Martin Adam slavi pogodak sa Soboslajem i Salajem (©Reuters)
Martin Adam slavi pogodak sa Soboslajem i Salajem (©Reuters)

Čemu Litvanija da se nada u Budimpešti?

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.06.23. | 11:39

Mađarska odlična na domaćem terenu i veliki favorit u 4. kolu Grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

U kvalifikacionoj Grupi G Srbija je jasan favorit, ali treba konstatovati da bi trebalo očekivati da se Mađari bore za jedno od dva mesta koja vode na EURO 2024. Okršaj sa Litvanijom u četvrtom kolu mogao bi da potvrdi renome pulena Marka Rosija.

Mađari su u povoljnijoj poziciji, iako su odigrali utakmicu manje od Crne Gore i Bugarske, i nalaze se na drugom mestu na tabeli. Sve to zahvaljujući pobedi nad Bugarskom, i naknadnom remiju bez golova u Podgorici u subotu. Sve u svemu, Mađari su u pristojnoj formi, pošto su izgubili samo dva puta na poslednjih 12 mečeva, oba u Ligi nacija protiv Italije.

Izabrane vesti

S druge strane, Litvanci su pali na najniži nivo Lige nacija, jer su zauzeli poslednje mesto u konkurenciji Luksemburga, Turske i Farskih Ostrva. A ni uvod u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nije bio mnogo srećniji, jer su posle poraza u Srbiji izvukli bod kod kuće u sudaru sa Bugarima.


20.45: (1,20) Mađarska (4,10) Litvanija (16,0)

U takmičarskim mečevima ovi timovi su se sastali samo dva puta. Bilo je to u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. Mađari su uzeli četiri boda iz dva meča, ali su oba tima završila na dnu tabele. Mađarska je u svoju korist rešila i dve prijateljske utakmice sa Litvancima, tako da je favorit utakmice jasan.

Mađari su se do sada četiri puta našli na smotri najboljih u Evropi. Ako pogledamo najnovija učešća, vidimo osminu finala u Francuskoj, u kojoj su ispali od Belgije. Na Euru 2020, Mađari su eliminisani u grupnoj fazi, a sada bi treće učešće zaredom trebalo da bude potvrda sistemskog rada.


Posle dve utakmice, tim selektora

Marka Rosija ima četiri boda, i dva poena zaostaje za Srbijom. Mađarska je neporažena u pet minulih utakmica, ostvarivši tri pobede. U prošlogodišnjoj Ligi nacija crveno-belo-zeleni su igrali u Ligi A protiv Italije, Nemačke i Engleske. Naposletku su predstavljali veliko iznenađenje završivši na drugoj poziciji u jakoj grupi i tako su ostali u najjačem rangu.

Mađarska je slavila na tri protekla meča na domaćem terenu, uz samo jedan primljen gol. Mada, na 14 prethodnih duela samo dva puta je postigla više od dva pogotka. Neki igrači iz Bundeslige su zastupljeni u redovima Mađara, poput

Orbana, Salaja i Soboslaja.

S druge strane, Litvanija može da se osvrne na dugu seriju bez pobede. Selekcija sa Baltika na trijumf čeka već 12 utakmica, u toku čega je doživela osam poraza. Poslednji uspeh desio se u martu 2022. protiv San Marina 1:0.

Bilans u gostima takođe daje malo razloga za optimizam pred gostovanje u Budimpešti. Poraženi su Litvanci na 13 od 15 poslednjih duela na strani. Najveća slabost selekcije je očajan napad, pošto je na 12 minulih okršaja utakmica pogodio metu samo tri puta.


KVALIFIKAVIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 4. KOLO

Utorak

GRUPA G

20.45: (6,50) Bugarska (4,10) Srbija (1,53)

20.45: (1,20) Mađarska (4,10) Litvanija (16,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija Mađarskereprezentacija Litvanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara