Dejanova iscrpna analiza: Spremam specijal za Makabi i perfektnog Mohameda Alija! Ujedamo kao kobra

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.08.22. | 11:41

“Oni koriste maksimalno domaći teren,igraju strašno agresivno, ali ne ostaju jedan na jedan u fazi odbrane”, poručuje trener crveno-belih

Još jedno standardno veče na Marakani. Crvena zvezda se igrala fudbala protiv nedoraslog protivnika, mada je, ako ništa drugo, Voždovac u drugom poluvremenu pokazao mlečne zube. Brojke je nablidvao Mirko Ivanić i stigao do devete asistencije u sezoni, dok je Crvena zvezda sa još dva gola u finišu mečastatistički “podebljala” start u novoj sezoni.

Crveno-beli su vezali sedmi trijumf i sa gol razlikom 28:1 putuju u Haifu. Mnogo razloga za optimizam, mada sa druge strane euforije mora da stoji oprez.

Izabrane vesti

Jer da se ne lažemo, utakmica u Izraelu biće prvi pravi test Crvene zvezde od finala Kupa sa Partizanom, gde srpski šampion neće biti veliki favoriti. Čak bi se reklo da su šanse u dvomeču vrednom 25 miliona evra podjednake, uzimajući u obzir činjenicu da je Makabi, poput Crvene zvezde, delovao furiozno.

Šampion Izraela je “ubio” Olimpijakos, sve rešio u prvom meču protiv Apola sa Kipra, demonstrirao brzinu i naterao Dejana Stankovića na ozbiljno razmišljanje.

Mada je temperamentni stručnjak delovao prilično mirno posle pobede nad Voždovcem. Videlo se po iscrpnoj analizi da mu je Makabi iz Haife dugo u glavi, i da ih je secirao do najsitnijih detalja.

“Znamo da je Makabi ozbiljno organizovana ekipa, i da rade odličan pritisak na polovini protivnika. Korsite domaći teren maksimalno, dobro su organizovani, imaju brzinu i iskustvo. Hrabri su, ne ostaju pozadi jedan na jedan, uvek na svojoj polovini imaju igrača više. Zato imaju momke napred koji rade za dvojicu ili trojicu, videćemo da li će Šeri moći da igra. Nije ga bilo u poslednjoj utakmici, počeo je zagrevanje protiv Apolona, ali nisu hteli da reskiraju. To je igrač vrhunskih kvaliteta”, počeo je analizu rivala Dejan Stanković.

Izraelci su pogodili u centar odlukom da angađuju napadača Gengana Pieroa, kao godinama unazad krilni fudbaler Haziza je i dalje glavna snaga (nešto poput Kataija u Zvezdi), pomenuti Čeri je mozak tima. Međutim, Zvezdin strateg apostrofira drugog pojedinca.

“Momak koji igra ispred odbrane sa brojem četiri Ali Mohamed je ključ njihove igre. On im daje ravnotežu, bez greške čita igru, postavljen je u perfekciji u fazi odbrane i u fazi napada. Protok lopte ide preko njega. U oči upada i drugi zadnji vezni sa brojem šest, govorim o Netu Laviju . Radijus kretanja u oba pravca mu je izvanredan. Kada se brane spuste se u 4-1-4-1, ali su dosta organizovani”.

"OZBILJAN SAM OPTIMISTA, NE BI BILO FER DA KAŽEM KAKO SMO ISPUNILI CILJ"

Crvena zvezda će protiv sebe imati i 30 hiljada Izraelaca, koji vide istorijsku šansu da se njihov voljeni klub nađe u Ligi šampiona. Međutim, posle svega što su videli i doživeli u Glazgovu, za fudbalere Crvene zvezde sve bi trebalo da bude kamilica.

“Jača atmosfera je na Ajbroksu. Videli smo šta znači pritisak sa tribina. Uspeli smo da damo jedan ili dva gola, promašimo penal, i da se pitamo. Imamo iskusne momke, igrajući pred Marakanom koja se trese smo stekli ozbiljno iskustvo. Svestan sam da će oni tamo biti jači, poslaće ih jače na nas njihovi navijači. Ovde ćemo mi biti jači”.

Postoji čak mišljenje da je Makabi slična ekipa kao Zvezda. Mnogo se Izraelci u ovim kvalifikacijama oslanjaju na tranziciju.

”Nekada igraju dosta slično nama, sa istim igračima mogu da se transformišu, nekada igraju sa tri pozadi, nekada sa četiri, ponekad i sa dva špica. Zanimljiva ekipa, koja je kvalitetan rival. Opet kažem: Poštujemo ih, ali neće ovo biti nemoguća misija”.

Očekuje se da Stanković izmisli neki trenerski specijal, jer je do sada znao da se prilagodi rivalu.

“Smišljam nešto...”.

Crveno-beli su ispunili osnovni cilj i obezbedili Ligu Evrope. Ali zna Stanković da je ovo suviše velika šansa da bi se olako ispustila.

“Ja sam optimista, uradili smo ogroman posao, prošli smo treće kolo kvalifikacija. To je meni i momcima nedostajalo. Napravili smo iskorak. Ali nije fer da kažem kako smo ispunili cilj prema momcima i navijačima. Imamo stabilnost i sigurnost, jer smo prošli direktno u Ligu Evrope. Optimista sam, ozbiljan optimista”.

Plan puta u Izrael je skockan, crveno-beli neće trenirati u Haifi.

“Moj stručni štab i ja smo spremali već utakmicu sa Makabijem, kako bismo dobili na vremenu. Gledali smo ih. U ponedeljak ćemo da odradimo jedan trening, u utorak putujemo posle treninga. Ovde ćemo da se pripremamo, tamo ćemo samo da osetimo teren i napravimo aktivaciju”.

Pričao je Zvezdin šef stručnog štaba o detaljima još jedne visoke prvenstvende pobede. Zvezda je posle ranog vođstva igrala rezervisano i odrađivala posao.

“Bitno je da se nastavi sa pobedama, da li je ona 1:0, 2:0, 4:0 nije toliko bitno. Kada se igra subota, sreda, subota, napor je dupli. To nisu izgovori, to je jednostavno priroda. Umorniji si nego što si bio. Drago mi je što smo pobedili, trpleli smo u jednom momentu njihov posed, imali par neiznuđenih grešaka... Sve je to fudbal, negde i normalna pojava. Prezadovoljan sam, jer smo nastavili niz trijumfa. To nas hrabri sve zajedno”.

Crveno-beli su menjali ritam tokom duela sa Voždovcem.

“Ne moramo da se trkamo ako nemamo energije da proširimo teren. Nema potrebe da ulazimo u bespotrebne tranzicije i da se trošimo. Imamo kvalitet da dođemo u šansu i kroz posed. Priveli smo utakmicu kraju bez da uđemo, što bi se reklo, u trakalicu. Imali smo i malih problema, posle treninga u utorak, zbog stomačnog virusa, otpali su Pavkov, Ohi i Mustafa. Nadam se da će se grupa kompletirati u ponedeljak kada budemo počeli da spremamo utakmicu sa Makabijem”.

"BEZ TRENINGA U IZRAELU, OHI I PAVKOV IMAJU STOMAČNI VIRUS"

Pomenuo je tranziciju, odnosno kontra napad Dejan Stanković. Ponovo su crveno-beli u tom segmentu delovali odlično.

“Mnogo ekipa dođe organizovano da se brani ovde. Mi smo ti koji ovde trpe kontre i polukontre. Ti moraš da budeš spreman i da imaš kontrolisani posed, ali i da u slučaju da im ne uzmeš loptu da se vratiš u blok, opredeliš rivala na jednu stranu i onda kontru iskoristiš kao suvo zlato. Mi brzinu imamo, kvalitet imamo... Nekada delujemo da ujedamo kao kobra”.

Poluvreme na poziciji desnog beka odigrao je mladi Nikola Stanković.

“Imao je žuti karton, zašto bismo reskirakli. Voždovac ima mlade i poletne napadače, tu je bio i klizav teren. Pogrešna odluka može da nas košta isključenja. To je odluka tehničke prirode, ne što je on igrao slabo”.

 


tagovi

Dejan StankovićMakabi Haifa

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara