CIES: Partizan najviše izvozi iz Srbije, Zvezda bolja od Arsenala i Fajenorda

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.10.21. | 12:25

Crno-beli od srpskih klubova imaju najviše predstavnika u ligama petice

Novo istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) samo je potvrdilo ono što već znamo. Kakva god da je srpska liga, kada je reč o kvalitetu, i dalje predstavlja gejzir sa kojeg se napajaju klubovi širom Evrope.

Prema CIES-u, Partizan i Crvena zvezda nalaze se u samom vrhu liste klubova koje daju najviše igrača najboljim evropskim ligama. Ajaks je, inače, vodeći po tom kriterijumu, pošto je čak 81 igrač stasao u akademiji velikana iz Amsterdama član nekog od kluba iz 30 najjačih evropskih liga. Prate ga Šahtjor sa 75, odnosno Sporting, Dinamo iz Kijeva i zagrebački Dinamo sa 70.

Izabrane vesti

Odmah iza nabrojanih timova je Partizan, pošto 69 igrača stasalih u Humskoj trenutno nosi dresove klubova iz 30 najjačih evropskih liga. Dobro se kotira i Crvena zvezda, sa 56 igrača. Crveno-beli su u rangu Barselone (57) i praške Sparte (58). Srpski šampion je, primera radi, bolji od Arsenala i Fajenorda. Dobro se kotira i Vojvodina sa 44 predstavnika, jednim više od splitskog Hajduka. Od srpskih klubova na toj listi je i Čukarički sa 26.

Kada je reč o ligama petice tu je Real Madrid lider. Trenutno 42 igrača stasala u madridskoj akademiji imaju ugovore sa klubovima iz Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske. Identičan broj igrača ima i Barselona, a slede Lion (32), Ren i PSŽ (30).

Partizan je lider kada je reč o timovima iz Srbije. Osmorica izdanaka Partizanove škole fudbala trenutno igra na top nivou. Crvenu zvezdu predstavljaju šestorica igrača.


tagovi

CIESFK Crvena zvezdaFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara