Milanelo na polovini sezone. Nije sigurno da će pregovori dati pozitivan ishod jer je Kaldara jedan od stubova Zanetijevog tima na kome gradi nade Veneta da sačuvaju prvoligaški status. Alternative za popunu defanzivne linije ostaju Nikola Milenković i Luiz Felipe.

I kad već pričamo o defanzivcima, Stefana Piolija počinje da brine serija utakmica u kojima je Teo Ernandez u očiglednom padu forme, dekoncentrisan i nervozan, stalno na ivici crvenog kartona, što zbog oštrih startova, što zbog dugog jezika. Nevolja Piolija je u tome što Balo Ture ni izbliza nije zadovoljavajuća alternativa za Francuza i praktično nema drugog rešenja nego da igra sa bivšim levim bekom Real Madrida.

Zlatan Ibrahimović bi mogao da postane ovog vikenda treći igrač u istoriji koji je postigao više od 300 golova u pet najjačih liga Evrope. Pogađate koja su dvojica već u klubu 300? Kristijano Ronaldo i Mesi. Za razliku od Portugalca i Argentinca koji su tresli mreže u tri, odnosno dve lige, Zlatan je igrao u četiri, nedostaje mu samo Nemačka iz “Petice”. Šveđanin je na kvoti 299 golova i protiv Udinezea bi mogla da padne nova granica.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara