Dejan Kerkez (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)
Dejan Kerkez (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Dejan Kerkez: Mi s trojicom štopera, na mojoj strani Luis Dijaz, leti…

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.08.22. | 09:09

Kapiten Napretka o problemima Čarapana na startu sezone, ali i iskustvu u Portugaliji

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Došao je pod Bagdalu prošlog leta iz Portugala kao veliko pojačanje i predstavio se kao izvanredno, zavredivši traku pred početak nove sezone. Kada je on na terenu, črvstinu nema samo odbrana već ceo tim. U prilog tome, Napredak je za 270 minuta, koliko je zasad proveo na terenu u ovogodišnjoj Mozzart Bet Super ligi, primio svega jedan pogodak. Istrajnost, borbenost, uhodanost, nadasve srčanost – osobine kojim obogaćuje iskustvo i oplemenjuje neupitan kvalitet. Kapiten Napretka - Dejan Kerkez!

Izabrane vesti

Da je sve bilo drugačije u duelu protiv Javora, ne bi u Kruševcu danas bilo prostora ni za mrvu pometenosti. Ovako, još je sve daleko od onog što se želi, bez obzira što je poslednji meč doneo pomak. Ali, da je Deki bio samo dve nedelje ranije takođe na terenu, žale navijači... Da, verovatno bi mnogo toga bilo drugačije. No, ako je nekom teško pao taj poraz, to je čovek koji svakog trenutka diše sa svojim timom.

Sezona svakako nije počela ni blizu onako kako smo želeli. Mogli smo da imamo bolji saldo i pored jako nezgodnog rasporeda, ali pre svega da pružimo bolje partije. Iz svoje kože nema bežanja, moramo da se suočimo sa problemima. I već jesmo. Imali smo, posle meča protiv Javora, iskrene razgovore sa stručnim štabom, između nas i svesni smo svega. Većina igrača nije prvi put u ovakvoj situaciji, imali smo slične u karijerama. Sigurno da možemo kroz jedinstvo i još jači rad, kao i optimizam, da se izvučemo iz pozicije koja nikome nije prijatna”, počinje Kerkez razgovor za Mozzart Sport.

Štoper si, ali vidiš šta to nedostaje Napretku, za sada je daleko od efikasnosti i ofanzivne kreativnosti?

Ne bih rekao da su za to samo napadači krivi. Kao kada primiš gol, nije kriv samo golman, zar ne? Bilo je mnogo momenata u kojima smo kompletno morali bolje da izgledamo, da stvorimo više šansi, logično, tada bismo bili bliži golovima. Ne želim da kažem da nismo imali sreće, ali imali smo u pet kola dve prečke, stavivu, promašen penal...Bastajić je, hvala Bogu, konačno prekinuo crnu seriju, pokazao da će biti pojačanje”.

Čini se da su se problemi iz napada reflektovali i na odbranu, bar na utakmici protiv Javora.

Sigurno. Svi igramo smirenije kada imamo vođstvo. Nije nimalo lako nositi se sa pritiskom nepostignutog gola. Protiv Ivanjičana je jedna loša stvar pratila drugu i sve je to bilo teško gledati, ja sam bio na tribinama. Bila, ne ponovila se više takva utakmica”.

Dejan Kerkez (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)Dejan Kerkez (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Šuškalo se pred početak sezone da je Napredak jedna od ekipa iz senke za plasman u evropske kvalifikacije. Konkurencija je paklena, to je pokazao početak lige. Ti si kao kapiten sa Spartakom već pravio isti uspeh. Kako ti sve to danas izgleda, može li da se okrene kako treba po Napredak?

Ja verujem da može. Naša liga mnogo napreduje, u svim segmentima. Možda ne u svim tako brzo, ali napreduje. Ulažu se sve veća sredstva, mnoge ekipe pokazuju sve više ambicije, pogotovu ove godine kada i peto mesto donosi Evropu i svi tu vide neku šansu. Stvarno mislim da imamo priliku, ali moramo što pre da počnemo da igramo kako treba. Važno je ući u plej-of, a onda je sve moguće, znamo iz prethodnih sezona”.

Uz Zvezdu, Čukarički i Voša za sada izgledaju mnogo ozbiljnije od ostatka lige.

Ako pričamo realno, jeste tako. Pokazali su šta žele i kako se radi u prelaznom roku i mislim da će tek da pokažu kvalitet kad se uigraju. Moćne ekipe, izgleda da ostalima preostaje borba za peto mesto. Ali da se ne ograničavamo. Na Brdu smo primili gol kad smo imali najveću ravnotežu u igri, iz nesrećnog centrašuta”.

Pre par godina igrao si u odličnom sastavu Spartaka, izašli ste u Evropu, a da je ta ekipa ostala na okupu...

Već na polusezoni smo se tada malo razišli. Bila je, po mom mišljenju, bolja ekipa u prvom delu od one koja je igrala evropske mečeve. Te sezone, kada je došao novi stručni štab u Suboticu, niko nije pominjao vrh tabele. Bio je mnogo podmlađen tim, otišli su neki nosioci, ali smo uz pomoć atmosfere i fanatičnosti došli do toga da budemo hit prvenstva. To je put, očigledno”.

Posle tog uspeha na severu Bačke, usledio je zenit tvoje dosadašnje karijere - odlazak u Maritimo.

Ja sam u Portugaliji doživeo sve što se može doživeti. Najlepše momente u životu, kada mi se rodio sin, a i neke najteže. Naravno da je sve uticalo, nekad pozitivno nekad negativno, na fudbalske trenutke. Počelo je sve kako treba, bio sam standardan na početku, ali se brzo promenio trener, pa sam izgubio mesto u timu. Kasnije, nametnuo sam se i kod njega, ostvarili smo neke lepe rezultate, pobedili Benfiku kod kuće, skinuli im titulu, ostali lagano u ligi. A onda se i taj trener promenio. To je u Maritimu tako često, mislim da sam šest trenera promenio za dve sezone. Čini mi se da sam morao sam sebe više da dam u Portugaliji, da ne bude samo - nije me voleo šef, kako se obično kaže. Jedno dobro iskustvo, prelepa zemlja za život, kvalitetna liga. Žao mi je što nisam iskoristio taj potencijal lige da možda tada odem u neku još jaču”.

Dejan Kerkez (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)Dejan Kerkez (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Ko ti od igrača tamo ostao u sećanju, ko je bio najnezgodniji za čuvanje?

Sećam se moje prva utakmica sa Sportingom na Madeiri. Bruno Fernandes je tada još uvek bio u Lisabonu. Odigrali smo 1:1. Bio je Metju, štoper koji je bio u Barseloni. Benfika, da ne pričam... Seferović, Vinisijus, Ruben Dijas... Što se tiče Porta, Luisa Dijaza sam najviše zapamtio, mi smo igrali s trojicom štopera, on po mojoj strani, na velikom prostoru, leti. To je... da ne pričam kakav zadatak. Možeš eventualno da stigneš da ga udariš. Nas je tada vodio Žoze Gomes, vrhunski trener. Benfiku smo pobedili sa 2:0 sa njim na klupi”.

Rivalitet Benfika - Porto - Sporting, to je pravo fudbalsko ludilo sigurno?

Definitivno. Portugalija je fudbalska zemlja. Za mene neviđena kultura navijanja. Tamo su svi na stadionu, babe, dede. I svi sa šalovima... A rivalitet, jedan od najjačih na svetu”.

MOZZART BET SUPERLIGA, ŠEST KOLO:

Petak

20.00: (2,20) Novi Pazar (3,30) Napredak (3,40)

Subota

17.55: (1,48) Vojvodina (4,10) Mladost Lučani (7,50)

20.00: (2,35) Javor (3,20) Radnički 1923 (2,55)

Nedelja

18.00: (2,85) Radnik (3,20) Radnički Niš (2,55)

18.00: (1,53) TSC (4,00) Mladost GAT (6,75)

Ponedeljak

17.00: (1,95) Voždovac (3,40) Kolubara (4,10)



tagovi

Dejan KerkezNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara