Dejan Joksimović za Mozzart Sport: Pitanje je bilo samo kada će se kolo sreće okrenuti

Vreme čitanja: 6min | čet. 22.09.22. | 16:41

„Slažem se da je kvalitet naših igara znatno iznad ostvarenih rezultata", poručio trener kragujevačkog superligaša

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kragujevca)

„Kad se podvuče crta, dobiješ onoliko koliko vrediš“. Ovom rečenicom je šef stručnog štaba Radničkog 1923 Dejan Joksimović sumirao utiske nakon 12 prvenstvenih rundi. A da li su deveto mesto na tabeli i učinak od 12 osvojenih bodova zaista realna vrednost kragujevačkog tima u ovom momentu, ili je ona ipak nešto viša u odnosu na trenutni plasman na prvenstvenoj lestvici?

Izabrane vesti

I sam Joksimović smatra da je bodovni saldo sigurno mogao biti bogatiji za još nekoliko bodova, posebno kada se uzme u obzir kvalitet igara kragujevačkog superligaša u dosadašnjem delu sezone. Čak ni najveći zlobnici ne mogu izdvojiti utakmicu u kojoj su Crveni u potpunosti nadigrani tokom proteklih dvanaest kola, ali su uprkos tome ostvareni rezultati u raskoraku sa onim što su izabranici trenera Dejana Joksimovića prikazivali na terenu.

„Slažem se da je kvalitet naših igara bio znatno iznad ostvarenih rezultata i da smo u tom smislu zaslužili da imamo neki bod više na svom kontu. Skupo su nas koštali problemi sa realizacijom, kao i neki nesrećno primljeni golovi na pojedinim utakmicama. Imali smo tu jednu ozbiljniju rezultatsku krizu, kojoj je u značajnoj meri doprineo i ne baš idealan raspored. Čak smo i tokom tog lošeg rezultatskog perioda imali neke jako kvalitetne partije, poput one protiv Napretka u Kruševcu, gde smo po mom mišljenju odigrali dosta dobro, ali nas je taj nesrećno primljeni gol posle prekida koštao gubitka bodova. Jednostavno, fudbal je takva igra u kojoj najmanji detalji odlučuju i gde je rezultat krajnje merilo svega. Ne želim uopšte da razmišljam o tome da li smo i koliko mogli više. Kad se podvuče crta, dobiješ onoliko koliko vrediš. Mi smo trenutno tu gde jesmo na tabeli i nastojaćemo da u nastavku prvenstva napravimo određeni pomak, pre svega u rezultatskom pogledu“, konstatuje šef struke Radničkog 1923.

Nisu samo u Kruševcu Kragujevčani olako prosuli bodove. Slične situacije viđene su i na utakmicama protiv Voždovca i Partizana, gde su Crveni takođe nesrećno kapitulirali.

„Svi ti primljeni golovi nisu posledica nekih taktičkih ili tehničkih grešaka, već isključivo karaktera igrača, a to je nešto što je prilično teško menjati. Očigledni primeri za to su utakmice protiv Partizana i Voždovca na Krovu, gde smo primili golove bukvalno u poslednjim minutima meča. Naravno, mnogo je tu dodatnih faktora koji su doprineli ovim nesrećnim porazima, kao što sto su umor igrača, pad koncentracije, ali i problemi sa povredama, koji su nas primorali na neka iznuđena rešenja na pojedinim pozicijama u timu“, tvrdi Joksimović.    

Tako su Šumadinci praktično sami sebe doveli u krajnje nezavidnu situaciju i nataložili ogroman pritisak na sopstvena pleća. A onda je jedna odlična partija protiv novosadske Mladosti, krunisana ubedljivim trijumfom od tri gola razlike, u potpunosti izmenila sliku o kragujevačkom timu i rasterala tamne oblake koji su se nadvili iznad stadiona „Čika Dača“.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se kolo sreće okrenuti i kada će ta naša dobra igra konačno dobiti rezultatsko pokriće. Bez želje da umanjim značaj ovog izuzetno važnog trijumfa, moram istaći da sam čak zadovoljniji prikazanom igrom na nekim prethodnim utakmicama u kojima nismo uspevali da ostvarimo pozitivan rezultat. Sigurno da je ova ubedljiva pobeda protiv nimalo naivnog protivnika podigla samopouzdanje kod igrača, koje je bilo narušeno serijom od četiri uzastopna poraza. Sada smo opet na pravom putu i verujem da više neće biti nekih naglih skretanja“, ističe trener kragujevačkog superligaša.

Čini se da je na pomenutoj utakmici sa Novosađanima konačno došao do izražaja individualni kvalitet pojedinih igrača Radničkog 1923, pre svega mladog Milutina Vidosavljevića, koji je sa dva postignuta pogotka dao ključan doprinos pobedi kragujevačkog tima.

 „Naša uloga kao trenera je da stvorimo odgovarajući model igre koji će omogućiti ekipi da na što lakši način stigne do završne trećine terena, gde bi do izražaja trebao da dođe upravo taj individualni kvalitet ofanzivnih igrača. Naravno, na svakoj utakmici odskoči po neki pojedinac. Sada je to bio Vidosavljević, drugi put će to biti neko drugi. Najbitnije je da naši ofanzivni igrači tokom utakmice što češće dolaze u takve situacije gde bi taj njihov individualni kvalitet mogao da dođe do izražaja“, apostrofira Joksimović.

Važnu ulogu u rezultatskom buđenju Šumadinaca odigrali su i igrači koji su na „Čika Daču“ pristigli u samom finišu prelaznog roka. Stefan Čolović je uz pomenutog Vidosavljevića bio jedan od najzapaženijih aktera u pobedi protiv novosadskog tima, Marko Šimić je već na debiju demonstrirao svoje golgeterske sposobnosti, dok je Brazilac Evandro za pola sata koliko je proveo na terenu pokazao da je igrač koji bi u perspektivi mogao da pravi razliku na superligaškoj pozornici.

„Svakako da je dolazak tako kvalitetnih igrača podigao nivo igre čitavog tima, što se uostalom moglo videti na utakmici protiv Mladosti. To su sve jako dobri igrači, ali im nedostaju utakmice. Biće potrebno određeno vreme dok svi oni ne dostignu optimalni nivo forme i dok se u potpunosti ne uklope u naš model igre, kako bi bili u stanju da pruže maksimalan doprinos ekipi“, smatra strateg Radničkog 1923.

Ubedljiva pobeda nad Novosađanima donela je preko potreban mir na „Čika Daču“ i ujedno nagovestila bolje rezultate Kragujevčana u nastavku prvenstvene trke.

„Iskreno, očekujem da nakon ove pauze, koja će nam dobro doći da se malo stabilizujemo, krenemo uzlaznom linijom. Verujem da ćemo biti još bolji i kvalitetniji u nastavku šampionata, i da ćemo uz bolju realizaciju doći do određenog rezultatskog kontinuiteta, a samim tim i prilike da napravimo dodatni iskorak na tabeli“.

Radnički 1923 je i ove sezone nastavio sa praksom afirmisanja mladih igrača, kako iz sopstvenog pogona, tako i onih koji nisu dobili pravu šansu za dokazivanje u drugim klubovima. Primer Ognjena Lukića, koji je na „Čika Daču“ stigao na „mala vrata“, kao rezervni golman Zvezdine filijale Grafičara, da bi dobrim partijama u dresu Radničkog 1923 prošle sezone izborio inostrani angažman, pokazuje da ova strategija kragujevačkog kluba polako daje željene rezultate.

„Mi nismo klub koji može da priušti neka skupa pojačanja. Zbog toga nam preostaje da kroz afirmisanje i prodaju mladih igrača pokušamo da dođemo do nekih značajnjih finansijskih sredstava, koja bismo potom iskoristili za dodatno jačanje igračkog kadra. Naravno da i tu treba naći neku vrstu balansa između forsiranja mladih igrača i takmičarskih rezultata. Imamo tu sreću da ove sezone imamo nekoliko jako talentovanih mladih igrača u svojim redovima koji već sad pokazuju ozbiljan igrački potencijal, poput Milutina Vidosavljevića, na čijem sam dolasku lično insistirao, s obzirom da tog momka pratim jako dugo i znam o kakvom se talentu radi. Tu su i momci iz naše omladinske škole od kojih takođe dosta očekujemo. Nikola Miličić je projekat kluba, momak za koga sam uveren da će postati ozbiljan igrač u budućnosti. Možda nije bilo planirano da on odigra ovoliki broj utakmica na startu sezone, ali je sticajem okolnosti dobio nešto veću minutažu. Đorđe Jovanović i Vladimir Tomović su takođe veoma talentovani momci, koji su dobrim igrama u omladinskoj selekciji prošle sezone skrenuli pažnju na sebe i zaslužili mesto u prvom timu. I od njih očekujemo da vremenom potvrde svoj potencijal i ostvare lepe karijere“.

Joksimović se na kraju razgovora osvrnuo i na kvalitet Mozzart Bet Superlige Srbije ove sezone, za koji smatra da je na znatno višem nivou u odnosu na prethodnu.

„Mislim da je liga ove sezone dosta jača u odnosu na prethodnu. Tome su doprinela pre svega značajna ulaganja klubova u igrački kadar. Tu ne mislim samo na Partizan i Zvezdu, već i na Čukarički, Vojvodinu, TSC… To je u izvesnoj meri stvorilo neku vrstu lančane reakcije, pa su i svi ostali klubovi po inerciji težili da se dodatno pojačaju, uključujući i nas. Osim tih pet-šest ekipa koje su se već izdvojile u gornjem delu tabele, svi ostali timovi su približnog kvaliteta. Od ekipa koje su prijatno iznenadile svakako bih izdvojio Novi Pazar, ali i Kolubaru i Voždovac, koji takođe dosta dobro guraju. Sa druge strane, mnogo više sam očekivao od Radničkog iz Niša. Oni nisu startovali baš najbolje, ali mislim da je samo pitanje trenutka kada će krenuti ka gornjem delu tabele, naročito sada kada ih je preuzeo naš bivši trener Nenad Lalatović, koji će sigurno znati da podigne ekipu i izvede je na pravi put“, zaključuje Joksimović.


tagovi

MOZZART Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara