Roman Abramovič, Eto i Vilijan, Marina Granovskaja (Reuters, AFP)
Roman Abramovič, Eto i Vilijan, Marina Granovskaja (Reuters, AFP)

Čelsi u Romanovom začaranom krugu: Tužilaštvo čeprka po istoriji sumnjivih transfera i ugovora

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.03.24. | 11:30

Marina Granovskaja ponovo u fokusu, peripetije za novu upravu

Iz vizure većine navijača Čelsija, Roman Abramovič je mesija, oligarh na čijem se kapitalu temeljila moderna istorija kluba, čovek koji je Plavce od engelskog fudbalskog proseka pretvorio o ostrvski i evropski krem.

Do Romana - jedna titula prvaka Engleske, sa ruskim biznismenom na čelu pet šampionskih naslova u Premijer ligi. Da ne beše Abramoviča London kao grad, ni dan danas ne bi mogao da se ponosi klubom što je pokorio fudbalsku Evropu. Zbog Čelsija, može da se diči sa dve Lige šampiona.

Izabrane vesti

Ipak, to što je Ambramovičeva era (2003 - 2022) popločana uspesima o kojima je nekadašnji, prošlovekovni Čelsi mogao samo da sanja, ne znači da je ruski milijarder sve radio potpuno legalno, ispravno i zakonski. Zbog rata Rusije i Ukrajine, te finansijskih sankcija, bio prinuđen da proda klub. Krajem proleća 2022. godine nasledili su ga Tod Boli i inesticioni konzorcijum Clearlake Capital, ali novo rukovodstvo suočava se poslovnim mrljama i malverzacijama koje predstavljaju zaostavštinu iz Abramovičevog vremena.

Zbog toga je Državno tužilaštvo Engleske, potvrđeno je Dejli Mejlu, u skladu sa takomšnjim Zakonom o krivičnom postupku i istrragama, naložilo Čelsiju da obelodani relevantne informacije povezane sa aktuelnim postupkom koji se vodi. Centralna tema je bivša direktorka Marina Granovskaja. Naime, od 2022. godine policija je pokrenula istragu o prepici između Granovskaje i agenta Seifa Rubija koji je od nekadašnje Čelsijeve direktorke zahtevao novac za transfer povezan sa Čelsijem. Prvobitno, slučaj je podrazumevao i ucenu i pretnje, ali je dalje utvrđeno da je reč o zlonamernoj komunikaciji.

Peripetija za rukovodsto koje je na čelu Čelsija poslednje dve godine i koje, ni na koji način, nije moglo da bude povezano sa onime što se dešavalo pre desetak i kusur godina. Od trenutne uprave traži se objavljivanje informacija o kontroverznim ugovorima koji datiraju daleko u prošlost, a prvo saaslušanje zakazano je za 10. april.

"Vlasnička grupa Čelsija završila je kupovinu kluba 30. maja 2022. Tokom detaljnog procesa provere pre kompletiranja ugovora, grupa je postala svesna potencijalno nepotpunog finansijskog izveštavanja o istorijskim transakcijama prethodnog rukovodstavа", svojevremeno je sapoštio Čelsi.

Pod kontroverzno poslovanje povodom kojeg je UEFA pokrenula istragu, u posebnom fokusu su transferi Vilijana i Samjuela Etoa iz Anžija na Stamford Bridž. Brazilac je stigao 28. avgusta 2013. godine za 35.500.000 evra, a Kamerunac dan kasnije kao slobodan igrač. Britanski Times je tada pisao da su navodno, milionski iznosi završili na računima ofšor kompanija.

Nova uprava Čelsija se o sve optužbe koje su u međuvremenu stizale na adresu kluba ogradila saopštenjem: "Ove optužbe datiraju pre sadašnjeg vlasništva kluba. Oni se tiču entiteta koje navodno kontroliše bivši vlasnik kluba i ne odnose se ni na jednog pojedinca koji je trenutno u klubu."

Nakon što je Tod Boli postao vlasnik Čelsija, klub je momentalno obavestio Uefu o netransparentnosi prethodne vlasničke strukture, ali je jula prošle godine svakako kažnjen od strane krovne organizacije evropskog fudbala sa 8.600.000 funti zbog „podnošenja nepotpunih finansijskih informacija“ u periodu od 2012. do 2019. godine. U tom periodu klub je prekršio Uefina pravila o licenciranju i finansijskom fer-pleju.

Posledica je bila sankcija iz 2019. koja je podrazumevala zabranu dovođenja fudbalera u dva prelazna roka. Čelsi je krajnjom žalbom pred Sudom za sportsku arbitražu izborio da mu kazna bude prepolovljena.

Skoro će dve godine kako Ambramovič nije gazda, a Čelsi nikako ne uspeva da se iskobelja iz začaranog Romanovog kruga. Mada Tod Boli sa potrošenih preko milijardu evra za manje od dve godine, čini se, počinje da pravi svoj lični začarani krug.


tagovi

Marina GranovskajaČelsiRoman Abramovič

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara