Ko će na gol, a ko neće na Euro? (©Reuters, ©Starsport)
Ko će na gol, a ko neće na Euro? (©Reuters, ©Starsport)

Četiri plus na jedinici: Ako je Vanja broj jedan ko je višak?

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.03.24. | 09:36

Težak izbor pred selektorom Draganom Stojkovićem

Kad je Nikola Žigić sišao sa fudbalske scene morali smo da čekamo Aleksandra Mitrovića da naraste toliko da Srbija može da kaže da više nema problem sa napadačima. Koju godinu kasnije, tu smo možda i najjači, jer su stasali i Dušan Vlahović, Luka Jović, Petar Ratkov... Ali se pojavio problem na beku, desnom, levom, nije ni važno, problem je. Muče nas sada i zadnji vezni, što zbog povreda što zbog minutaže u klubovima...

Jedino što nas ne muči su golmani.U stvari, selektor Dragan Stojković Piksi imaće ozbiljan problem prilikom izbora trojice za Evropsko prvenstvo ove godine, jer – za razliku od prošlog Mundijala – u Nemačkoj ćemo opet gledati državne timove sastavljene od 23, a ne 26 igrača. Što dalje znači da niko neće zvati više od trojice golmana, a srpske je teško svesti na tako mali broj.

Izabrane vesti

Ako su Vanja Milinković Savić i Predrag Rajković neprikosnoveni još od vremena kada je Marko Dmitrović otišao u reprezentativnu penziju, sada su dobili žestoku konkurenciju u likovima Đorđa Petrovića i Mileta Svilara. Obojica su doduše tu bila i ranije, ali nekako umetnuti čisto da budu tu, bez realnih izgleda da se porvaju za mesto među stativama. Sada imaju jake argumente.

Petrović se posle povrede Roberta Sančeza već navikao na ulogu prvog golmana Čelsija. Brani još od sredine decembra i ne namerava da stane, pa je baš nedavno Džon Obi Mikel rekao da bi nekadašnji golman Čukaričkog mogao da postane novi Petr Čeh Plavaca, a zna se kakvu je on težinu imao na Stamfordu.

Sve poštovanje za Roberta Sančeza, koji je fantastičan golman, ali je Đorđe Petrović onaj pravi. Posle svake odbrane izgleda tako smireno i sigurno. A, kada vidiš da ti je golman tako pouzdan, onda si i ti kao igrač mirniji. Takav je za nas bio Petr Čeh. I znam da je ovo ogromno priznanje, ali smatram da Petrović može da bude novi Petr Čeh ovog kluba“, rekao je Obi Mikel.

Mile Svilar nema baš toliki staž među stativama Rome, ali otkako je Danijele De Rosi stigao na Olimpiko i njemu se sreća osmehnula. Legendarni vezista Rome je shvatio da odmah mora nešto da menja, sklonio je prekaljenog Ruija Patrisija, a Svilar mu je to momentalno vratio, posebno onim odbranjenim penalima u revanšu sa Fajenordom u Ligi Evrope.

On je jak, ima podršku tima koji stoji iza njega. Sada brani redovnije, a podržava ga i Rui Patrisio, koji je sjajan čovek, želim to da istaknem. Znam da ljudi kažu da su penali lutrija, ali to nije samo sreća. On vredno radi, proučava protivnike, brzo izlazi van linije, tako da zna šta radi i tako nam donosi sreću“, govorio je tada Danijele de Rosi.

Naravno, uspon Petrovića i Svilara ne može tek tako da poništi sve ono što su Vanja Milinković Savić i Rajković uradili u dresu Srbije. A, uradili su mnogo. Milinković Savića je selektor Dragan Stojković postavio za jedinicu Srbije još na leto 2022. godine i on je do sada sakupio 18 utakmica za Orlove. Rajković ih ima više, celih 30, a imaće i šansu da podeblja tu brojku. U Majorki je standardan na golu, uživa poverenje trenera Havijera Agirea, a navodno u ugovoru ima i izlaznu klauzulu od 15.000.000 evra ako se pojavi zainteresovani klub iz Premijer lige. Takvih već ima. U stvari, što se tiče klupske situacije, najteže je Milinković Saviću, ne toliko zbog njegovih izdanja koliko zbog medijskog pritiska posle poraza Torina od Rome i Lacija i udaljavanja od Evrope.

Pa opet, prvog golmana najteže menjaš. Ali ako je to pitanje već rešeno, moraće Piksi da odgovori i na to ko su broj dva i broj tri, odosno ko će biti taj jedan prekobrojni za Euro? Jer utisak je da svi zaslužuju da idu, ali samo trojica zaista i mogu, a konkurencija nikad nije bila ovako kvalitetna.

I da ne zaboravimo: pored pomenutog kvarteta iz senke šansu vrebaju i Filip Stanković, Boris Radunović, Veljko Ilić, Dragan Rosić... I to da pobrojimo samo one koji su u protekle dve godine dobijali poziv za državni ti.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeVanja Milinković SavićPredrag RajkovićMile SvilarĐorđe Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara