Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

Da li Lionel Mesi treba da osvoji ovo Svetsko prvenstvo da bi postao najbolji igrač ikada?

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.11.22. | 08:49

Argentina startuje danas na Mundijalu sa Saudijskom Arabijom u okviru Grupe C

Diskusije, prepirke, sučeljavanja, sporenja, dileme... Svega je bilo tokom godina kada se pokrene tema o najboljem fudbaleru svih vremena. Jedni kažu Pele, drugi Dijego Maradona, treći Johan Krojf, a najviše je onih koji debatuju da li je to Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo?

Posle Mundijala u Kataru zvezde PSŽ-a i Mančester Junajteda mogle bi da dobiju još veću potporu ukoliko bi se popele na svetski tron. Mesiju i Ronaldu ne pomaže to što su u poznim igračkim godinama, kao i što su pretendenti na "titulu", Maradona i Pele, osvojili su zbirno četiri pehara na Svetskom prvenstvu. Katar je poslednja prilika da se napravi zaostavština.

Izabrane vesti

Argentina će u prvom meču Grupe C Svetskog prvenstva da odmeri snage sa Saudijskom Arabijom na velelepnom stadionu Luzail, gde će u četvrtak Srbija da izađe na megdan Brazilu. Južnoamerički tim spada u uži krug favorita za osvajanje najvrednijeg trofeja, a s druge strane, selekcija sa Arapskog poluostrva je, prema pretpostavkama, autsajder u grupi, koju dopunjuju Poljska i Meksiko.

11.00: (1,15) Argentina (9,00) Saudijska Arabija (22,0)

Albićelesti čekaju na zlatnu medalju sa Mundijala od 1986. godine i čuvene Maradonine Božje ruke, i nadaju se da će Mesi uspeti da ga donekle iskopira. Reprezentaciju predvodi 44-godišnji Lionel Skaloni, koji je u selekciji počeo kao pomoćni trener

Horhea Sampaolija. Dvostruki svetski šampion - 1978. i 1986. - nije uspeo da prođe grupnu fazu samo jednom u poslednjih 13 nastupa na Svetskom prvenstvu i to početkom ovog veka (2002). Ekipa je odlično popunjena i posebno će Mesi da bude izuzetno motivisan.

Iako je prošle godine prvi put u karijeri sa nacionalnim timom osvojio Kopa Ameriku, njegova izvanredna karijera bi, naravno, bila krunisana ukoliko bi se popeo na krov sveta. Igrač PSŽ-a do sada nije dobio ovakav osećaj dostignuća, uprkos tome što mu je ovo peto učešće.


Mesi postiže prvi gol na meču - 3,10; prvi događaj na meču, aut - 1,55; penal u prvom poluvremenu 4,50!


Predstojeće Svetsko prvenstvo je poslednja šansa za Mesija (35) da osvoji Svetsko prvenstvo, posle brojnih trijumfa na klupskom nivou i ličnih nagrada, kao što je sedam puta dobijanje Zlatne lopte.

Pored Mesija, zdravlje i forma Lautara Martineza biće veoma važno za postizanje uspeha. Napadač Intera iz Milana, kao i Leo, postigao je sedam golova tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Ovaj 25-godišnjak takođe može da se osvrne na uspešnu sezonu sa Nerazurima u Seriji A sa sedam pogodaka u 15 ligaških utakmica. S obzirom na stabilnu formu, treba očekivati "naoštrenog" Martineza u duelu sa Saudijskom Arabijom. Tome u prilog govori i činjenica da Lautaro nije bio korišćen u prijateljskom meču protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata prošle nedelje (5:0) i da može da igra posebno odmoran.

Na prošlom šampionatu Argentinci su eliminisani u osmini finala od Francuske. Ipak, bili su mnogo bliže osvajanju željenog šampionata u Brazilu 2014. godine, gde su poraženi u finalu od Nemačke.


"Svetsko prvenstvo je nepredvidivo, najbolji tim često ne pobeđuje. Važno je da znate šta želite. To je put kojim smo išli poslednje četiri godine", rekao je argentinski selektor Lionel Skaloni.

Šesto Svetsko prvenstvo za Saudijsku Arabiju počinje verovatno najtežom uvodnom utakmicom koju je ikada imala. Malo ko veruje da je okršaj sa Argentinom, timom koji ima istinske ambicije da sledećeg meseca podigne trofej, šansa za tri boda, ali za Ervea Renara i njegove igrače to je prilika da pokažu da su Zeleni sokolovi prešli dug put od 2018. i poraza od 5:0 od Rusije u Moskvi.

Saudijska Arabija je izgubila četiri od pet utakmica na otvaranju Mundijala i nije imala sreće da 2022. počne sa nešto lakšim protivnikom. Ali ovo je sada drugačija Saudijska Arabija, svakako od one koja je stupila na teren u glavnom gradu Rusije.

Renar je na čelu više od tri godine i došlo je do nekih velikih poboljšanja.

"Sada se čini da se znamo godinama. Ali fudbal je takav – kada pobeđujete, sve je ružičasto. U fudbalu nema ograničenja. Morate sami da napravite svoju sreću, ostavite sve na terenu, pripremite se najbolje što možete i iskorenite greške. Ako sve ovo uradite, zašto onda da ne sanjate velike snove", rekao je Francuz, koji je postao prvi u istoriji koji je osvojio Kup Afričkih nacija sa dva različite reprezentacije, Zambijom i Obalom Slonovače.

U selekciji Saudijske Arabije nema igrača međunarodne klase. Većina njih igra u Al Hilalu, aktuelnom šampionu zemlje i rekorderu sa 18 titula, odakle će da crpi nadu da može makar do većeg broja pogodaka nego na prethodnim prvenstvima. Saudijci nisu uspeli da zatresu mrežu u devet od 16 utakmica na Svetskom prvenstvu. Takođe, zabeležili su samo tri pobede na Mundijalu (3-2-11), a sukobljavaju se sa Argentinom koja je trenutno neporažena više od tri godine, otkako ju je Brazil savladao u polufinalu Kopa Amerike početkom jula 2019.

Argentina se dva puta susrela sa Saudijskom Arabijom, 1992. godine na FIFA Kupu konfederacija Južnoamerikanci su pobedili 3:1, a 20 godina kasnije remizirali su u prijateljskoj utakmici bez golova.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara


------------

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Grupa C

Utorak

11.00: (1,15) Argentina (9,00) Saudijska Arabija (22,0)

17.00: (2,65) Meksiko (3,00) Poljska (3,15)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Katar2022Svetsko prvenstvo 2022fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija ArgentineLionel Mesireprezentacija Saudijske Arabije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara