Edinson Kavani i Serhio Romero (©AFP)
Edinson Kavani i Serhio Romero (©AFP)

Diži taj spomenik Serhiju Romeru! Boka bez pobede do finala Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.10.23. | 08:36

Palmeirasu džaba i crveni karton Markosa Roha. Nek se spremi Fluminense

Pao je Palmeiras, ostao je još Fluminense. Jer upravo će Fluminense igrati protiv Boke Juniors u finalu Kopa Libertadores, pošto je argentinski velikan noćas uspeo da uprkos isključenju Markosa Roha savlada Palmeiras. Apsolutni junak meča bio je Serhio Romero, koji je u penal završnici odbranio dva penala i time verovatno zaslužio spomenik u Buenos Ajresu.

U regularnom toku meča bilo je 1:1, pošto je prekaljeni Edinson Kavani doveo Argentince u vođstvo, ali je odluka trenera Horhea Almirona da izvede Migela Merentijela iz igre potpuno promenila meč. Asistent kod tog Kavanijevog gola je bio jedan od najboljih igrača do tog 56. minuta, iako je, što je posebno zanimljivo, zvanično igrač Palmeirasa.

Izabrane vesti

Međutim, Boka Merentijelu plaća celu platu, a ima i opciju da ga otkupi, te je imala pravo da ga izvede na teren što inače nije praksa sa igračima na pozajmici.

Kad je Merentijel izašao, Palmeiras je prodisao. A kad je nekadašnji štoper Mančester junajteda Markos Roho dobio crveni karton, tačnije drui žuti, Brazilci su krenuli na sve ili ništa. Pritisak se u 73. minutu isplatio, Hoakim Pikerez je pogodio za izjedačenje.

Boka od tog trenutka na aparatima. Palmeiras, šampion Južne Amerike iz 2020. i 2021. godine, saletao je sa svih strana. Sa desetoricom na terenu Boka jedva da je mogla da prenese loptu na protivničku polovinu terena. I da nije bilo Romera, ne bi bilo ni Boke u finalu. Nekada repezentativni golman produžio je život svom timu kada je u poslednjem minutu produžetka odbranio Ronijevu “biciklicu”.

Bio je to samo uvod. Jer Sao Paulo je Romerov grad. Baš tamo je on 2014. godine odbranio udarce Rona Vlara i Veslija Snajdera i pogurao Argentinu do finala Mundijala. Ovog puta uhvatio je šuteve Rafaela Vejge i Gustava Gomeza. I time najviše obradovao baš Kavanija, jedinog koji je promašio jedanaesterac u Boki.

Zaboraviće se. Boka ide u finale, Boka ide na Marakanu, tamo se 4. novembra igra finale južnoameričke verzije Lige šampiona. Čekaće ga Fluminense, koji sa klupe predvodi selektor Brazila Fernando Diniz i koji je u polufinalu elimisao i trećeg brazilskog predstavnika u polufinalu Internasional. Brazilci uostalom dominiraju ovim takmičenjem već pet godina. Posle River Plejta 2018. titule su uzimali samo Flamengo i Palmeiras po dva puta. Ali, Boka je u Kopa Libertadores eliminisala brazilske timove u 18 od 24 njihova susreta.

Pride, sada je silno motivisana, jer svoju sedmu titulu u Kopa Libertadores – kojom bi se izjednačila sa rekorderom Independijenteom na vrhu liste najtrofejnijih u ovom takmičenju – čeka još od 2007. godine. Igrala je finala 2012, pa pomenute 2018, ali je gubila.

Sada želi pobedu. Ili remi, svejedno je. Jer verovali ili ne, Boka je do finala Kopa Libertadores bez pobede u nokaut fazi takmičenja?! Urugvajski Nasional u osmini finala, pa zemljaci iz Rasinga u četvrtfinalu, sada i Palmeiras u polufinalu… Svi oni su posle dva remija sa Bokom padali u penal seriji. Pet ih je ukrotio baš 36-godišnji Kristijan Romero.

Diži taj spomenik!

KOPA LIBERTADORES – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Internasional - Fluminense 1:2 (1:0), prvi meč: 2:2

/Merkado 10 – Kenedi 81, Kano 87/

Petak

Palmeiras - Boka Juniors 3:5 p. p. (1:1, 0:1), prvi meč: 0:0

/Pikerez 73 - Kavani 23/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Boka juniorsKristijan RomeroEdinson KavaniPalmeirasMarkos Roho

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara