Čudna statistika Kruševljana: Kao domaćini na dnu, kao gosti u zoni Evrope

Vreme čitanja: 5min | pon. 25.12.23. | 11:27

Mladen Dodić, sportski direktor Kruševljana, sumira utiske nakon kraja jeseni u Mozzart Bet Superligi

Verovatno će već na početku sledećeg šampionata Napretkova jesenja polusezona iz ove godini biti zaboravljena, ali će prema jednom detalju ostati specifična. Tačno duplo više bodova Čarapani su uzeli na strani nego kod kuće (14:7), uz to upisali četiri trijumfa u gostima (ponovo duplo više nego na svom terenu).

Stadion pod Bagdalom obično je prethodnih sezona predstavljao, ako ne nepremostivu, onda bar jako ozbiljnu prepreku za sve superligaše, no jesenas bodove iz Kruševca nosili su Železničar, Mladost, Partizan, Radnički 1923, IMT i Crvena zvezda. Previše bodova Napredak je prosuo na stadionu Mladost, na tabeli domaćinstva nalazi se na poslednjem mestu (sa istim brojem bodova kao Radnik, koji je zakucan za dno celokupne tabele) i da ga nisu izvlačili neki ne baš očekivani trijumfi verovatno bi sa Surduličanima bio u skoro bezizlaznoj situaciji.

Izabrane vesti

Ipak, četiri više nego vredne pobede u gostima (protiv Spartaka, Javora, Radnika i Mladosti) ostavili su ga da diše iznad crvene zone, ali u zoni baraža, na 13. mestu. Štaviše, Napredak je sa 14 osvojenih bodova na strani čak četvrti tim na gostujućoj tabeli Mozzart Bet Superlige, odmah ispod Partizana, Crvene zvezde i TSC - a. I dok bi kao domaćin vizirao kartu za Mozzart Bet Prvu ligu, kao gost bi se našao na poziciji koja vodi u evropske kvalifikacije. Možda u svemu tome ima malo simbolike, uprava Kruševljana je prethodnih sezona često motivisala navijače željom za iskorak kluba ka vrhu tabele, a onda se borila sa tim da posle svakog prelaznog roka primarni cilj bude opstanak u ligi, te je na kraju tim uglavnom bio na ivici između plej - ofa i plej - auta. Daleko od Evropa, a na sigurnoj distanci od ispadanja.

Pokazali su ti uspesi Čarapana na strani ove polusezone još nešto - da je promenljivost bila ključna reč Napretkovog polugodišta. Da nije znao da napravi koheziju koja bi ga vodila ka podvizima u serijama, no da se povremeno predstavljao potencijalom koji je morao (pitanje da li je i mogao) biti bolje iskorišćen. I upravo će stabilnost biti detalj koga će od januara tražiti pod Bagdalom.

Kako je počelo leto u Kruševcu, sa više od 30 promena u oba pravca, nema ničeg neobičnog u sledu događaja. Počeo je, doduše, Napredak sezonu sa istim stručnim štabom, ali je posle šestog poraza iz deset rundi, Dragan Perišić predao trenersku palicu daleko iskusnijem Vladimiru Gaćinoviću. Sa njim na klupi Čarapani su napravili skor od tri pobede, jednog remija i četiri porata, ali su se i u nekim od neuspeha dobro predstavljali: poput skoro celog duela protiv Crvene zvezde, te prvog poluvremena protiv Železničara.

"Zaista turbulentna polusezona. Od prelaznog roka, kada je 15 igrača napustilo klub, pa smo morali da dovedemo i oni za koje smo odmah bili svesni da će čekati šansu tek u širem rosteru. Pratile su nas povrede, tako i ne čude oscilacije u igri i u rezultatima. Tamo gde smo se nadali bodovima, nismo uspeli da ih osvojimo, kao da se nismo izborili sa ulogom favorita, pa ipak smo sa Gaćinovićem napravili stabilnost igre, dva poslednja kola (pobeda u Lučanima 2:1 i remi protiv TSC - a u Bačkoj Topoli od 1:1) su to pokazala, pa će i na proleće ta konstantnost igre biti cilj, cela težnja biće usmerena na stabilnost i igre i rezultata", napominje na početku razgovora za Mozzart sport Mladen Dodić, sportski direktor Čarapana za koga do početka nastavka sezone slede novi zadaci.

Kao najnegativniji utisak provlači upravo domaći teren.

"Statistika je na kraju otkrila nešto potpuno atipično za nas, da smo duplo više bodova uzeli u gostima, dakle, nedostaju nam oni osvojeni kod kuće. Bez potcenjivanja rivala, najveća žal ostaje za 6 bodova protiv Železničara, oba ta meča, i pored kvaliteta protivnika, morali smo da rešimo u svoju korist. Kod kuće, kada smo bili bliži ulozi favorita, pravili smo greške, otvarali kontre, bili neefikasni i to je najveći minus ove jeseni. Sada je cilj da ojačamo ekipu i da se ne pravi takva bodovna razlika između utakmica kod kuće i u gostima", nastavlja Dodić.

Pojedinačno, Napredak je na, za njega, novoj poziciji otkrio Uroša Ljubomirca, kapitena ove polusezone, koji je bio ključna karika u veznom redu, Vladimira Savića, koji je konačno dobio šansu da skuplja minute na golu, dok su se sa formom ustaljivali Nemanja Đeković, Jovan Marinković i Nikola Vukajlović. Na kraju jeseni pravo buđenje videli smo od Lazara Zličića i Đorđa Jovanovića, koji su golovima i asistencijama kumovali svim poslednjim pobedama. Ne treba zaboraviti ni učinak iskusnog Milana Bojovića, koji je sa tri gola doneo čistih šest bodova, dok je ostatak tima tek na minute pokazivao superligaški nivo igre. Činilo se da je Dušan Stoiljković dobro krenuo u sezoni, ali se na kraju jeseni češće nalazi na klupi.

Ostaje nejasno i to da Siniša Babić i Branislav Tomić sa svojim iskustvom u najjačem rangu nisu pronašli svoje mesto pod suncem pod Bagdalom, dok je pravi hendikep za Čarapane bio skoro celojesenji izostanak Marka Putinčanina, Damira Sadikovića i Nebojše Bastajića. Krilni napadač upisao je tek pet mečeva i dao jedan gol, dok je Sadiković uspeo da upiše minute u samo dva susreta.

"Povrede su sastavni deo fudbala, ali to je bio ozbiljan udarac za nas, s obzirom da ove jeseni nismo imali veliki roster, pa su se ti izostanci osećali kada smo imali utakmice u serijama. Ipak, sa novim šefom struke vratili smo stabilnost u igru, a Gaćinoviću čestitam na posvećenosti i izvlačenju maksimuma iz tima, te se radujem nastavku saradnje s njim", govori sportski direktor Čarapana.

Ponovo će za Mladena Dodića jedna od aktuelnosti biti prelazni rok, a otkriva i šta je u planu na tom pitanju pod Bagdalom.

"Sigurno da ćemo se rastati od nekih igrača koji nisu iskoristili šansu, pa su imali manju minutažu. Trudićemo se da dovedemo samo fudbalere koji bi nam odmah doneli kvalitet. U svakoj liniji tima ćemo tražiti da budemo jači, s obzirom da je proleće mnogo teže. Do odlaska u Tursku 19. januara moraćemo da imamo potpise."

Kako kaže, jedan od problema bio je i bonus igrač, gde je Nemanja Đeković jesenas sam izneo ceo teret, a ne bi bilo ništa čudno ako tim iz Kruševca već tokom zima ostane bez svog izdanka.

"Želimo da Luka Laban i Đorđe Kotlajić nastave njegovim stopama, zato smo ih i poslali na pozajmice u Jedinstvo Paraćin i Jedinstvo Kruševac. Đeković je pravi primer kao produkt naše omladinske škole, mladi reprezentativac, i za njega već postoji veliko interesovanje, iako je želja da ga zadržimo bar do leta. Od dvojice koje samo pomenuo, kao i od Nikole Marinkovića, očekujem da se nametnu na pripremama i pojačaju nam roster za bonus igrače", završava Mladen Dodić razgovor za naš portal.



tagovi

Mladen DodićVladimir Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara