Danas je dan žrebova: U kuglicama imena 48 klubova, u Nionu vri od podneva

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.12.23. | 04:41

Sad sledi ono pravo...

Ponedeljak je dan žrebova. Bez dileme jedan od najuzbudljivijih ove godine u Nionu kada govorimo o evropskom fudbalu. Grupna faza takmičenja je privedena kraju, sad je red na eliminacije. A kakve putanje čekaju preostale jurišnike na trofeje u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije, saznaćemo od podneva.

Kao po običaju, prvo će se zavrteti kuglice klubova iz elitnog takmičenja (12 sati). Pobednici grupa biće povlašćeni, što im garantuje da će revanš igrati kod kuće i da neće moći da se sastanu sa drugim pobednicima grupa. Takođe, valja podsetiti da u osmini finala LŠ nije moguć susret dva tima iz iste države.

Izabrane vesti

U preostala dva takmičenja danas je na programu žreb baraž utakmica - LE od 13, LK od 14 časova. Tek kada dobijemo pobednike tih dvomeča, koji će se pridružiti pobednicima grupa (jedni ovima u Ligi Evrope, drugi onima u Ligi konferencije), biće obavljeno izvlačenje parova osmine finala (23. februar).

Italijani u nokaut fazu ulaze s najviše predstavnika - sedam. I oni jedini uz Francuze (6/6) i dalje imaju sve klubove 'žive'. Po šest ekipa ostalo je još Nemcima, Špancima i Englezima, četiri imaju Portugalci, po tri Česi, Holanđani, Belgijanci.

- KRAJ LIGE ŠAMPIONA KAKVU SMO POZNAVALI: KONAČAN UČINAK ZVEZDE, PARTIZANA, DINAMA, HAJDUKA...

- KAKO BI OVA SEZONA LŠ IZGLEDALA U NOVOM FORMATU? GDE BI BILA ZVEZDA, KO BI DIREKTNO U 1/8 FINALA, KO U BARAŽ?

Među 64 kluba u eliminacionoj fazi svoje predstavnike imaju ukupno 24 zemlje. Nažalost, ovoga puta bez naše...

Ispod možete da vidite kome je koliko timova preostalo i sa koliko su počeli evropska takmičenja:

Italija 7/7

Francuska 6/6

Nemačka 6/7

Engleska 6/8

Španija 6/8

Portugal 4/6

Češka 3/4

Holandija 3/5

Belgija 3/5

Turska 2/4

Norveška 2/4

Izrael 2/4

Grčka 2/5

Švajcarska 2/5

Azerbejdžan 1/4

Slovačka 1/4

Bugarska 1/4

Mađarska 1/4

Hrvatska 1/4

Poljska 1/4

Danska 1/4

Škotska 1/5

Austrija 1/5

Ukrajina 1/5

LIGA ŠAMPIONA

Povlašćeni: Bajern Minhen, Arsenal, Real Madrid, Real Sosijedad, Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Mančester Siti, Barselona.

Nepovlašćeni: Kopenhagen, PSV Ajndhoven, Napoli, Inter, Lacio, Pari Sen Žermen, RB Lajpcig, Porto.

* Prve utakmice na programu su 13-14. i 20-21. februara 2024. godine, revanš mečevi zakazani su za 5-6. i 12-13. mart.

LIGA EVROPE

Direktno u osmini finala (pobednici grupa): Liverpul, Viljareal, Slavija Prag, Bajer Leverkuzen, Vest Hem, Atalanta, Brajton, Rendžers.

U baražu iz Lige Evrope (drugoplasirani u grupama): Tuluz, Ren, Roma, Karabag, Frajburg, Sporting Lisabon, Olimpik Marselj, Sparta Prag.

U baražu iz Lige šampiona (trećeplasirani u grupama): Galatasaraj, Lans, Braga, Benfika, Fajenord, Milan, Jang Bojs, Šahtjor Donjeck.

* Prvi mečevi baraža (doigravanja) na programu su 15. februara, revanš susreti sedam dana kasnije, dok je osmina finala Lige Evrope na programu 7. i 14. marta

LIGA KONFERENCIJE

Direktno u osmini finala (pobednici grupa): Aston Vila, Fjorentina, Lil, Fenerbahče, Klub Briž, PAOK, Viktorija Plzenj, Makabi Tel Aviv.

U baražu iz Lige konferencije (drugoplasirani u grupama): Ajntraht Frankfurt, Ferencvaroš, Gent, Dinamo Zagreb, Legija Varšava, Ludogorec, Slovan Bratislava, Bode Glimt.

U baražu iz Lige Evrope (trećeplasirani u grupama): Betis, Ajaks, Olimpijakos, Union Sen Žiloaz, Šturm, Makabi Haifa, Servet, Molde.

* Mečevi baraža biće odigrani 15. i 22. februara, prve utakmice osmine finala zakazane su za 7. mart, a revanši za 14. istog meseca.

FOTO ilustracije: Football Rankings


tagovi

Liga šampionaLiga EvropeLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara