Aleksis Sančes posle promašaja (Reuters)
Aleksis Sančes posle promašaja (Reuters)

Buongiorno Italija: Izdaja napadača

Vreme čitanja: 7min | čet. 14.03.24. | 13:36

Zašto su Aleksis i Lautaro pucali penale u Madridu i kako je Inter zakazao kad mu je bilo važno

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Zakon Dostojevskog da sve što se dogodi dva puta ponoviće se i treći put imao je potvrdu sa italijanskim klubovima u Ligi šampiona u prethodne dve nedelje. Čiro Imobile je imao šansu koja je mogla da promeni tok meča Lacio – Bajern, Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija su bili blede senke samih sebe u utorak veče na Monžuiku, a sinoć je Interova trojka Lautaro Martinez, Markus Tiram i Aleksis Sančez zatvorila tamnu italijansku stranu u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Simoneu Inzagiju i Interu u celini, gledajući sezonu, ne može ništa da se prigovori. Nerazuri su ispunili sve ciljeve koji su postavljeni u avgustu: skudeto i plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Osvajanje šampionske titule i prišivanje druge zvezdice iznad grba su puka formalnost dva meseca pre kraja prvenstva, a Inzagi je treći put zaredom doveo Nerezure do osmine finala LŠ, posle deset godina Interove golgote u najprestižnijem evropskom takmičenju (tri puta je ispao u grupnoj fazi a sedam puta se nije ni kvalifikovao).

Kad govorimo isključivo o dvoboju sa Atletiko Madridom valja podvući da za ispadanje iz LŠ odgovornsot snose i fudbaleri i trener. Ako Inter bude naučio lekcije iz poraza protiv Atletika, kao što je naučio iz finalnog okršaja sa Mančester Sitijem u Istanbulu, onda nema brige za budućnost milanskog kluba u Evropi u sledećim sezonama.

U Madridu smo videli najlošije izdanje Intera u ovoj sezoni. Više od polovine fudbalera bilo je ispod svog nivoa, od De Fraja i Pavara, preko Mhitarjana i Dumfrisa do napadača Lautara Martineza i Markusa Tirama. Njima treba dodati Sančeza i Klasena.

Posebna priča je Lautaro. Brojevi nisu mišljenje, a oni kažu da je Lautaro sa Inzagijem na klupi u Seriji A na 98 mečeva dao 65 golova. U Ligi šampiona na 29 samo 6. I u dresu reprezentacije Lautaro ne briljira, na Mundijalu je izgubio mesto startera u timu i gol u dresu prvaka sveta nije postigao godinu i po dana ili na poslednjih 16 nastupa. Istina u velikoj većini tih mečeva je ulazio u igru u drugom polovrenenu.

Očigledno je da Argentinac ima problem sa međunarodnim mečevima i kada se podiže letvica specifične težine fudbalskih megdana. Nije slučajno što sve ove godine, uprkos odličnim partijama u Seriji A, nijedan veliki klub nije ozbiljnije zagrizao za njega i stavio Intera na probu.

Naravno, lako je biti general po završenoj bici, ali ostaje činjenica da je Inzagijeva kardinalna greška bila što od svojih igrača nije tražio da igraju kao tokom cele sezone. U novom Interovom DNK nema prostora za parkiranje autobusa ispred golmana, ekipa ne zna da „pati“ i grčevito brani rezultat.

Moglo bi se reći da je Čolo Simeone dobio meč na izmene. Igrači Atletika koji su ušli u igru, posebno Depaj, bili su presudni, Interove izmene ne. Druga stvar koja se prigovara Inazgiju je što su Simeonove izmene imale svoju logiku i uzročno-posledičnu povezanost sa onim što se događalo na terenu dok su Inzagijeve bile, barem se takav utisak stekao, unapred određene.

Bastoni je u odbrani bio manje loš od De Fraja i Pavara, Mhitarjan je napravio više greški sinoć nego u prethodna dva i po meseca. Dimarko i Dumfris čak i umorni su bili bolje rešenje do Pavara i Darmjana premeštenog na levi bok. Takođe, podizanje Pavara je bio loš signal igračima Intera i ohrabrujući Atletikovim jer je značio: branimo rezultat. Na kraju Tiram, i pored toga što je promašio kolosalnu šansu, i sa jednom nogom je mnogo bolje rešenje od beskorisnog a često i štetnog Aleksisa Sančeza koji i u 35. godini života više „zuji“ po terenu nego što igra.

U Inzagijeve greške ulazi i određivanje egzekutora penala. Sančez nije smeo da bude među pet penaldžija: niko ko prati Inter nije bio iznenađen načinom kako je prišao beloj tački. a još manje kako je izveo penal. Lautaro Martinez je posebna priča. Argentinac je u dresu Intera već pogrešio deset jedanaesteraca, što znači da nikako nije smeo da bude poslednji izvođač.

ITALIJANIMA OSTALE LIGA EVROPE I LIGA KONFERENCIJA

 Gol Kristantea protiv Brajtona (Reuters) Gol Kristantea protiv Brajtona (Reuters)

Za razliku od prošle godine kada je u četvrtfinalu LŠ bilo tri tima iz Serije A ovog proleća neće biti nijednog, međutim u Ligi Evrope i Ligi konferencija Italijani mogo da naprave pun pogodak. Roma, Milan, Atalanta i Fjorentina imaju povoljne rezultate pred revanš mečeve i polaze svi iz pozicije favortita da prođu u sledeću fazu takmičenja.

Roma je u najboljoj poziciji, imajući u vidu prednost od četiri gola, ali Daniele De Rosi mora da bude oprazan. Roberto De Zerbi je veoma motivisan da vrati milo za drago svom prijatelju i da odgovori i na terenu svojim kritičarima u Engleskoj koji su ga žestoko napali nakon debakla na Olimpiku 4-0.

Đalorosi su došli u Brajton bez Lukakua i Smolinga, a Dibala će biti na klupi sa nadom da njegov ulazak neće biti potreban. Argentinac je rovit, u Firenci je na vreme izašao pre nego što je šteta napravljena, ali ostaje nepobitna činjenica da njegovi mišići ne mogu da izdrže tri utakmice nedeljno.

Osim Dibale, De Rosi će odmoriti i jednog od dvojice veznih igrača Kristantea ili Paredesa, dok će na teren od prvog minuta mladi Bove, takođe i u odbrani imamo tri igrača za dva mesta centralnih bekova Mančini, Ljorente, Endika.

ROMA 4-3-3: Svilar – Čelik, Mančini, Ljorente, Spinacola – Bove, Kristante (Paredes), Pelegrini – Baldanci, Azmun, El Šaravi.

Milan mora da bude oprezan protiv Slavije. Česi su već naudili Romi i budući da su dali dva gola na San Siru i pored toga što su igrali sa igračem manje. Stefano Pioli dobro zna kakav je ulog za njegovu karijeru ovo izdanje Lige Evrope i zato će od standardnih startera samo Rejnders možda biti pošteđen.

Istraga nadležnih organa o nepravilnostima kupoprodaje Milana ne dotiče mnogo tim Rosonera, ali bi određeni nemir mogla da unsese izjava menadžera Fikajoa Tomorija. Po njemu, njegov klijent ima veliki kvalitet i potencijal, a zainteresovani klubovi ne nedostaju, da napravi veliki skok u svojoj karijeri. Drugim rečima, Tomorijev agent smatra da je Englez prevazišao Milan. Nimalo simpatičan stav za nekog ko nosi dres Rosonera i igra na San Siru pred 70.000 navijača Milana.

Luka Jović će čekati šansu na klupi pošto meč je protiv Empolija propustio još jednu priliku da se nametne kao rešenje za špica startera: nije dobar signal ni za ovu a ni za sledeću sezonu ako misli da ostane u Milanu.

MILAN 4-2-3-1: Menjan – Kalabrija, Tomori, Gabija, Ernandez – Musa (Rejnders) Adli – Pulišić, Loftus-Čik – Leao.

Atalanta nastavlja seriju izuzetno teških mečeva u prvenstvu i Ligi Evrope revanš utakmicom sa Sportingom. Gledajući meč u Lisabonu i slušajući izjavu trenera portugalskog tima Amorima čini se da je ishod ovog dvoboja već napisan. Amorim je jasno stavio do znanja da ga interesuje samo prvenstvo, odnosno da portugalski šampionat ima prioritet.

Gasperinijev pogled je malo drugačiji, ali ne toliko koliko bi se pomislilo na prvi pogled. Prioritet Atalante u ovoj sezoni je Kup Italije. Boginja želi da osvoji trofej posle šest decenija i prvi u eri Perkasijevih i Gasperinija. Najlakši put da se do njega dođe je Kup Italije. Zatim dolazi prvenstvo, jer tim iz Bergama još uvek ima šanse da se dokopa povratka u Ligu šampiona a tek na kraju Liga Evrope.

Skamaka bi trebalo da bude potvrđen u startnoj postavi imajući u vidu da je ostavio dobar utisak protiv Juventusa kao i daje na dva od tri meča sa Sportingom u ovoj sezoni dva puta zatresao mrežu Portugalaca.

ATALANTA 3-4-3: Muso – Skalvini, Đimšiti, Kolašinac – Holm, De Ron, Ederson, Ruđeri - Mirančuk, Skamaka, Lukman.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (2,95) Rendžers (3,50) Benfika (2,35), prvi meč: 2:2

18.45: (3,45) Slavija Prag (3,50) Milan (2,10), prvi meč: 2:4

18.45: (2,30) Viljareal (3,50) Marselj (3,00), prvi meč: 0:4

18.45: (1,70) Vest Hem (3,60) Frajburg (5,30), prvi meč: 0.1

21.00: (2,00) Atalanta (3,50) Sporting Lisabon (3,70), prvi meč: 1:1

21.00: (1,80) Brajton (3,60) Roma (4,60), prvi meč: 0:4

21.00: (1,17) Leverkuzen (8,00) Karabag (14,0), prvi meč: 2:2

21.00: (1,30) Liverpul (5,90) Sparta Prag (9,00), prvi meč: 5:1

***kvote su podložne promenama

LIGA KONFERENCIJE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,90) Fenerbahče (3,60) Union Sen Žiloaz (4,00) - prvi meč 3:0

18.45: (1,35) Fjorentina (5,30) Makabi Haifa (8,00) - prvi meč 4:3

18.45: (1,85) PAOK (3,50) Dinamo Zagreb (4,40) - prvi meč 0:2

18.45: (1,85) Viktorija Plzenj (3,50) Servet (4,40) - prvi meč 0:0

21.00: (1,37) Aston Vila (5,10) Ajaks (7,75) - prvi meč 0:0

21.00: (1,45) Klub Briž (4,50) Molde (7,00) - prvi meč 1:2

21.00: (1,48) Lil (4,20) Šturm (7,25) - prvi meč 3:0

21.00: (3,30) Makabi Tel Aviv (3,50) Olimpijakos (2,15) - prvi meč 4:1

***Kvote su podložne promenama


tagovi

InterRomaAtalantaac milanBuongiorno ItaliaLiga šampionaLiga EvropeLiga konferencijeLautaro MartinezAleksis SančezSimone Inzagi

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara