Sa meča u Moskvi (©Starsport)
Sa meča u Moskvi (©Starsport)

Debakl Srbije u Moskvi: Gajićevo isključenje pokvarilo Piksijev eksperiment

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.03.24. | 19:56

Utakmica iz koje nemoćni Orlovi ništa nisu dobili – 4:0

Eksperiment nije uspeo. Štaviše, završio se debaklom. Reprezentacija Srbije, koja je u Moskvi zaigrala u novoj formaciji, sa četvoricom u poslednjoj liniji, izgubila je prijateljski meč od Rusije i to još u prvom poluvremenu. Što bi se reklo, bez ispaljenog metka – 4:0 (2:0).

Ključni trenutak meča dogodio se u 20. minutu kada je Milan Gajić skrivio penal i dobio crveni karton, a Rusija povela. Sve posle toga bila je igra mačke i miša, pošto je domaći sastav držao loptu, kružio oko šesnaesterca Orlova, tražio priliku da zapreti. Osetile su Baćuške „krv“, na papiru gledano najjačeg rivala sa kojim su se sreli od uvođenja sankcija i rešile su da ga dotuku do kraja. Srbija sa igračem manje teškom mukom je uspevala da zadrži loptu i u malobrojnim situacijama da dođe nadomak gola protivnika u prvom poluvremenu, dok u drugom nije uspela nijednom.

Izabrane vesti

Tako da, sve što vredi komentarisati oko novog sistema igre tiče se prvih 20 minuta, kada su timovi bili brojčano ravnopravni na terenu. A, ni tada igra Srbije nije bila bog zna šta. Lopta je išla sporo, uglavnom u rikverc, mnogo više puta je s njom odigrao Đorđe Petrović na golu nego Luka Jović ili Dušan Tadić u napadu. Iz toga se izrodila tek jedna solidna šansa, kada su Rusi izgubili loptu na sredini terena, a u kontri Živković tukao pored stative.

Delovalo je da je, ipak, Srbija defanzivno stabilnija nego kada su tu trojica u poslednjoj liniji, ali je ubrzo stigao demant. Pukla je odbrana u 20. minutu, Gajić je povukao s leđa Hluseviča, skrivio penal i dobio crveni karton. I od tog momenta igrala se potpuno druga utakmica.

Kod Rusa se samo malo u početku, verovatno zbog atmosfere i velikih očekivanja nacije, pošto se danima pričalo o ovoj utakmici, videlo da im fali jačih utakmica u nogama. A, kada su probili led, kada su poveli, rutinski su kontrolisali sva dešavanja na terenu. I samo su dodavali gas iz minuta u minut. Do drugog gola došli su u 30. minutu kada Pavlović nije uspeo da „očisti“ loptu koja je pala na peterac nakon slobodnjaka, a štoper Osipovič je smestio u mrežu.

Piksi je posle isključenja Gajića prekomandovao Erakovića na desnog beka, a Zdjelara na štopera, ali sa čovekom manje u polju Orlovi su teško uspevali išta s loptom da urade. Ipak, u dva minuta uspeo je Tadić da stvori veliku šansu za Jovića, koju je Safonov odbranio, a odmah posle toga je Gaćinović makazicama tukao preko prečke.

Potpuni nokaut je usledio malo pošto je krenulo drugo poluvreme. Kao na malom fudbalu Rusi su stvorili višak, sve vreme je po jedan igrač bio sam, da bi Aleksej Mirančuk sa peterca, bez čuvara, iako su četvorica Srba bila oko njega, poslao fudbal u mrežu za 3:0.

Usledila je serija izmena na obe strane, Srbija nije mogla da se poveže ni mrvicu s loptom, dok je Rusija nadirala sve jače i jače, tražila još koji gol. Na Piksijevu nesreću – uspela je. Nanela je Stojkoviću najteži poraz otkako je selekor. A, spasavali su ga toga u poslednjih 15 minuta Petrović, stativa, prečka, ofsajd, ali nije moglo "doveka"...

Proćerdanih 90 minuta za Orlove, ništa nisu dobili u Moskvi. Osim po nosu.

Orlovi će u ponedeljak u Limasolu igrati protiv Kipra.

RUSIJA – SRBIJA 4:0 (2:0)

/Mirančuk 21, Osipenko 32, Aleksej Mirančuk 54, Sergejev 91/

Stadion: „VTB Arena“

Sudija: Arda Kardešler (Turska)

Crveni karton: Gajić (Srbija) u 20. minutu

RUSIJA (4-3-3): Safonov – Volkov (od 46. Gorškov), Siljanov, Osipenko, Hlusevič – Hlebov, Barinov, An. Mirančuk (od 65. Zaharijan) – Obljakov (od 46. Al. Mirančuk), Golovin (od 75. Zinkovski), Tjukavin (od 65. Sergejev).

SRBIJA (4-2-3-1): Petrović – Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović (od 57. Kostić) – Zdjelar (od 57. Mašović), Lukić – Živković (od 46. Mijailović), Tadić (od 46. Mitrović), Gaćinović (od 46. Milinković Savić) – Jović (od 71. Samaradžić).


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara