Da li znate zašto je Englezima zabranjeno da danas gledaju Barsu i Real?

Vreme čitanja: 2min | sub. 28.10.23. | 11:51

Pravilo staro više od šest decenija...

Derbi vikenda na programu je na katalonskom Monžuiku, po 255. put u istoriji sastaju se najljući španski rivali - Barselona i Real Madrid. Mnogi će reći da se radi o najvećem svetskom fudbalskom derbiju, i verovatno će biti u pravu.

Interesovanje za El Klasiko odavno nije bilo veće u Engleskoj - još otkako su dres Kraljevskog kluba nosili Dejvid Bekam i Majkl Oven - a razlog je, naravno, spektakularni Džud Belingem i njegov čudesan start u Madridu. Nema sumnje da bi makar pola Ostrva u popodnevnim časovima rado bila uz TV ekrane i uživo ispratila Belingemov debi u velikom derbiju, međutim to neće biti moguće.

Izabrane vesti

O tome danas bruje maltene svi njihovi mediji. Ali nije to ništa neočekivano. Prosto, radi se o starom pravilu, koje se u Velikoj Britaniji bespogovorno poštuje.

O čemu se radi?

'Blackout Rule' je tačka u zakonu za TV operatere ustanovljena ranih šezdesetih godina prošlog veka i podrazumeva takozvani 'zaštićeni fudbalski termin' subotom od 14:45 do 17:15. Kako Klasiko počinje u 15:15 po britanskom vremenu, jasno je da upada u 'Blackout Rule' i da nijedna TV mreža neće smeti da vrši direktan prenos.

Razlog za uvođenje ovog zaštićenog termina bila je promocija domaćeg, ostrvskog fudbala. Iz današnjeg ugla gledano, jasno je kakvi su rezultati postignuti.

Stariji se verovatno sećaju da je pre dvadeset i kusur godina Fudbalski savez Jugoslavije pokušao na sličan način da vrati publiku na stadione, ali prilično brzo se odustalo od te ideje.


tagovi

El Klasiko

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara